Fange: Nogen skal have ret til telefon bag tremmer

Kriminel i Nyborg Statsfængsel giver sin vurdering af Søren Pinds tiltag overfor mobiltelefoner i spjældet

Per Ulrich Karpf gir' den som forretningsmand, når han er på fri fod.
Per Ulrich Karpf gir' den som forretningsmand, når han er på fri fod.

- Åh, nej, siger Per Ulrich Karpf tungt, da han hører om punkt 8 i Justitsminister Søren Pinds 21 tiltag mod mobiltelefoner i de danske fængsler.

Per Ulrich Karpf afsoner for tiden en dom på fem års fængsel for dokumentfalsk og bedrageri til et samlet beløb af 30 mio. kroner i Statsfængslet i Nyborg.

Ekstra Bladet har fredag talt med Per Ulrich Karpf på hel legal vis i Statsfængslet i Nyborg, efter at Justitsminister Søren Pind i dag har lanceret 21 tiltag mod mobiltelefoner i danske fængsler og arresthuse.

Se også: 12 telefoner og en brødrister hos terror-fængslede

Punkt 8, som Per Ulrich Karpf stønner over, drejer sig om fordobling af razziaer af f.eks. en hel institution eller afdeling med et større antal fængselsbetjente og typisk hunde.

- Det har jeg prøvet mange gange, siger Per Ulrich Karpf, der har en række lange bedrageri domme bag sig. Og Fængselspersonalet finder altid meget.

Per Ulrich Karpf støtter op omkring en række af Søren Pinds tiltag, men ikke dem alle.

- Det er fint med en række af de tiltag, men det er selvfølgelig ærgerligt, at det først sker på baggrund af, at man har fundet fire terrortiltalte i besiddelse af 12 mobiltelefoner. Men hvis det er et skridt i retning af at bremse kommunikation mellem sigtede og tiltalte i terrorsager og andre alvorlige sager om kriminalitet, er det godt.

Se også: Politiet aflyttede indsmuglede mobiler hos de terror-mistænkte

- Man kan virkelig mærke, at nu bliver der strammet op, siger Per Ulrich Karpf.

' Hold da kæft', siger han om Pinds forslag til skærpelse af sanktioner, hvis en indsat findes i besiddelse af en mobiltelefon.

Han mener dog, at man bør skelne mellem varetægtsarrestanter og dømtes adgang til mobiltelefon.

-  Man bør ikke skære varetægtsfanger og dømte over en kam, mener Per Ulrich Karpf.

- Man bør prioritere indsatsen mod mobiltelefoner hårdere overfor varetægtsfanger end dømte.

Kim Østerbye er enig om, at der skal gøres noget ved mobiler i fængslet. 12 mobiler, som der er blevet opdaget blandt mistænkte i terrorsag, er voldsomt meget, mener fængselsformanden.  (Foto: Kenneth Meyer/Polfoto) 112 - 4. mar. 2016 - kl. 20:40 Fængselsformand om 12 telefoner: Meget voldsomt

-  I varetægtsinstitutioner, hvor det kan skade sagen, er det selvfølgelig alfa og omega, at den indsatte ikke har adgang til kommunikation udadtil. Jeg synes, det er anderledes, når man først er dømt, og hvor de indsatte bare gerne vil have en kontakt til sine pårørende. Det har stor betydning med en god kontakt, når man engang skal løslades og forsøge at holde sig fri af kriminalitet, siger Per Ulrich Karpf.

Arkivfoto: Philip Davali 112 - 1. mar. 2016 - kl. 06:34 Terror-tiltalt har ny telefon i cellen

- Når man skærer varetægtsarrestanter og dømte over en kam, som  i Søren Pinds forslag, kommer man til at bruge en masse ressourcer visitationsmæssigt med folk, der skal rundt med hunde og visitere alle de lukkede fængsler  i  Danmark, hvor man måske  skulle koncentrere det om arresthuse og varetægtsfængsler.

Se også: Fem års fængsel til rutineret bedrager

-  Helt ærligt, hvad kan det gøre, at en indsat, der sidder med en lang dom har en telefon for at have kontakt til sin pårørende.  Det kan jeg ikke blive harm over.

- Er det dit indtryk, at der er mange indsatte, der har mobiltelefon i  de lukkede fængsler?

- Jeg har siddet i både små og store arresthuse, og det er min klare  holdning, at det er lettere at  få kommunikationsredskaber ind i de små arresthuse, end i de store sikrede arresthuse.

- I f.eks Køge arresthus er der jammere. Der kan du ikke tale i telefon. Gør man det, er der en masse alarmklokker, der ringer, så personalet kan se, fra hvilken celle, der er signal.

Se også: Jetset-svindler vil have nedsat straf

- I Pinds forslag hørte jeg ikke noget om, at det måske er en god ide at sortere mere i  varetægtsarrestanter. Dem der sidder i en sag, hvor der er risiko for, at de kan påvirke deres sag, kunne man sætte i de større mere sikrede arresthuse og de varetægtsfanger, hvor der ikke er risiko for påvirkning i de mere åbne arresthuse.

- Jeg bliver nødt til at spørge dig, om du selv har du selv haft ulovlig mobiltelefon under afsoning.

- Hvad tror du selv? spørger Per Ulrich Karpf retorisk.

-  Ja, jeg har under varetægt haft adgang til en telefon, som også efterfølgende blev taget under visitation. En betjent sagde til mig, at det var dumt, når jeg nu virkede, som om jeg ville ændre mine livsværdier, siger Per Ulrich Karpf, over telefonen, som Statsfængslet i Nyborg har stillet til rådighed for ham for at tale med Ekstra Bladet.

 

 

 

 

 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere