Fodboldklub på kant med loven: Hjælp med at finde tyv

Vordingborg IF havde torsdag morgen besøg af to indbrudstyve i deres klubhus, og det har fået foreningen til at offentliggøre et billede fra deres overvågningskamera. Det kan dog være i strid med loven

Manden er ikke sløret på det oprindelige billeder. Det har Ekstra Bladet dog valgt at gøre (Privatfoto)
Manden er ikke sløret på det oprindelige billeder. Det har Ekstra Bladet dog valgt at gøre (Privatfoto)

Selv om det kun tog fem minutter for to tyve at stjæle en pc, en mobil og lidt slik for Vordingborg IF's klubhus tidligt torsdag morgen, har indbruddet alligevel betydet meget for klubhuset.

Flere strømkabler blev nemlig også ødelagt, og samlet set har de to indbrudstyve vakt en rigtig kedelig stemning hos foreningen.

Derfor valgte Vordingborg IF lørdag aften at ty til internettet for at få hjælp til at få banditterne fanget. Den hjælp håber de nu at få, efter de har lagt et billede fra deres overvågningskamera fra klubhuset ud.

På billedet kan man se ansigtet på den ene af de to gerningsmænd. I en tekst vedlagt billedet står der til allersidst: 'Skulle nogen have en ide om, hvem de formastelige kunne være, så lad os det vide, så politiet kan få "brækket armen på de stoddere"'.

Anmeldt til politiet
Selve indbruddet er anmeldt til politiet på Sydsjælland, hvor afdelingen i Vordingborg sidder med sagen.

- Jeg kan bekræfte, at der har været et indbrud, som er anmeldt til os. Men jeg kender ikke til opslaget på foreningens hjemmeside, siger Arne Holdensen fra lokalpolitiet i Vordingborg.

Arne Holdensen fortæller, at han ikke selv ville have lagt billedet ud til offentligt skue.

- Det må politiet kun i bestemte kriminalsager. Indbrud hører vist ikke derunder. Så vi kan sagtens komme i en situation, hvor vi må bede foreningen om at fjerne billedet, siger Arne Holdensen.

Om ordlyden til sidst i opslaget fra Vordingborg IF siger Arne Holdensen:

- Nej, bare rolig, vi kommer ikke til at brække nogle arme på gerningsmændene. Medmindre selvfølgelig at han modsætter sig og stritter voldsomt imod. Vi kommer heller ikke til at hugge hånden af ham, siger lokalbetjenten.

I strid med loven
Der er nemlig et problem med opslaget. For selv om man som offer eller indbrudsramt rigtig gerne vil hjælpe efterforskningen på vej, må privatpersoner altså ikke bare offentliggøre billeder af mulige gerningsmænd fra overvågningskameraer.

Hvis man alligevel gør det, kan det blive anmeldt af for eksempel Datatilsynet for brud på persondataloven.

Lena Andersen, kontorchef hos Datatilsynet, vil ikke gå ind i den konkrete sag, men forklarer helt generelt, at:

- Der kan være tale om personoplysninger, hvis der er tale om genkendelige personer på tv-overvågninger, og reglerne siger, at sådanne billeder må man kun videregive til politiet eller med samtykke fra personerne på billederne, siger hun til Ekstra Bladet.

Forening: Et diskussionsspørgsmål
Ekstra Bladet har været i kontakt med formanden for Vordingborg IF, Hans-Jørgen Henriksen, for at høre, hvorfor de har lagt billedet op.

- Det, synes jeg egentlig, er meget naturligt, men det har jeg ikke lyst til at diskutere med dig, siger formanden.

Ekstra Bladet stiller egentlig fire andre spørgsmål til Hans-Jørgen Henriksen, men han har ikke lyst til at snakke. Heldet forsøges i stedet hos foreningens kasserer, Bent Jensen, som har skrevet opslaget og vedhæftet billedet.

- Vi vil gerne se, om der er nogen, der kan genkende ham, så han kan blive fanget. Det er vel naturligt, siger Bent Jensen.

- Det er jo faktisk ulovligt at offentliggøre overvågninsbillederne...

- Ja, det er jo så et diskussionsspørgsmål. Man kan sige, at billederne er taget på vores grund med forvisning om, at den her mand er en bandit. Det er jo ikke taget af en tilfældig på gaden, siger Bent Jensen og fortsætter:

- Det vigtige er, at vi får fanget banditten, og når han er fanget, så ryger opslaget ned igen.

Ikke enestående tilfælde
Vordingborg IF er langt fra de første, der benytter sociale medier og internettet generelt til at hjælpe efterforskningen af indbrud eller tyverier på vej.

En af de mest kendte sager stammer fra 2008, hvor ejeren af smykkeforretningen Diamanten i Aarhus efter et voldsomt røveri lagde overvågningsvideoen af de tre gerningsmænd på youtube.

Antikvitetshandleren risikerer, at Datatilsynet melder ham til politiet, fordi det kun er politiet beskåret at offentliggøre overvågningsvideoer med personer. (Foto: YouTube.com) 112 - 16. okt. 2008 - kl. 23:14 Røveriramt guldsmed risikerer ny bøde

Sagen om videoen blev anmeldt til politiet af Datatilsynet, og den endte med at komme for landsretten, hvor guldsmeden dog blev frikendt.

7 kommentarer
Vis kommentarer