En død og fire i livsfare under påsat brand: Tiltalt risikerer dom på livstid

Brand i soveværelse bredte sig til overboen. 51-årig kvinde var spærret inde

(Video: Local Eyes / TV 2/Fyn)

En 47-årig mand risikerer fængsel på livstid, hvis han bliver kendt skyldig i en dødsbrand i Ørbæk på Fyn den 31. maj sidste år.

Her omkom mandens 51-årige samlever af kulilteforgiftning, og fire personer, to af dem børn, der befandt sig i en lejlighed på anden sal over brandstedet, var i overhængende fare for at omkomme.

Se mere video på localeyes.dk

Sådan lyder tiltalen mod den 47-årige, der mandag stilles for et nævningeting ved retten i Svendborg.

Her er han tiltalt efter straffelovens strenge paragraf 180 om brandstiftelse, der giver op til livsvarigt fængsel, hvis en brandstifter indser, at andres liv udsættes for overhængende fare.

Hævder kvinden påsatte branden
Den 47-årige nægter sig skyldig. Han hævdede efter anholdelsen, at det var den omkomne kvinde, der selv havde påsat branden.

Politiet og brandvæsen blev kaldt til branden i Ørbæk omkring klokken 20.50. (Foto: Kenneth Ørbech) 112 Kvinde død i brand: Vidner hørte bank på ruden

Branden brød ud den 31. maj 2017 kort før kl. 20.50-tiden og var meget voldsom. Ifølge anklageskriftet satte den 47-årige ild til brandbart materiale i soveværelset i lejligheden på første sal.

Ilden bredte sig til resten af lejligheden og lejligheden ovenpå på anden sal, hvor der opholdt sig fire mennesker.

De var, ifølge tiltalen, i overhængende fare for at omkomme.

Branden var kraftig, da politi og brandvæsen kom ejendommen på Hovedgaden, der består af tre etager med en lejlighed på hver etage.

Stine Callesen var meget hjemme hos den nu afdøde, da hun var barn. Fotos: Private 112 Stine kendte kvinde fra dødsbrand: - Hun var som en mor for mig

Den 51-årige kvinde blev fundet livløs i lejligheden på første sal. Obduktionen viste, at hun havde været i live, da branden brød ud, men hun døde af kulilten.

Dørhåndtag defekt
Dagen efter blev hendes samlever varetægtsfængslet i et grundlovsforhør, hvor det kom frem, at kvinden var spærret inde i soveværelset, hvor dørhåndtaget var defekt.

Hun havde tilsyneladende kæmpet for livet, blandt andet hørte vidner hende banke på en rude i lejligheden.

Politiet og brandvæsen blev kaldt til branden i Ørbæk omkring klokken 20.50. Foto: Kenneth Ørbech 112 Sigtelse: Omkommet kvinde var spærret inde i brændende lejlighed

En mor og hendes to sønner på otte og elleve år reddede sig ud af familiens lejlighed på anden sal, hvor også en veninde var på besøg. Lejligheden blev også ødelagt af branden og familien mistede alt.

Et øjenvidne, som fyens.dk talte med efter branden, fortalte, at han mødte den nu tiltalte mand på gaden, efter at branden var brudt ud.

- Han skreg og råbte, at vi skulle redde hende. Men jeg kunne se, at der kom sort røg ud fra lejligheden, så jeg skulle ikke forsøge på noget, fortalte manden anonymt. Kort efter blev den 47-årige anholdt på gaden.

Den brandhærgende ejendom, der var i fare for at styrte sammen, er siden blevet revet ned.

Retten i Svendborg har afsat fem dage til retssagen. Trods den meget alvorlige tiltale er den 47-årige på fri fod. Han blev løsladt efter nogle ugers varetægt, og han har været på fri fod lige siden.

Politiet og brandvæsen blev kaldt til branden i Ørbæk omkring klokken 20.50. (Foto: Kenneth Ørbech) 112 51-årig kvinde død i brand: Samlever anholdt som mistænkt