Farlig giftfund: Drik IKKE vandet

Det kan være sundhedsskadeligt at indtage vandet fra drikkevandsboringer til Ledøje Vandværk i Egedal Kommune

Der er fundet pesticider i drikkevandsboringer til Ledøje Vandværk i Egedal Kommune.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse. Fundet af pesticider i drikkevandet får nu styrelsen til at fraråde alle at drikke vandet fra vandværket.

Man bør heller ikke bruge vandet til tandbørstning, i madlavningen eller til at skylle frugt og grønt med.

- Man ved ikke, om chlorothalonil-amidsulfonsyre er sundhedsfarligt. Men man kan på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at stoffet kan give skade på dna'en i cellerne, hvis man indtager det i drikkevandet. Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed ud fra et forsigtighedsprincip, at man ikke indtager vandet, siger Anne Hempel-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Man skal ikke drikke vandet eller bruge det i madlavningen, men man kan stadig bruge det til andre husholdningsformål som tøjvask og opvask, ligesom man stadig kan gå i bad uden bekymring. I forbindelse med badning, anbefaler vi, at man er ekstra opmærksom på, at små børn ikke drikker af badevandet, uddyber hun.

Ingen grund til at søge læge
Har man allerede drukket vandet, skal man ikke blive urolig eller foretage sig noget særligt:

- Vi anbefaler at man lader være med at indtage vandet ud fra et forsigtighedsprincip. Man behøver ikke være bekymret for, om man bliver syg her og nu, og der er ikke grund til f.eks. at søge læge, hvis man har drukket vandet, siger Anne Hempel-Jørgensen.

Det vides endnu ikke, hvornår det igen er sikkert at drikke vandet fra Ledøje Vandværk.

Styrelsen for Patientsikkerhed er i tæt kontakt med Egedal Kommune, og de vil informere alle borgere, når vandet igen er sikkert at drikke.