Flere og flere indbrud kobles til bande af albanske klatre-tyve

Seks hotelværelser var proppet med tyvekoster, som politiet arbejder sig igennem. 12 albanere fængslet

Albanerne lejede seks to-sengens værelser som dette på Hotel Rooms, hvor de boede i tre måneder, mens de fyldte værelserne med tyvekoster. Foto: Ekstra Bladet
Albanerne lejede seks to-sengens værelser som dette på Hotel Rooms, hvor de boede i tre måneder, mens de fyldte værelserne med tyvekoster. Foto: Ekstra Bladet

I tre måneder boede 12 albanske klatretyve på et billigt hotel i København, mens de ifølge politiet plyndrede huse fortrinsvis i Nordsjælland.

Albanerne har alle fået forlænget deres varetægtsfængsling til 4. januar, mens politiet arbejder med opklaringen af talrige indbrud, som albaner-banden mistænkes for.

Foreløbig kan politiet knytte albanerne til 42 indbrud via de talrige tyvekoster, der blev fundet på deres hotel, og via dna-spor fundet på gerningsstederne, oplyser efterforskningsleder Peer Windolf, indbruds-afsnittet hos Københavns Politi.

Politiet arbejder sig fortsat gennem de fundne tyvekoster og andre spor og forventer, at der kommer endnu flere sigtelser mod den albanske indbrudsbande, som har opereret meget professionelt. En del er klatre-indbrud, som oftest er sket i de mørke timer.

De 12 albanere kom til København i august og indlogerede sig på seks to-mands-værelser på Hotel Rooms på Nørrebrogade 51, som tidligere hed Hotel Continent.

Mange henvendelser om koster
Hotellet lejer værelser ud på månedsbasis, hvor et værelse med to senge koster 6000 kr. om måneden

9. november slog politiet til på hotellet, hvor værelserne 301, 310, 404, 410, 415 og 501 var spækket med tyvekoster som smykker, ure og mobiler.

Se også: Har du også været offer for klatre-bande? Find dine stjålne ting her

Efter anholdelserne offentliggjorde politiet 187 sider med fotos af tyvekoster, som politiet ønskede hjælp til at identificere til konkrete indbrud.

– Vi har fået rigtigt mange henvendelser, men arbejder fortsat med at få tyvekoster genkendt. Vi har en masse efterforskning i gang, siger Peer Windolf.

Foreløbig har politiet på tyvekosterne kortlagt 26 indbrud i Nordsjælland, fem indbrud i København og fire indbrud på Vestegnen. Desuden er syv indbrud opklaret på dna-spor.

Kender alle hinanden
Ikke kun Danmark hærges af albanske indbrudstyve. Tyskland er hårdt plaget, og det seneste år er omkring 600 albanere anholdt for indbrud i Tyskland.

Albanerne har ry for at være rigtigt godt forberedte til indbruddene, hvor de ofte klatrer eller bruger stiger op til førstesal på husene for at undgå alarmsystemer.

Albanske indbrudstyve er også kendt for at bruge vold eller trusler, hvis det er nødvendigt for at slippe væk. I Danmark er ingen af indbruddene, som albanerne mistænkes for, dog endt i røverier.

De 12 arresterede albanere kender alle hinanden. Enten er de i familie eller har relationer fra samme hjemby.

Mange af de dyreste tyvekoster fra indbruddene er forsvundet – enten er de solgt eller måske sendt hjem til Albanien. – Vi har for eksempel ikke fundet bærbare computere eller iPads, siger Peer Windolf.