Firmaer misbrugt af indsamling til kræftsyge børn

Flere af de virksomheder, der har figureret på indsamlingshjemmeside som erhvervssponsorer, siger, at de ikke har doneret noget eller har frabedt sig at deres logo skal vises på foreningens hjemmeside

Har du oplysninger om 'Foreningen for danske kræftramte børn', eller har du doneret penge til foreningen som privatperson, så kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm takst).

Flere af de virksomheder, der figurerer eller har figureret som erhvervs-sponsorer på Foreningen for danske kræftsyge børns hjemmeside, fortæller, at de slet ikke har doneret noget, ikke har nået at sende donerede fribilletter eller har bedt om, at deres logo ikke bliver vist på hjemmesiden, men alligevel ligger der. Mange af dem har efterfølgende krævet at blive fjernet.

En af dem er Tivoli.

Se også: Advarer mod lyssky indsamling til kræftsyge børn

- Det er korrekt, at de har søgt et sponsorat hos os – men under behandlingen af ansøgningen blev det besluttet ikke at indgå et samarbejde. Det er også korrekt, at man havde lagt vores logo på hjemmesiden. Det bad vi dem omgående om at fjerne – hvilket de har gjort, siger pressechef i Tivoli, Torben Plank, der ikke ønsker at kommentere yderligere.

Også Cirkus Arena har figureret på hjemmesiden, selv om de ikke har sponsoreret.

Ser alvorligt på logo-misbrug
Heller ikke Nordisk Film/Egmont har et sponsorsamarbejde med Foreningen for Danske Kræftramte Børn, selv om de har figureret på hjemmesiden, men en medarbejder blev kontaktet og tilkendegav pr. telefon, at de ville give 10 biografbilletter, men at deres logo ikke måtte bruges på hjemmesiden.

- Efterfølgende hørte vi ikke yderligere, og der blev aldrig fremsendt biografbilletter endsige indgået nogen form for formel aftale om sponsorering, siger Jacob Elkær-Hansen, salgs- og marketingdirektør.

Foreningen for danske kræftramte børn bringer logoer fra flere virksomheder, som de kalder deres erhvervssponsorer. Flere virksomheder har dog bedt om at blive fjernet fra hjemmesiden. Screendump fra Foreningen for danske kræftramte børns hjemmeside
Foreningen for danske kræftramte børn bringer logoer fra flere virksomheder, som de kalder deres erhvervssponsorer. Flere virksomheder har dog bedt om at blive fjernet fra hjemmesiden. Screendump fra Foreningen for danske kræftramte børns hjemmeside
 

Fodboldklubben EfB (Superligaklubben Esbjerg fB) blev kontaktet på e-mail af Foreningen for Danske Kræftramte Børn sidst i maj.

- Jeg er dog overrasket over, at vi figurerer på deres hjemmeside, da vi ikke har sponsoreret noget til dem, siger Rasmus Nejstgaard, kommunikationsansvarlig hos EfB, der henviste foreningen til deres hjemmeside, hvor de hvert år har en udvalgt kamp, hvor de udlodder fribilletter til udsatte børn og unge. Men henvendelsen skete inden kampprogrammet var fastlagt, og dialogen med foreningen er ikke fortsat.

Det fremgår ingen steder på hjemmesiden for indsamlingen, hvem der står bag indsamlingen, selvom det ellers er normalt kotyme.

Hul i indsamlingsloven
Foreningen for danske kræftsyge børn er ikke godkendt af Indsamlingsnævnet, men det er den heller ikke forpligtet til, fordi den tilsyneladende kun samler ind blandt 'juridiske personer', hvilket vil sige firmaer. Og dermed er de ikke omfattet af indsamlingslovens kontrol, selvom foreningen var oppe på et møde i nævnet i sidste måned.

Se også: Advarer mod lyssky indsamling til kræftsyge børn

- Loven er lavet for at beskytte privatpersoner og sikre, at deres penge går til de rigtige formål. Erhvervslivet anses for selv at være i stand til at gennemskue, hvad deres penge går til, siger formanden for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad og tilføjer:

- Men der er ingen tvivl om, at det er noget, man kan overveje at ændre ved en lovrevision, så den også omfatter erhvevslivet. Det kan jeg bestemt se en fordel i, siger han.

Se også: Firmaer misbrugt af indsamling til kræftsyge børn

Der er dog stadig mulighed for at komme efter en forening, hvis den ikke bruger pengene til det, der er samlet ind til. Men så er det straffelovens bestemmelser om bedrageri, der gælder.

Det er ikke første gang, at brancheforeningen ISOBRO er stødt på problemer med, at disse typer indsamlinger ikke er underlagt indsamlingsloven.

- Vi advokerede for en udvidelse, men der var ikke politisk villighed til at ændre på, hvor meget loven skulle omfatte, da den blev ændret i 2014, siger hun.

Sådan gennemskuer du svindel

- Tjek, at der er en kontaktadresse, et telefonnummer og navn på daglig leder

- Er indsamlingen anmeldt til Indsamlingsnævnet, som den skal, hvis den samler ind blandt privatpersoner.

- Er der vedtægter på hjemmesiden

- Er der regnskaber på hjemmesiden eller en angivelse af, at foreningen er så ny, at der ikke er lavet regnskab

- Er der eksempelvis kendte ambassadører, der optræder på hjemmesiden

Kilde: Mette Grovermann, sekretariatschef, ISOBRO

Det fremgår ingen steder på hjemmesiden for indsamlingen, hvem der står bag indsamlingen, selvom det ellers er normalt kotyme.

Kun skriftligt svar
Ekstra Bladet har forsøgt at få personen eller personerne bag foreningen til at stille op til et mundtligt interview eller få at vide, hvem der står bag indsamlingen, men har kun fået ikke særligt fyldestgørende mailsvar, der ikke giver dokumentation på, at de har fået donationer fra Tivoli, Nordisk Film og EfB, som det ellers fremgår eller har fremgået af hjemmesiden.

Svaret kan man læse her:

Her er hele foreningens svar

Hej Linette

 

Først lad mig starte med at skrive jeg er glad for vi for muligheden for at komme med en udtales til dit udsagn, ved det er barsk emne når vi taler om kræftramte mennesker og vi har ikke noget at skjule.

 

Vi startede med at kontakte virksomheder for ca. 30 dage siden, dette var med henblik på at indsamle

fri,- entrebilletter samt økonomisk støtte som vi kan give videre til landes kræftafd. der behandler børn og unge.

Vi har taget kontakt løbende til afd. og hørt hvor mange der ville kunne bruge vores indsamlede donationer og derefter sendt dem afsted.

 

(Der er ved hæftet et konto udtog så du kan se alle pengene)

Aarhus Skejby - (Navn udeladt)

Rigion Nordjylland - (Navn udeladt)

Rigshospitalet - (Navn udeladt)

Vejle (Navn udeladt)

Odense - (Navn udeladt)

 

Aalborg ny begravelsesforretning; Som en hver anden jo ved er det nogle skræklige oplevelser som ALLE må igennem når det kommer til kampen om kræft, almen viden om emnet er at man som patient kommer igennem nogle ikke så sjove og nogle gange smertefulde oplevelser, som giver dem flere dages ophold til tider. Så der er langt vægt på i den mail som mange andre mails og samtaler at man ved donationer kan være med til at give disse mennesker en oplevelse eller noget som kan få deres tanker væk fra den sygdom bare et kort øjeblik.

 

Vi har stadig et ønske om at få afholdt og indsamle til de små 173 familier som vi nu er klar over er på landets afd. talet kommer fra udregning af hvor mange der er på de forskellige afd. vores ønske er at få nogle af vores sponsorer såsom legelande og forlystelsesparker til at afholde en dag i de forskellige byer hvor vi invitere disse familier til en dag med sjov og leg sammen med andre ligestillet børn og familier. Måden vi ville kunne komme i kontakt med disse familierer er ved at give besked til vores kontaktpersoner og beder dem om hjælp til at give buskabet videre og infomere om vores arrangementer.

 

Da vi startede op havde vi ved fejl kommet til at bruge et logo som vi ikke var klar over tilhørte en anden forening, dette fik vi rettet op på og undskyldt for hurtigt efter vi blev gjort opmærksomme på denne situation opstået. Vi er stadig kede af det kom til at ske. Det var i samme andledning at Cancerramtebørn´s formands konen gik i gang med at ringe rundt til de sponsorer som stod på vores side og fortalte dem vi var uærlig og kun ville skade, lyve, stjæle og ødelægge branchen "foreninger". Derefter gik folk i gang med at trække deres donationer tilbage. Vi har modtaget bekræftelser fra ALLE hvor de skriver de gerne vil donere, men det fik hun spoleret og derved ødelagt en ellers god mulighed for at sende børn og deres familier af sted på nogle gode oplevelser.

(Jeg skal nok finde og sende dig dokumentation fra alle hvor de skriver de gerne vil donerer)

 

Efter formandens kone havde ringet rundt og råbt bål og brand fik jeg løbende email´s om ønsker om at fjerne firmaers logoer. Derfor har vi været nød til at fjerne dem da ønsket om at støtte ikke længere var der på baggrund af det opring fra hende.

 

Dit udsagn:

 

”…- Foreningen for danske kræftramte børn er startet 1. marts 2016, men I er ikke godkendt i Indsamlingsnævnet, hvor alle indsamlingsforeninger skal godkendes senest to uger før indsamlingsstart. Hvorfor samler I donationer ind uden at være godkendt?...”

 

(Vores henvendelser til fodboldklubber, zoo mv. er ikke indsamlinger i indsamlingslovens forstand. Loven finder nemlig ikke anvendelse på indsamlinger ”… foretaget blandt juridiske personer …”, jf. § 2, stk. 1, nr. 4.)

 

Ikke noget snyd eller fup ved det vi har eller vil gøre i fremtiden. Vi bruger vores egen fritid og netværk til at starte det her op.

Der er altid opstarts problemer og Rom blev ikke bygget på 1 dag. Vi har lavet nogle små fejl, det indrømmer vi gerne, men aldrig andre ønsker om at give børn med kræft nogle gode oplevelser.

 

Jeg fremsender til dig de mails samt informationer som du skriver ind til.

 

 

Med venlig hilsen

 

Foreningen for kræftramte børn

 

Fundraiser & Frivillig projektleder

www.dkb.nu

 

Sådan gennemskuer du svindel

- Tjek, at der er en kontaktadresse, et telefonnummer og navn på daglig leder

- Er indsamlingen anmeldt til Indsamlingsnævnet, som den skal, hvis den samler ind blandt privatpersoner.

- Er der vedtægter på hjemmesiden

- Er der regnskaber på hjemmesiden eller en angivelse af, at foreningen er så ny, at der ikke er lavet regnskab

- Er der eksempelvis kendte ambassadører, der optræder på hjemmesiden

Kilde: Mette Grovermann, sekretariatschef, ISOBRO

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere