Experimentarium skadet for to-cifret millionbeløb

Årsagen til branden er opvarmning af tagpap i forbindelse med tagarbejde

Voldsomt så det ud, da flammerne fik fat.

Den voldsomme brand, der hærgede Experimentarium mandag, har fuldstændig ødelagt en vandudstilling til et to-cifret millionbeløb. Derudover gik det også ud over en scene, der er bygget for få år siden.

Det står allerede nu klart, selv om brandvæsnet stadig er i gang med at sikre bygningen, og ingen fra fonden har inspiceret skaderne endnu. 

- Der er ikke noget tilbage af de udstillinger, der var, siger administrerende direktør, Kim Gladstone Herlev, til Ekstra Bladet tirsdag.

Vandudstillingen handlede om havets og vandets kræfter og omfattede blandt andet en stor bølge, hvor man kunne tørsurfe, samt et kar med vand, der viser, hvordan en tsunami udvikler sig, fortæller han.

Brandårsag fundet
Experimentarium er i øjeblikket i gang med en omfattende renovering. De fleste af Experimentariums udstillinger slap heldigvis uskadt, fordi de under arbejdet er flyttet til det midlertidige Experimentarium City på Christianshavn, siger Kim Gladstone Herlev.

Branden opstod lige over vandudstillingen mandag eftermiddag i Experimentarium på Tuborg Havnevej i Hellerup. Brandvæsenet er i gang med at rive facader ned, som skal væltes af hensyn til sikkerhed, siger Kim Gladstone Herlev.

To medarbejdere kom til skade under branden. Den ene måtte springe ned fra cirka anden sals højde for at undslippe. Begge er dog udskrevet fra hospitalet, siger Kim Gladstone Herlev.

To er kommet til skade under storbranden. Den ene sprang ud af bygningen for at slippe væk fra flammerne, fortæller et øjenvidne. 112 - 27. apr. 2015 - kl. 15:47 Sprang for livet under storbrand

Flere personer bevidnede branden.

Ifølge Nordsjællands Politi var årsagen til branden opvarmning af tagpap i forbindelse med taglægning af bygningen.

112 - 28. apr. 2015 - kl. 10:32 Brandårsag fundet: Derfor brændte Experimentarium

Ombygning fortsætter
Kim Gladstone Herlev regner med, at vandudstillingen skal genopbygges.

- Vi kan ikke have Experimentarium uden at have en vandudstilling siger han.

Omkostningerne forventes at blive dækket af forsikringen, men om det bliver fondens forsikring eller bygherrens er endnu uvist.

- Hvordan er det opstået? Det er vel det, der kommer til at være afgørende, siger Kim Gladstone Herlev.

Han går stadig ud fra, at om- og udbygningen af det gamle Experimentarium vil være færdig den 15. september 2016 som planlagt. Hvordan dét kan lade sig gøre er noget, som medarbejderne skal drøfte på et krisemøde til middag tirsdag, siger han.

Sådan sagde Kim Herlev mandag.

Foto: Mogens Flindt 112 - 27. apr. 2015 - kl. 16:51 Experimentarium-direktør: Føler mig magtesløs

Også brand i 2014
Det er ikke første gang, tagarbejdet forårsager brand i den gamle bygning.

Der var også en mindre brand i Experimentarium på Tuborg Havnevej den 19. oktober sidste år. Dengang var det varmen fra nogle skærebrændere, som blev brugt på taget, der havde ulmet og forårsaget brand. Bygningen var dog næsten revet ned, så der var i forvejen ikke meget tilbage.

Udbygningen af det gamle Experimentarium omfatter en tilbundsgående renovering af den gamle tæppehal. Der bliver bygget to helt nye etager ovenpå.

Det midlertidige Experimentarium City på Papirøen på Christianshavn er åbent som normalt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere