Forældre til 'garage-barn' tiltalt: Overvågede naboerne på villa-vejen

Naboer blev, ifølge politiet, ulovligt fotograferet og filmet i årevis af forældrene til fire-årig dreng, som blev fundet i parrets garage

Det var under ransagningen af parrets hus, at politiet fandt den fire-årige dreng i garagen. (Foto: Torben Sørensen)
Det var under ransagningen af parrets hus, at politiet fandt den fire-årige dreng i garagen. (Foto: Torben Sørensen)

Forældrene til 'garage-barnet' , en fire-årig dreng som i august 2012 blev fundet i sine forældres garage i Helsingør, har -  ifølge politiet - nidkært overvåget og fotograferet deres naboer ulovligt på villavejen i Helsingør.

Derfor er parret, moderen 51 år  og faderen 52, nu tiltalt efter straffeloven for uberettiget at have fotograferet og filmet naboerne gennem flere år. Parret nægter sig skyldige.

Det var en anmeldelse fra en krænket beboer, som førte til opdagelsen af parrets 'hemmelige' barn, hvis fødsel den 19. august 2008 aldrig blev anmeldt til myndighederne.

Politiet havde fået en ransagningskendelse hos retten for at lede efter beviser for ulovlig overvågning, og da huset blev ransaget opdagede en politimand den fire-årige dreng i garagen.

Sigtelse for vanrøgt opgivet
Forældrene blev sigtet for vanrøgt, men i september 2013 blev sigtelsen frafaldet, fordi anklagemyndigheden ikke mente, at der var beviser for vanrøgt eller mishandling.

Drengen havde ikke været udsat for vold eller underernæring, men 'blot' levet indendørs og stort set uden kontakt til andre end forældrene, der i forvejen havde fået tvangsfjernet seks børn. Også den fire-årige dreng blev tvangsfjernet af myndighederne.

Anklager Bente Schnack skrev dengang til forældrene:

- Begrundelsen for min afgørelse er, at jeg ikke forventer, at De vil blive fundet skyldig i vanrøgt af M. Jeg har herved lagt vægt på, at der efter min opfattelse ikke foreligger det fornødne grundlag for at antage, at M. ved primært at opholde sig indendørs og ved stort set ikke at have kontakt med andre mennesker end Dem og Deres mand derved har været udsat for vanrøgt efter straffelovens § 213.

Se også: Garagebarns-familie kræver erstatning af politiet

Efter at sigtelsen blev opgivet, rejste forældrene krav om erstatning mod politiet.

Erstatningssagen er endnu ikke afgjort, fordi den afventer straffesagen om ulovlig overvågning. Her er parret tiltalt for 31 forhold, hvor de har fotograferet eller videofilmet naboerne.

Overtrådte tilhold
Den 51-årige mor havde i forvejen tilhold fra politiet om ikke at opsøge flere af naboerne, der blev filmet og fotograferet. Derfor er hun også tiltalt for at have overtrådt politiets tilhold mod at opsøge naboerne.

Moderen er også tiltalt for at have undladt at anmelde sønnens fødsel til Den Elektroniske Kirkebog og CPR-registeret.

To af naboerne skal afhøres som vidner under retssagen, men beviserne består ellers af de fotos og optagelser, som politiet fandt i huset, og hvor de præcise datoer og tider for optagelserne fremgår.

Politiet kræver under sagen to computere, lagermedier og et kamera konfiskeret.

Se også: Derfor undgår garagebarnets forældre straf

Politiet ved i dag ikke, hvorfor forældrene overvågede deres naboer: - Vi har ikke noget motiv eller en forklaring på det, siger sagens anklager Bente Schnack.

Kun bødestraf
Anklagemyndigheden har kun rejst krav om en bødestraf til forældrene, og derfor kan sagen afgøres i retten selvom forældrene skulle vælge ikke at møde op i retten. Politiet har ikke kunnet komme i kontakt med de tiltalte forældre, som derfor ikke formelt har fået forkyndt anklageskriftet.

Se også: Politiet dropper tiltale i garagebarnsag

Ifølge anklageskriftet var flere af de 31 tilfælde af ulovlig overvågning langvarige.  For eksempel blev flere naboer fotograferet og filmet den 7. august 2012 mellem klokken 6.34 og klokken 18.55, mens de opholdt sig på deres private ejendom.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra det tiltalte forældrepar og kvindens advokat Trygve S. Nielsen.

Der ventes dom i sagen på fredag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere