Endnu en dom i den store hash-sag

12 mænd blev onsdag idømt mellem 6 måneder og tre års fængsel for at have solgt hash på Christiania. Forsvarsadvokater kritiserer sagen

Ekstra Bladets reporter fortæller om onsdagens domsafsigelse.

Onsdag klokken 13 blev der i Københavns Byret afsagt dom i den fjerde af i alt seks sager i det store Pusher Street-kompleks. Her blev 12 mænd i alderen 26-60 år kendt skyldige for at have medvirket til den organiserede hashhandel i Pusher Street på Christiania.

- Domsmandsretten er enig om det resultat, jeg har læst op. Vi har fundet det bevist uden nogen rimelig tvivl, at der er foregået organiseret hashhandel på Christiania. Vi har også fundet bevist, at samtlige tiltalte i et eller omfang har deltaget, sagde retsformand Gitte Cordes i retten.

Mændene fik alle fængselsstraffe  på mellem 6 måneder og 3 år. Derudover fik de konfiskeret pengebeløb på op til en halv million kroner. Tre af de dømte ankede dommen på stedet, mens de resterende ni krævede betænkningstid

Hash-sagen har kørt hele ugen og har fra start mødt kritik fra de dømtes forsvarsadvokater.

Hør forsvarsadvokat, Thorkild Høyers, holdning til dagens domsafsigelse.

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer

Problematisk at dele sagen op
Dagens domsafsigelse er den fjerde i en række af seks sager, som tilsammen udgør det, der omtales som 'Danmarks største hashsag'. 77 personer er i alt tiltalt, og sagen er derfor blevet delt ud over flere dage. Ifølge forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger er opdelingen et stort problem.

- Det er ubetryggende for retsfølelsen i almindelighed, men for de dømte i særdeleshed, at to personer, som er tiltalt for det samme, får vidt forskellige straffe i den samme sag. De dømte sidder tilbage med en følelse af forskelsbehandling, siger Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

Han har haft to klienter i sagen - en med dom i dag og en med dom i mandags - og selvom de begge er tiltalt som bodmedarbejdere, er der stor forskel i straffen. Derudover er den ene blevet løsladt, mens den anden fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

- Når man har seks forskellige dommere til at dømme den samme sag, så vil man aldrig få den samme straf. Der er nogle, der har fået dobbelt så lang en straf som andre, på baggrund af det samme bevismateriale, og det er stærkt problematisk, siger Poul Hauch Fenger.

Bevisførelsen ikke i orden
Et gennemgående tema for ugens domsafsigelser er måden, hvorpå politiet har indsamlet information og regnet sig frem til, hvor meget hash en bod på Christiania i gennemsnit sælger.

De dømte var inden domsafsigelserne hver især tiltalt for at have solgt mindst et kilo hash om dagen, men under dagens domsafsigelse fandt retten ikke bevis for, at der er solgt lige store mængder fra alle boder. I samtlige sager har byretten afsagt dom på baggrund af en mindre mængde hash, end det politiet i første omgang regnede sig frem til.

Derudover er flere af de dømte blevet holdt til ansvar for hashsalg, som er foregået på dage, hvor de ikke har været til stede.

- Det er dybt problematisk, at man dømmer folk ud fra en teoretisk beregning af, hvad de måtte have været involveret i. Det er, som om man forestiller sig, at hanssalget på Christiania har været et fælles foretagende, og så er de blevet dømt på baggrund af en teoretisk beregning for hele den periode. Det synes jeg ikke er i orden, siger Thorkild Høyer til Ekstra Bladet


Forsvarsadvokat Morten Bjerregaard Nielsen

Med dagens domsafsigelse har 51 af de 77 tiltalte nu modtaget deres dom. I morgen går turen til de næste 16 og fredag falder der dom mod de sidste ti personer i sagen.

Næste dom falder i Københavns Byret torsdag klokken 15.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere