Flaskekast og tåregas: Demonstranter trodser udgangsforbud i Baltimore

Politiet bruger gummikugler, peberspray og tåregas mod demonstranterne, der trodser udgangsforbudet. Kirkefolk stillede sig i mellem masserne

BALTIMORE (Ekstra Bladet): På trods af udgangsforbudet i Baltimore, der er i undtagelses tilstand efter de voldsomme kampe der blussede op i byen efter den 25-årige sorte mand, Freddie Gray, døde i politiets varetægt, var der tirsdag aften store mængder demonstranter på gaderne i den vestlige del af byen.

Politifolk og styrker fra Nationalgarden var sent tirsdag aften lokal tid gået i gang med at fjerne demonstranter fra gaderne i Baltimore.

Se også: Obama: Vi har behov for selvransagelse i Baltimore

Det skete, da folkene på gaden overtrådte det udgangsforbud, der fra tirsdag og dagligt en uge frem træder i kraft klokken 22.00 og varer til 05.00.

Den amerikanske National Guard er indkaldt for at hjælpe politiet i Baltimore (Foto: AP)
Den amerikanske National Guard er indkaldt for at hjælpe politiet i Baltimore (Foto: AP)
 

Stemningen i byen er trykket, men på trods af massive mængder demonstranter og politi hertil aften har været på gade i byen, vurderes det, at det har været en forholdsvis rolig aften sammenlignet med mandagens uroligheder, der er de værste siden demonstrationerne i Ferguson, som det kan ses nedenfor.

Samfund - 28. apr. 2015 - kl. 20:52 Søn kastede sten mod politiet: Her sætter mor ham på plads

De seneste dages optøjer har haft enorme konsekvenser for området i West Baltimore, hvor kampene har været hårdest, hvor butikker, biler og lejlighedskomplekser er blevet brændt af.

Kirkefolk stillede sig mellem parterne
Derfor tog en række mæglere i forbindelse med aftenens demonstrationer opstilling mellem politiets styrker og de opildnende demonstranter.

Flere forsøg på provokationer og oprør blev gentagende gange afvist af mæglerne der bestod af kirkefolk, folk fra det lokale samfund eller tidligere kriminelle der holdt skansen mellem de to parter.

Betjente og militær er tungt bevæbnet og massivt repræsenteret i gaderne (Foto: AP)
Betjente og militær er tungt bevæbnet og massivt repræsenteret i gaderne (Foto: AP)
 

- Vis borgmesteren, vis regeringen, at vi er bedre, end de tror vi er. De tror, at I er tyve inde på Rådhuset. De tænker ikke på jer, men det gør vi. For jeres liv betyder noget. Gå nu hjem, lød det tryglende fra en mand og en kvinde fra det lokale samfund, der på et tidspunkt trådte frem foran politilinjen og bad demonstranterne om at forlade stedet af frygt for nye uroligheder.

Bandemedlemmer på gaden
Blandt demonstranterne var bandemedlemmer, men også en række almindelige der er dybt utilfredse med myndighedernes behandling af den fattige sorte befolkning.

- De er mordere, og det er os, der ryger i brummen, jeg forstår det bare ikke, tog en kvindelig demonstrant efterfølgende til genmæle.

En anden forklarede til Ekstra Bladet:

- Politiet er den største bande i Amerika. Med reference til, at de får lov at gøre, hvad der passer dem uden at det får betydning for dem.

Tårergas og flaskekast
På trods af, at flere personer stillede sig imellem politi og demonstranter, kunne uroligheder ikke undgåes.

Kampklædt politi beordrede kort efter ikraftsættelsen af udgangsforbuddet et par hundrede demonstranter til at forlade gaderne. De fleste var samlet ved et gadekryds i den vestlige del af Baltimore, hvor uroen var værst mandag.

Se også: Serie-instruktør opfordrer til fred i Baltimore

Demonstranterne svarede igen ved at kaste flasker mod politiet, der også blev mødt af tilråb.

De voldsomste kampe fandt sted i mandags (Foto: AP)
De voldsomste kampe fandt sted i mandags (Foto: AP)
 

Politiet, der også er til stede med helikoptere, har efterfølgende skudt med gummikugler og brugt peberspray.

Kort inden begyndelsen på udgangsforbuddet opfordrede Baltimores borgmester, Stephanie Rawlings-Blake, demonstranterne til at gå hjem.

Demonstranter kaster sten mod politiet (Foto: AP) 112 - 28. apr. 2015 - kl. 10:26 Ekstra Bladet i Baltimore: Demonstranter kaster flasker efter journalister

Ifølge myndighederne kan man kun undtages for udgangsforbuddet på grund af arbejde eller akutte problemer med helbredet.

Plyndrings kaos
Mandag blev butikker plyndret, bygninger stukket i brand og 20 betjente såret i byen. Flere end 250 personer blev anholdt.

Volden brød ud i det vestlige Baltimore efter begravelsen af den sorte mand Freddie Gray. Han døde 19. april efter skader i ryggen, som han tilsyneladende fik, da politiet anholdt ham tidligere på måneden.

Demonstranterne er utilfredse med politiets behandling af sorte borgere efter flere tilfælde, hvor sorte personer er blevet dræbt af politifolk.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere