Fanget i stormflod: Troede, vi skulle dø

Et ældre kærestepar blev i går fanget i vandmasserne fra Roskilde Fjord

Vandet er på dette tidspunkt lige begyndt at strømme ind over sommerhusområdet, hvor Sven Erik Plum og Lisabeth Toft har sommerhus. To timer senere var området dækket af vand op i en meters højde. (FOTO: PRIVAT).
Vandet er på dette tidspunkt lige begyndt at strømme ind over sommerhusområdet, hvor Sven Erik Plum og Lisabeth Toft har sommerhus. To timer senere var området dækket af vand op i en meters højde. (FOTO: PRIVAT).

I går blev 70-årige Svend Erik Plum og hans kæreste Lisabeth Toft fanget af stormfloden. De ringede 112 for at få hjælp fire gange, men hjælpen kom ikke. I hvert fald ikke fra Falck eller Politiet.

Jeg var magtesløs
Først to timer senere blev de og fire andre reddet i land af en venlig sjæl i en traktor.

- Det er et mirakel, at han kom. Hvis han ikke var kommet, tør jeg ikke tænke på, hvad der var sket. Jeg tror, vi var døde. Vores ben var allerede følelsesløse. Så vi var væltet omkuld og druknet, siger Lisabeth Toft, der stadig er meget påvirket af oplevelsen.

- Jeg er chokeret. Jeg tror aldrig, jeg har følt mig så magtesløs før.

Lisabeth og Svend Erik har et sommerhus i den nordlige del af Roskilde Fjord. Det ligger kun 100 meter fra vandmasserne, der normalt bliver holdt tilbage af diger.

Men i kølvandet på stormen Bodil, måtte digerne give efter.

Håbede til det sidste
Omkring klokken 10 fredag kunne Svend Erik Plum se vandmasserne komme buldrende, og på ingen tid var han og hans kæreste omringet.

De var klar over, at det kunne ske. Så de var klar til at køre væk i deres bil, men da de var klar til at køre, opdagede Svend Erik, at bilnøglen manglede.

- Den må være blevet tabt i vandet. Jeg ved det ikke. Men pludselig var motorrummet dækket af vand. Og så var vi på den. Min kæreste har gigt og kunne på ingen måde gå gennem vandmasserne. Det sagde vi til politiet, men de kom ikke alligevel, siger Svend Erik.

To timer senere sad Svend Erik og Lisabeth forkomne og våde midt i vandmasserne på et bord i omkring en meters vand.

- Jeg synes, vi var gode til at holde hovederne kolde. Jeg håbede til det sidste, at de ville komme og redde os i en gummibåd.

Det gjorde der bare aldrig. I stedet kom deres redning i skikkelse af en traktor, der fragtede Svend Erik, Lisabeth og fire naboer væk fra vandmasserne.

I sidste øjeblik
Traktorføreren var kørt ned til sommerhusområdet, fordi han blev bekymret for sine venner.

Da de kommer ind på land, møder de redningspersonale fra Falck, der rutinemæssigt er ved at afspærre området. Redningspersonalet havde ifølge Svend Erik ikke fået en melding om, at de var nødstedte.

- Og det er det, der chokerer mig, at kommunikationen slet ikke virker, siger Svend Erik Plum.

Her dagen derpå er parret stadig chokerede, men understreger, at deres primære følelse ovenpå den forfærdelige oplevelse er taknemmelighed.

- Det var i sidste øjeblik, vi blev reddet ud. Traktoren kunne ikke have kørt en tur til, da indsugningen lige akkurat stak op over vandet. Bagefter blev vi indkvarteret hos vores redningsmand og hans kone, der udviste en enestående varme og hjælpsomhed, indtil vi kunne blive hentet hjem, siger Lisabeth Toft.

Får overblik mandag
Vagtchef ved Nordsjællands Politi Hans Gosvig vil ikke kommentere på den konkrete situation.

- Vi kan først begynde at danne os et overblik mandag. Vi har haft utroligt meget og se til, og vi har gjort det bedste, vi kunne. Vi har stor forståelse for de situationer, som folk har stået i. Hvis folk føler, at de er blevet forbigået, det beklager vi selvfølgelig, siger vagtchefen.