Firma bag betonulykke: Vi har grædt og grædt

- Vi aner ikke, hvordan det kunne ske, siger ejer af APC Byg, hvis medarbejder torsdag blev alvorligt kvæstet i en ulykke på Aarhus Havn

Se video fra stedet og få politiets syn på sagen her (Video: Anita Graversen)

Når et tonstung betonelement ryger ned over et menneske af kød og blod, så frygter man det værste.

Længe frygtede man også, at den 37-årige, danske bygningsarbejder, der stod på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt torsdag eftermiddag, ikke ville overleve.

Han blev hastigt kørt på hospitalet og lagt i kunstigt koma for at redde hans liv.

Blot få dage efter den alvorlige ulykke er meldingerne dog nu anderledes positive.  

Det fortæller Preben Christensen, der sammen med sin søn ejer monteringsfirmaet APC Byg, som den 37-årige er ansat hos.

- Manden er i bedring og er kommet ud af komaen. De indre blødninger har de fået styr på, og så er de begyndt at lappe sammen på hans knoglebrud. De mener, han får førligheden tilbage. Vi er stadigvæk kede af det, men det var dejligt at få at vide, siger han til Ekstra Bladet.

Et betondæk er styrtet sammen i en ny bygning. (Foto: Anita Graversen) 112 - 16. okt. 2015 - kl. 06:40 Ramt af betonelement: Bygningsarbejder fortsat i livsfare

'Det må være vor Herre'
Preben Christensen var ikke selv til stede, da ulykken skete, men det var hans søn og medejer Allan Christensen, som er meget berørt af det hele.

- Jeg har brugt hele weekenden på at trøste min søn. Han har grædt og grædt - ikke mindst fordi han føler sig skyldig, siger han.

Ulykken skete på Aarhus Havn, hvor byggeprojektet 'Kanalhusene' er ved at blive opført.

- Vi har monteret et betondæk i en etageadskillelse og er færdige med at arbejde i det område. Vi arbejder så i et andet område, og lige pludselig lyder der et brag. Et beslag bøjer ned, og det bevirker, at en bjælke, der bærer betondækket, rutscher ned, og så falder dækket ned over ham, siger Preben Christensen.

- Hvordan søren overlever han det? Det vejer vel flere ton, sådan et dæk.

- Ja, det gør det. Jeg ved det ikke. Det må være vor Herre. En eller anden har holdt en hånd over ham, siger firmaejeren, der mener, at den kvæstede arbejder var ved at rydde op, så han og de andre kunne holde weekend.

- Det er helt vildt heldigt, at Allan havde sagt, at det var ved at være weekend. Én var gået i bad, og en anden var på toilettet. Det område, vi havde monteret ved, var vi færdige med en halv time før, det styrtede sammen. Det kunne være styrtet sammen når som helst, og alle kunne have stået inde under og arbejdet.

Sikkerheden var ikke i orden, lyder den foreløbige konklusion fra Arbejdstilsynet i forbindelse med ulykken ved Aarhus Havn. (Foto: Anita Graversen) 112 - 16. okt. 2015 - kl. 13:32 Arbejdstilsynet: Grove sikkerhedsbrister ved beton-ulykke

Ikke enig i kritik
Fredag gav Arbejdstilsynet APC Byg hård kritik for, at sikkerheden på byggepladsen ikke var i orden.

Firmaet fik tre såkaldte påbud for grove overtrædelser - heriblandt et strakspåbud om at indstille arbejdet.

Arbejdstilsynets konklusioner er Preben Christensen dog ikke enig i.

- De påbud vil vi få omstødt på et tidspunkt, men hver ting til sin tid. Jeg tror, de er nået frem til nogle forkerte konklusioner. Vi kunne ikke møde op, da de gennemgik pladsen, på grund af al den sorg, fortæller han og siger, at han vil have eksperter til at se på sagen.

- Allan og jeg har monteret betonelementer i ti år, og vi aner simpelthen ikke, hvordan det kunne ske. Jeg tror, vi skal have specialister til at kigge på det. Det må være folk, der har forstand på sådan noget, der skal komme med konklusionerne.

- Vores arbejdsgang er den samme som i alle montage-virksomheder inden for betonentreprisen. Vi kan ikke se andet, end at sikkerheden var overholdt, som den skal. Det er noget, vi går meget op i i vores firma. Sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed. Det er vi nødt til, fordi vi ved, at vi har et mega farligt arbejde. Vi gør alt, vi kan, bedyrer han.

Søn reddede ansat
Preben Christensen mener, at medier og Arbejdstilsynet har dømt firmaet på forhånd, før man ved, hvad der er op og ned.

Det er dog ikke kritikken, der går ham mest på. Det er derimod, at ingen har rost, hvordan ulykken blev håndteret, efter den indtraf.

- Vi er kede af, at vi har fået dårlig omtale som et firma, der ikke har sikkerheden i orden, for vi gør helt ærligt et kæmpe arbejde for at opretholde en god sikkerhed. De skyder alle på mig og Allan lige nu, og der er ikke en eneste, der har sagt til min søn, at han har ageret flot.

- Han gik ind i alle murbrokkerne og lagde en jakke under medarbejderens hoved, tilkaldte ambulancen og fik hejst dækket væk fra manden. Han styrede stille og roligt kranen med 'blindkørsel' over en walkie-talkie.

- Havde det været en hvilken som helst anden, så kunne der være gået en klap ned, og så var manden død. Men Allan holder hovedet koldt i en katastrofesituation, og det synes jeg, han skal have ros for. Nu sidder en knægt på 30 år derhjemme og er fuldstændig ødelagt på grund af skyldfølelse, og fordi alle skyder på ham. Det er skammeligt, mener Preben Christensen.

Mandag har APC Byg krisemøde med alle folkene på pladsen, hvor der også vil være psykologhjælp.

1 af 2 Ulykken skete på Aarhus Havn, hvor byggeprojektet 'Kanalhusene' er ved at blive opført. (Foto: Anita Graversen)
2 af 2 Ulykken skete på Aarhus Havn, hvor byggeprojektet 'Kanalhusene' er ved at blive opført. (Foto: Anita Graversen)