Fængslet på sin 25 års fødselsdag: Offer slået bevidstløs og trampet

Et tillykke fra dommeren og en varetægtsfængsling i 17 dage var 'gaven' til 25-årig voldssigtet

En sigtet voldsmand 'fejrede' sin 25 års fødselsdag her i dommervagten på Politigården. (Modelfoto: Mads Winther)
En sigtet voldsmand 'fejrede' sin 25 års fødselsdag her i dommervagten på Politigården. (Modelfoto: Mads Winther)

Dommervagten, København

- Jeg har ellers fødselsdag i dag, lød bemærkningen fra en sigtet voldsmand, da han i dag blev fremstillet i Københavns dommervagt på sin 25 års fødselsdag.

- Ja, det kan jeg se. Tillykke, svarede dommeren og varetægtsfængslede den 25 årige i 17 dage til den 11. november.

Han sigtes for meningsløs gadevold i Torvegade på Amager ved Ravelinen, der skete lørdag formiddag lige foran øjnene af en politipatrulje, som fluks pågreb gerningsmanden.

Den 25-årige grønlænder sigtes for at have slået en ung mand i ansigtet med en fyldt øldåse, givet ham et knytnæveslag og trampet ham to gange i ansigtet, da han lå bevidstløs på gaden.

Den 25-årige nægter sig skyldig og siger, at han ganske vist slog manden bevidstløs med et knytnæveslag - men det skete i selvforsvar, fordi den anden slog først.

- Man tramper ikke på en bevidstløs
Den 25-årige, der for to uger siden kom til København fra Grønland, fordi han var blevet smidt ud af sit hjem, benægter, at han trampede den forurettede i ansigtet.

- Han lå bevidstløs. Man tramper ikke på en bevidstløs, sagde han.

Han kom dog til at træde manden på skulderen, da han ville skræve hen over ham, forklarede den 25-årige.

Politifolkene har oplyst, at de kørte patrulje i Torvegade klokken 10.25 lørdag, da de så tumult mellem en flok unge mennesker midt på kørebanen.

En mand blev slået ned med et knytnæveslag, og da han lå på ryggen på asfalten, blev han trampet med højre fod to gange i ansigtet inden en kammerat til voldsmanden trak denne væk fra offeret. Voldsmanden var iført kasket og solbriller.

Da betjentene kom hen til den sårede blødte han fra baghovedet og næsen.

Offeret har forklaret, at han sammen med to venner var på vej fra Christianshavns Metro-station til Kløvermarken, hvor de skulle køre gokart. En gruppe på seks-otte unge gik foran dem, skubbede til folk og svinede folk til.

Pludseligt råbte en fra gruppen: - Hvad glor I på. Har I problemer. Skal vi slås eller hva?

Gruppen kom hen til de tre kammerater og begyndte at skubbe til dem. Så fik offeret slået en fyldt øldåse i ansigtet og faldt om på jorden, hvor han værgede for sit ansigt. Han afviser, at han slog den 25-årige.

Den 25-årige fødselar forklarede i dommervagten, at han var fuld, men godt kunne huske alt. Han gik med vennerne på fortovet mod Amagerbro og hørte at nogen bag dem ville banke ham:

- Jeg stopper op og ser tre bag mig, der spørger, om jeg har et problem. Nej, har du et problem, svarer jeg - og så slår han mig først. Jeg bliver sur og slår ud efter ham, og rammer ham en gang i hovedet med knyttet hånd, og han ryger ned på jorden med det samme, sagde den 25-årige.

Ringede til bedstemor
Han er to gange straffet for vold på Grønland i 2012 og 2014 og blev løsladt i juli i år.

Dommervagten mente, at der var begrundet mistanke om, at den 25-årige både havde slået og trampet offeret i hovedet og fængslede den 25-årige af hensyn til risikoen for, at han igen kunne finde på at begå vold.

Den 25-årige har sat en uddannelse på Grønland - han vil gerne være tolk - på standby, mens han midlertidigt er flyttet ind hos sin bedstemor i København.

Hun anede ikke, at han var anholdt, så efter grundlovsforhøret fik han lov til at ringe til sin bedstemor - for at aflyse fødselsdagsmiddagen.