Falske politifolk i aktion: Mistede en halv million kroner

Opdateret: To unge mænd er fængslet efter de i følge sigtelsen narrede en halv million kroner fra en ældre dame i Herlev

En lyseblå skjorte med logo er langtfra altid nok. Sørg for at se legitimation, og ring gerne til politistationen for at tjekke id. Foto: Jens Dresling
En lyseblå skjorte med logo er langtfra altid nok. Sørg for at se legitimation, og ring gerne til politistationen for at tjekke id. Foto: Jens Dresling

Vestegnens Politi har anholdt to mænd, som er mistænkt for at have franarret en ældre dame i Herlev over 500.000 kr. ved at udgive sig for politifolk.

De to mænd på 19 og 20 år havde følge sigtelsen mod dem udgivet sig for at være politifolk og påstået, at de ville hjælpe den ældre dame, i forbindelse med, at nogle havde forsøgt at hacke hendes bankkonto.

Af sigtelsen fremgår det, at svindlen er foregået fra 27. juni til 9. juli, og at mændene franarrede kvinden koder til netbank og NEM ID. Herefter fik de overført penge, ligesom de også foretog kontanthævninger, oplyser vicepolitiinspektør Charlotte Skovby.

Mændene nøjedes i følge sigtelsen ikke med at svindle kvinden pr. telefon, som det er set talrige gange tidligere, hvor svindlere har udgivet sig for at være politi- eller bankpersonale og har udbedt sig personoplysninger, så de kunne lænse folks konti. I dette tilfælde havde de også fysisk været til stede hos den ældre dame.

Sagen blev anmeldt til Københavns Vestegns Politi i mandags, og efter et kort, men intensivt efterforskningsforløb lykkedes det politiet at identificere de to mistænkte, som blev anholdt i går eftermiddags.

- Hvordan afslørede I, hvem de mænd var?

- Det var godt gammeldags politiarbejde, og det er så dejligt, når det lykkes, siger en tilfreds Charlotte Skovby.

De to unge blev fremstillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling i formiddag.

 De blev fængslet i foreløbig fire uger. Den ene erkendte, at han havde begået svindlen som den eneste. Den anden nægtede sig skyldig, oplyser sagens anklager, Bo Bjerregaard.

Politiet understreger, at borgerne generelt bør være meget skeptiske, hvis nogen henvender sig i forbindelse med økonomiske spørgsmål og udgiver sig for at være politi.

Hvis du som borger er i tvivl, om det er en politiansat, der henvender sig, skal du altid bede om legitimation, og du kan altid ringe til politiet på 114 for at tjekke om personen over for dig er politiansat, skriver Vestegnens Politi i en pressemeddelse.


 

Advarsel mod falske betjente

Politiet har i et Facebookopslag tidligere på året, skrevet dette:

Vi har på det seneste set flere sager, hvor personer udgiver sig for at være fra politiet. De franarrer borgere personfølsomme oplysninger, f.eks. Nem-ID, for at få adgang til ofrenes bankkonti. På den måde kan de overføre penge til andre konti eller oprette forbrugslån på de forurettedes vegne.

Gerningsmændene ringer til de forurettede borgere under dække af, at de er i gang med at efterforske en konkret sag - f.eks. at de ønsker at fange en hacker, der har snydt flere personer, eller i nogle tilfælde også banker, der efterforskes af politiet. De udgiver de sig både for at være fra bagmandspolitiet, men også fra specifikke politikredse.

I særlige tilfælde møder gerningsmændene op hos den forurettede borger og udgiver sig for at være en tekniker, der skal sikre tekniske spor i sagen. Her får de typisk fat i hardwareudstyr som computer og iPads/tablets, men tager også billeder af pas og kørekort, som rummer personfølsomme oplysninger.

Del meget gerne denne advarsel med familiemedlemmer eller andre personer, du mener, kunne have nytte af at være særligt opmærksomme.

Og husk altid:
- Politiet beder dig aldrig om oplysninger vedrørende dit NEM-ID kort, koder eller andre personfølsomme oplysninger.
- Er du i tvivl om, hvorvidt det er politiet, der har kontaktet dig, kan du altid ringe til den pågældende politikreds, og spørge efter den pågældende medarbejder.
- Får du besøg af politiet, bør du altid sørge for at se gyldig politilegitimation

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere