Farlig automatriffel afleveret til politiet

Under Frit Lejde-aktionen modtog Syd og Sønderjyllands politi i går en AK47. De er glade for, at automatriflen nu er i sikre hænder

Det var denne AK47, der blev indleveret til politiet i Aabenraa. Foto: Syd- og Sønderjyllandspoliti
Det var denne AK47, der blev indleveret til politiet i Aabenraa. Foto: Syd- og Sønderjyllandspoliti

En automatriffel AK47 har vagt særlig begejstring hos politiet i Sydjylland i forbindelse med den landsdækkende Frit Lejde-aktion, hvor folk anonymt kan aflevere deres ulovlige våben til politiet uden at løbe ind i problemer.

Riflen blev indleveret med magasin på stationen i Aabenraa, og den er af mange altså kendt som lidt af en farlig fætter.

-  Det er en maskinpistol, som jo ofte er forbundet med kriminalitet, for eksempel røveri og den slags. Det er et meget farligt våben, siger Helle Lundberg, kommunikationsrådgiver i Syd- og Sønderjyllandspoliti.

Derfor er politiet i Sydjylland også glade for, at den farlige automatriffel er kommet væk fra gaden.

- Vi er godt klar over, at man kan skyde folk med hvad som helst, men det her er et meget farligt våben, så det bliver vi glade for at få ind, siger Helle Lundberg.

Udover AK47'eren er en række af andre våben allerede blevet afleveret i sikre hænder hos politiet, som undervejs har haft flere mindeværdige episoder.

Hør mere om 'Frit Lejde her'

På station Bellahøj har de også modtaget lidt af hvert. Her ses nogle af de indleverede våben. Foto: Mogens Flindt 112 Det vælter ind med ulovlige våben: Det har danskerne afleveret

Evakuerede stationen
Selvom AK47 er en af de helt farlige fyre, så forårsagede det altså ikke, at stationen i Aabenraa måtte evakueres. Til gengæld måtte stationen i Bellahøj for nylig lukke ned i hele fire timer, fordi en borger kom ind med et håndgranat, som politiet frygtede kunne gå af.

På station Bellahøj har de også modtaget lidt af hvert. Her ses nogle af de indleverede våben. Foto: Mogens Flindt 112 Det vælter ind med ulovlige våben: Det har danskerne afleveret Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto. 112 Våben med unik historie: Nu er mand fundet

Våben fra 2. verdenskrig
I Nordsjælland modtog politiet tre våben med en helt speciel historie, hvilket gjorde, at de trods løfte om anonymitet sendte en efterlysning ud på ejeren.

Der var tale om to pistoler og en revolver, som var blevet afleveret af en ældre herre på cirka 90 år. Det stod hurtigt klart, at våbnene havde en helt speciel historie med rødder omkring 2. verdenskrig. Derfor var Nationalmuseet meget interesseret i historien bag de gamle våben.

Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto. 112 Efterlyser ældre herre: Afleverede helt specielle skydevåben

Skærpet straf for våbenbesiddelse
Muligheden for at aflevere våbnene anonymt og straffrit sker på grund af regeringens 'Bandepakke III'. Som følge af bandepakken blev minimumsstraffen for besiddelse af ulovlige skydevåben nemlig skærpet.

Den øgede minimumsstraf trådte i kraft 27. maj, og det betyder, at man kommer minimum to år i fængsel, hvis man bliver pågrebet med et ulovligt skydevåben på gaden i dag.

Politiet er meget glade for den store mængde af indleverede våben. Med to uger tilbage af Frit Lejde-aktionen har borgerne nu afleveret 5124 skydevåben, blankvåben og luft- og fjedervåben til politiet. Oveni det kommer der store mængder af ammunition og eksplosivstoffer. Det skriver Rigspolitiet i en pressemedelse.

Frit Lejde-aktionen løber indtil 1. juli 2017.