Fanget i Danmark: Jason glemte sin pung i Sverige

35-årig far til to måtte tilkalde sin kone fra Sverige for at komme over grænsen for at hente sine børn i skole

Jason Meskini var fanget i Københavns Lufthavn, fordi han havde glemt sin pung hjemme i Malmø. (Privatfoto
Jason Meskini var fanget i Københavns Lufthavn, fordi han havde glemt sin pung hjemme i Malmø. (Privatfoto

- Jeg er dansker og arbejder i Danmark, men bor i Sverige, og jeg havde glemt min pung ved en fejl.

Sådan siger Jason Meskini, som tirsdag var fanget to en halv time i Københavns Lufthavn, hvor DSB ikke ville lade ham passere grænsen over Sverige.

I Malmø skulle hans børn hentes i skole, men der var ingen kære mor hos hverken DSB's vagter fra Securitas eller politiet i lufthavnen.

- Vagten henviste mig til lufthavnspolitiet, hvor jeg prøvede at få udstedt et midlertidigt pas. Jeg har dansk statsborgerskab og dansk pas, som jeg så ikke havde på mig, fortæller den frustrerede 35-årige handicapchauffør til Ekstra Bladet.

Id til midlertidigt pas
På det tidspunkt befandt han sig stadig i lufthavnen, mens tiden nærmede sig, hvor børnenes skoledag ringede ud.

- Politibetjentens bemærkning til mig var: - Jeg skal bruge noget id for at kunne lave et midlertidigt pas, fortæller Jason Meskini.

Han er i gang med at uddanne sig til ambulancefører og havde sit svenske studie-rejsekort på sig. Det angiver navn, svensk personnummer, udstedelsesdato og er udstyret med et billede af indehaveren, men var ikke nok til at få et midlertidigt rejsedokument.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jason Meskinis studie-rejsekort gav ham ikke adgang til Sverige eller et midlertidigt pas. (Privatfoto)
Jason Meskinis studie-rejsekort gav ham ikke adgang til Sverige eller et midlertidigt pas. (Privatfoto)
 

'Hvordan kan du glemme din pung?'
Jason Meskini fortæller, at han midt i den i forvejen ubehagelige situation nu skulle belæres af politibetjenten:

- Han sagde: 'Du ved jo godt, at det her står på, så hvordan kan du glemme din pung', refererer Jason Meskini, som har marokkanske aner, men er født og opvokset i Danmark, er døbt Yassine, men kalder sig Jason.

- Jeg svarede: 'Er du ikke et menneske, der begår fejl. Det er ikke noget, man gør med vilje'.

Hårdt presset måtte den 35-årige far til to ringe til sin hustru, som arbejder i Sverige og bede om hendes hjælp:

- Hun fik lov af sin chef til at tage til Danmark for at give mig min pung, men det er bare så langt ude, at det er den eneste anden løsning, siger Jason Meskini.

Han er glad for at nå hjem at hente børnene på syv og ni år, men er uforstående overfor den manglende hjælp, der var at hente:

- Jeg kan ikke være den eneste, der har været eller kommer i den situation.

Politi: Borgerservice udsteder pas
Hos politiet i Københavns Lufthavn vil man ikke udtale sig om sagen, men henviser til Politigården.

Ekstra Bladet afventer svar herfra, og har i mellemtiden spurgt Rigspolitiet, hvad man kan gøre, hvis man som dansker ikke er i besiddelse af gyldig id til at krydse grænsen.

Her er der tilsyneladende ikke megen hjælp at hente:

- Id-kontrollen er et anliggende mellem DSB og de Svenske myndigheder og er ikke egentlig en kontrol, som dansk politi har aktier i, siger Thomas Kristensen, talsmand for Rigspolitiet, til Ekstra Bladet.

- Kunne man ikke forestille sig, at politiet som myndighed kunne  hjælrpe en æde til her og udstede et midlertidigt pas?

- Politiet har nogle meget begrænsede muligheder for at udstede et nødpas i de tilfælde, hvor man for eksempel skal ud at rejse og Borgerservice har lukket . Men det er der nogle krav til. Og ellers tænker jeg, at så kommer Ekstra Bladet også efter os, hvis vi udsteder pas, uden at folk har id. Det tænker jeg, at I har en forståelse for.

- Det kunne ske for selv den bedste, at man glemmer sin pung derhjemme. Man kan også risikere at få stjålet pung og pas. Kan politiet slet ikke hjælpe her?

- Som udgangspunkt er det ikke dansk politi, der udsteder pas i Danmark. Det er Borgerservice.

DSB: Det er generende for kunderne
Hos DSB beklager man de gener, som id-kontrollen påfører kunderne:

- Vi følger de retningslinjer, og den opgave, der er pålagt os, som handler om at sikre, at de, der kommer igennem, har fornødent id. Vi kan ikke gå ind i en decideret sagsbehandling, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov til Ekstra Bladet.

- Jeg har fuld forståelse for, hvor brandærgerligt, irriterende og generende en situation er for folk, der ikke har deres id. Men vores rolle er alene at sikre, at vi kan håndhæve denne regel, siger Bispeskov om Den Svenske Rigsdags vedtagelse af loven om transportøransvar, som blev vedtaget 17 december sidste år.

Den forpligter trafikselskaber til at kontrollere id hos alle passagerer, der rejser ind i Sverige. Slipper en person uden gyldig id igennem en af de 34 sluser i lufthavnen, koster det DSB en bøde på 50.000 svenske kroner.

- Vi er ikke en udstedende myndighed og kan ikke lige ringe og aftale med de svenske myndigheder. Og når man har så skarpe krav til , hvad der er adgangsgivende, som skal håndhæves, er der ikke mulighed for at dispensere fra det, siger Bispeskov, som er klar over, at id-kontrollen kan skabe problemer:

- I sidste uge, hvor folk stadig kunne blive overraskede af det, havde vi et par andre eksempler. Men vi kan kun beklage og afvise under henvisning til, at de ikke har den id, der er påkrævet.

Bispeskov tilføjer, at de svenske myndigheder har meldt ud, at man 18. januar kommer med en klarificering af reglerne, men at han ikke ved, om der er tale om en skærpelse eller lempelse.

ID-kontrollen fra Danmark til Sverige trådte i kraft den 4. januar. Hør, hvordan første dag gik her. 

1 af 2 Jason Meskinis studie-rejsekort gav ham ikke adgang til Sverige eller et midlertidigt pas. (Privatfoto)
2 af 2 Jason Meskini var fanget i Københavns Lufthavn, fordi han havde glemt sin pung hjemme i Malmø. (Privatfoto
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen