Flere er døde af 'koldtvands-chok' i hedebølgen

Voldsomme temperatur-skift i kroppen kan være livsfarlige - ikke mindst for ældre. Flere er druknet i Polen

Flere ældre er druknet i Polen under den igangværende hedebølge. Her viser livredderne på Amager Strand hvordan men redder en 'druknende' Ekstra Bladet-journalist. Video: Tariq Mikkel Khan

Er du på ferie i Europa - og oplever du noget usædvanligt i forbindelse med hedebølgen - så skriv og send fotos til os.

Mail til 1224@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst)

Tre personer er foreløbig omkommet i Frankrig under den europæiske hedebølge, der ventes at tage til de kommende dage.

Mens temperaturen torsdag er dalet i Danmark, så ventes der op til 45 graders varme i blandt andet Frankrig og Spanien.

De tre personer er angiveligt døde af et såkaldt  'koldtvands-chok', som kan opstå, hvis man hopper i koldt vand efter at have opholdt sig i ekstrem varme.

I Paris køler disse teenagere sig ned med Eiffeltårnet i baggrunden. Foto: Kenzo Tribouillard /AFP Samfund Livsfarligt varme-helvede truer Europa: 45 grader i skyggen

De tre personer er omkommet uafhængigt af hinanden.

En 62-årig kvinde døde på stranden ved Montpellier. En 75-årig mand døde på en nærliggende strand.

En anden mand i 70'erne fik hjertestop, mens han badede, oplyser flere franske medier.

Det er godt at blive svalet af i varmen. Men pas på med at udsætte kroppen for ekstremt voldsomme temperatursvingninger, advarer lægerne. Foto: Jaime Reina/AFP
Det er godt at blive svalet af i varmen. Men pas på med at udsætte kroppen for ekstremt voldsomme temperatursvingninger, advarer lægerne. Foto: Jaime Reina/AFP
 

Redningsfolk advarer
Dødsfaldene har fået franske rednings-arbejdere til at advare om, at det kan være forbundet med livsfare at udsætte kroppen for hurtige og  voldsomme temperatursvingninger. Særligt ældre og personer med hjerteproblemer og kredsløbs-sygdomme skal passe ekstra på.

Ifølge myndighederne er adskillige personer druknet i både Polen og Letland, mens de har taget afsvalende bade i floder og søer.

Stranden ved La Concha i det nordlige Spanien. Foto: Ander Gillinea/AFP
Stranden ved La Concha i det nordlige Spanien. Foto: Ander Gillinea/AFP
 

I Spanien ventes temperaturen at snige sig helt op på 45 grader visse steder. Hedebølgen ventes fredag at ramme 33 ud af 55 provinser.

Foto: Jaime Reina/AFP
Foto: Jaime Reina/AFP
 

Vinbønder glæder sig
I Frankrig ruster befolkningen sig også  til varmechokket.

Det er dog ikke alle, som frygter den ekstreme varme. De franske vinbønder ser med glæde frem til et regulært varmegok. Det vil nemlig give en forrygende god årgang.

- Et par dage med hedebølge lige nu vil være den rene magi, fastslår lederen af det franske vinråd, Phillippe Bardet, over for nyhedsbureauet AFP.

I Brandenburg i Tyskland blev den 70 år gamle varmerekord for juni slået i går, da temperaturen nåede op på 38,6 grader.

En mandlig knallertkører i byen blev stoppet af politiet, da han kørte splitternøgen rundt - kun iført hjelm og sandaler.

'HER ER KUN BOMSTILLE VARME'

- Lige nu er temperaturen på 38 grader, og den fortsætter med at stige.

Ekstra Bladets journalist, Karsten Gøttler, er for øjeblikket på ferie i den midterste del af Rhone dalen i Frankrig, og det er noget af en varmegivende oplevelse.

- Det er helt usædvanligt med så høje varmegrader her på denne årstid. Normalt plejer mistral-vinde at køle området ned. Men her er ingen vind. Kun bomstille varme, lyder det fra Karsten Gøttler.

Han fortæller, at det nærliggende hospital har ryddet en hel afdeling og gjort klar til at modtage et større antal patienter med hedeslag.

- Medierne understreger hele tiden, at man skal drikke masser af vand. Samtidig kan jeg læse i den regionale avis, at omkring 40.000 brand- og redningsfolk i den sydlige del af Frankrig har bebudet en 'arbejd-langsom aktion' for at få bedre arbejdsforhold. Aktionen skal angiveligt vare frem til den 31. august. Det kan godt blive alvorligt, for alt er knasende tørt i denne del af landet, fortæller Karsten Gøttler.

Den varmeplagede og 'velisolerede' reporter klarer sig gennem heden ved at tage flere afsvalende styrtebade og så ellers sætte sig ind i bilen, hvor der er aircondition.

Foto: Karsten Gøttler
Foto: Karsten Gøttler