En helt særlig grund: Derfor var Kim Walls forældre ikke til stede i retten

Kim Walls forældre var ikke til stede, da der i dag blev afsagt dom over Peter Madsen

Kim Walls forældre var ikke til stede under domsafsigelsen. Foto: AFP
Kim Walls forældre var ikke til stede under domsafsigelsen. Foto: AFP

Ekstra Bladets ekspertpanel analyserer dommen.

Ingrid og Joachim Wall var ikke at finde blandt tilhørerne, da der onsdag eftermiddag blev afsagt dom over Peter Madsen i Københavns Byret.

Her sad raket- og ubådsbyggeren tiltalt for på brutal vis at have dræbt og derefter parteret deres datter, den svenske journalist Kim Wall.

Forældrenes fravær skyldtes dog en helt særlig begivenhed.

Det svenske ægtepar var onsdag i New York, hvor de deltog i en mindehøjtidelighed for journalister, der har mistet livet under tjeneste.

Her ses Jens Falkenberg, efter han var inde og afgive vidneforklaring i retten 112 - 25. apr. 2018 - kl. 15:52 Madsens ven: Han har gjort noget utilgiveligt

112 - 25. apr. 2018 - kl. 13:12 TV fra retten: Se Peter Madsen få dommen her

Peter Madsen har nu fået sin dom. Foto: Sonny Windstrup 112 - 25. apr. 2018 - kl. 13:02 Peter Madsen idømmes livstid

De var derfor ikke til stede, da dommer Anette Burkø læste dommen op og fortalte, at Peter Madsen blev idømt fængsel på livstid for drabet på deres datter. En dom, der af Peter Madsen blev anket på stedet.

På et efterfølgende pressemøde blev anklager Jakob Buch-Jepsen derfor også af en repræsentant fra den fremmødte presse spurgt ind til, hvordan forældrene reagerede på dommen.

- De nærmeste pårørende var ikke til stede i retten i dag, så det har jeg ikke kunnet forholde mig til endnu, lød det fra specialanklageren.

Peter Madsen blev i Københavns Byret idømt livstid for drabet på Kim Wall. Foto: Sonny Windstrup
Peter Madsen blev i Københavns Byret idømt livstid for drabet på Kim Wall. Foto: Sonny Windstrup
 

Ingen erstatning
Under onsdagens domsafsigelse gjorde Anette Burkø det klart, at Kim Walls forældre ikke modtager erstatning i forbindelse med sagen. De havde ellers krævet 150.000 kroner i erstatning hver.

- For så vidt angår det af Joachim og Ingrid Wall fremsatte krav om godtgørelse, har vi fundet, at der ikke efter erstatningsansvarslovens paragraf 26a er grundlag for at yde godtgørelse til forældrene, lød det fra dommeren.

- Der er herved lagt vægt på Kim Walls alder og på, at hun på trods af opretholdelsen af folkeregisteradresse hos forældrene, reelt var fraflyttet hjemmet for flere år siden. Det af forældrene oplyste om den fortsatte særdeles gode forbindelse mellem dem og datteren findes ikke at udgøre en sådan helt særlig tilknytning til datteren, at det kan føre til et andet resultat, lød det videre.

Til gengæld modtager Kim Walls danske kæreste 120.000 kroner i erstatning.

Foto: Kenneth Meyer 112 - 25. apr. 2018 - kl. 13:23 Sådan forholder Madsen sig til anke

Nu fortæller Jakob Buch-Jepsen, hvordan anklagemyndigheden ser på dommen. Foto: Stine Tidsvilde 112 - 25. apr. 2018 - kl. 14:05 Nu taler anklageren: - Jeg er meget tilfreds

Kim Walls forældre var ikke til stede under domsafsigelsen. Foto: AFP
Kim Walls forældre var ikke til stede under domsafsigelsen. Foto: AFP
 

Forfærdelig tid
Ingrid Wall har tidligere forklaret i retten, at hende og Joachim Wall efter deres datters død har gennemlevet en sandt mareridt.

- Det har været forfærdeligt, sagde Ingrid Wall på retsmødet 28. marts og fortalte, at de i den lille by Trelleborg ikke længere er forretningsdrivende, men 'forældrene'.

- Det er et helt andet liv. Ligegyldigt hvad vi gør, om vi tænder for radioen eller fjernsynet eller køber en liter mælk i en butik, bliver jeg mødt af det, sagde hun videre.

Under retssagen lagde forældrenes bistandsadvokat påstand om de 150.000 kroner i erstatning til hver med henvisning til, at familien har levet i uvished i lang tid.

- Omstændighederne er fuldstændig uden sidestykke, sagde hun og pegede på, at blandt andet ventetiden, hvor politiet ledte efter Kim Wall, var traumatisk.

- Finder man barnet igen, finder man samleveren igen, eller må man stå i en situation, hvor man ikke har det hele menneske, sagde bistandsadvokaten.

Domsmandsretten mente dog ikke, at der var grundlag for at give Ingrid og Joachim Wall erstatning.