Fængselsansat forlovet med livstidsdømt morder: Nu må de ikke se hinanden

En kvindelig fængselsbetjent forelskede sig i den svenske livstidsdømte Mathias Berg. Nu kæmper de for at få lov til at se hinanden

Mariefredsanstalten. Foto: Aftonbladet
Mariefredsanstalten. Foto: Aftonbladet

- Det var ikke noget, jeg havde forventet, da jeg begyndte at arbejde der. Du hører om piger, der mødes med drenge i fængsler, fordi de vil have en farlig fyr, men sådan var det ikke for mig. Det var første gang, jeg fik følelser for nogen, der ikke var en vanlig Svensson.

Sådan lyder det fra en anonym 29-årige kvinde til den svenske avis Aftonbladet. Den 29-årige kvinde arbejdede en overgang i det svenske fængsel Mariefredsanstalten.

Her sidder en af de svenske livstidsfanger den 44-årige Mathias Berg, som i 2006 fik livstid efter et drab på en mand i 70'erne, som på det tidspunkt boede sammen med Bergs mor.

Mathias Berg nægtede i første omgang drabet og fortalte, at han havde fået hukommelsestab, men efterfølgende erkendte han og sagde, at han dræbte sin 'stedfar', fordi han var vred på ham.

Men drabet påvirker ikke den 29-årige kvinde, som nu har sagt ja til at gifte sig med Mathias Berg.

- Det er ingen formidlende omstændigheder, men jeg vælger at se den person, han er i dag. Havde jeg mistænkt for ham for at være den samme person, som han var, så fortsatte jeg ikke, siger hun til avisen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Den sikrede anstalt. Foto: Aftonbladet/Per Olof Sännås
Den sikrede anstalt. Foto: Aftonbladet/Per Olof Sännås

Forhold startede i gymnastiksalen
Parret mødte hinanden for første gang i gymnastiksalen. Her begyndte de at tale om yoga, som de begge dyrkede. Og kort tid efter blomstrede følelserne.

Den 29-årige kvinde fortæller, at da følelserne begyndte at vokse, valgte hun at skifte afdeling i fængslet, og til sidst valgte hun at sige sit job op.

Men fordi kvinden ikke har arbejdet i Kriminalforsorgen, mener hun, at det er årsagen til, at hun og Mathias Berg ikke må se hinanden.

Mathias Berg har tidligere fået besøg af sin kæreste, og det er det, som undrer parret.

Han har derfor appelleret til forvaltningsdomstolen - men også de har nægtet, at den 29-årige kvinde må besøge Mathias Berg.

I dommen, som Aftonbladet citerer, stiller man spørgsmålstegn ved, om besøgene vil have en positiv virkning på livstidsfangen.

'Han er impulsiv, irritabel og aggressiv og har en begrænset evne til at føle sig empatisk. Risikoen for tilbagefald under besøgene vurderes som forhøjet af psykologen,' står der i dommen.

- Jeg tror det (at parret mødte hinanden inden for murerne red.) er årsagen til, at vi ikke må ses. Hvis det havde været et sikkerhedsspørgsmål, så ville det jo være afhjulpet, da jeg skiftede afdeling. Jeg tror, de gør det, fordi de vil gøre det vanskeligt for os, siger hun til avisen.

Gunilla Eriksson, afdelingsleder ved strafferetten, ønsker ikke at kommentere, hvorfor Mathias Bergs tidligere kæreste måtte besøge ham, når hans forlovede ikke må.

'Årsagerne til vores beslutning fremgår af dommen. Men normalt påvirker det ikke beslutningen, om den besøgende eller nye partner har arbejdet i kriminalforsorgen,' skriver hun i en mail til avisen.