Fik rabat i straffen: Hård dom for narko blev halvandet år forsinket

32-årig idømt 15 års fængsel i narkosag. Han skyldte tre år fra en tidligere dom

I denne spand med 10 kilo fliseklæb lå tre kilo heroin. Dommen i 2010 lød på syv års fængsel, og reststraffen på tre år blev lagt til den 32-åriges nye dom i dag. Foto: politiet
I denne spand med 10 kilo fliseklæb lå tre kilo heroin. Dommen i 2010 lød på syv års fængsel, og reststraffen på tre år blev lagt til den 32-åriges nye dom i dag. Foto: politiet

For halvandet år siden blev en 32-årig mand fundet skyldig i sin rolle som hovedmand i en serbisk-dansk narko-liga, der smuglede mindst 25 kilo kokain og to et halvt kilo heroin til Danmark. Men først i dag fik han sin straf ved Retten i Glostrup. Dommen lød på 15 års fængsel.

Det er en mentalundersøgelse, der har forsinket dommen så længe. Lægerne skulle finde ud af, om den 32-årige var sindssyg og måske skulle have en dom til behandling eller anbringelse på psykiatrisk afdeling.

Mentalundersøgelsen slog imidlertid fast, at den 32-årige ikke er sindssyg i lovens forstand, og at han derfor skulle idømmes en almindelig fængselsstraf.

- Det er helt ubegribeligt, at det har taget så lang tid at få foretaget mentalundersøgelsen. Min klient har siddet varetægtsfængslet i to et halvt år, før han nu har fået dom i første instans, siger den 32-åriges forsvarer, advokat Peter Secher.

Ishtiaq Ahmed Mumtaz, der er født i Danmark, men engelsk statsborger med pakistansk baggrund,fik derfor 15 års fængsel. Han tog betænkningstid med hensyn til anke. Han blev ved dommen udvist for bestandigt.

Dommen var tre år længere end hvad tre tidligere dømte i narko-sagen fik 5. juli 2017, hvor dommen over Ishtiaq Ahmed Mumtaz blev udsat til mentalundersøgelse.

De 15 års fængsel til den 32-årige skyldes, at Ishtiaq Ahmed Mumtaz havde en reststraf på godt tre års fængsel fra en tidligere narkodom, som næsten blev lagt oven i straffen.

Heroin i fliseklæb
I 2010 blev han idømt syv års fængsel for sin rolle i en narko-liga, der smuglede heroin til Danmark. Politiet slog til, da en kurér tog en malerspand med fra sin bils bagagerum. Skjult under et hollandsk klæbemiddel til fliser lå tre poser med hver et kilo heroin.

Anklager Anne Møller nedlagde i retten påstand om en straf på 17 års fængsel inklusive reststraffen fra den tidligere dom.

Anklageren siger til Ekstra Bladet, at grunden til, at mentalundersøgelsen af den 32-årige trak så længe ud, skyldtes pladsmangel på de sikrede psykiatrisk afdelinger.

Men retten bemærkede, at det var en formildende omstændighed, at sagen var trukket ud i så lang tid. Derfor blev der givet en vis rabat i dommen.

- Jeg er tilfreds med, at retten har udmålt en langvarig fængselsstraf, der afspejler, at det er en meget alvorlig sag at have en overordnet og styrende rolle i forbindelse med organiseret indsmugling af store mængder kokain og heroin, siger anklager Anne Møller.

Forsvarer Peter Secher mente i sin procedure, at 12 års fængsel var passende.

Retten i Glostrup anså, at Ishtiaq Ahmed Mumtaz havde en 'bestemmende rolle' i narko-ligaen, som politiet kaldte 'Blackjack'.

artiklen fortsætter under billedet

Politiets beslaglæggelse af kokain og en pistol, da aktionen mod narko-ligaen fandt sted. Politifoto
Politiets beslaglæggelse af kokain og en pistol, da aktionen mod narko-ligaen fandt sted. Politifoto

Politiet havde rejst tiltale mod Ishtiaq Ahmed Mumtaz og de tidligere dømte for indsmugling af 53 kilo kokain og 2,5 kilo heroin, men de tiltalte blev frifundet for halvdelen af kokainen.

De blev også frifundet for påstanden om, at straffen skulle forhøjes med indtil det halve, fordi der var tale om særdeles skærpende omstændigheder.

Gravede narko ned
Narkoligaen brugte en parkeringsplads ved brødfabrikken Schulstad på Avedøre Holme til at overdrage narkoen, hvoraf flere partier blev gravet ned på Hammerholmen og i Rødovre. Et grønt område ved Hammerholmen 175 blev brugt som depot, hvor store mængder af kokainen blev gravet ned og derefter hentet i portioner på et til fem kilo.

Også i Schweizerdalsparken og Espelunden i Rødovre blev kokain gravet ned, og her havde narko-banden også våbendepoter med tre skarpladte pistoler, som politiet dengang fandt.

Oprindeligt var seks tiltalt i narkosagen, men undervejs døde en serbisk tiltalt i sin celle på Politigårdens Fængsel af naturlige årsager.

I denne spand med 10 kilo spartelmasse lå tre kilo heroin. Narkoen skulle leveres til to kioskejere, mener politiet.(Foto: politiet) 112 Kioskejere afsløret som narkobagmænd

Politiets teknikere arbejder på gerningsstedet. (Foto: Mogens Flindt) 112 Fremmed land skal give lov, før drab i Danmark kommer for retten