Forsker: Her begik Peter Madsen en fejl

Det har formentlig gjort det nemmere at finde alle ligdele, at de var tynget ned med metal

Få et overblik over Peter Madsens mange forskellige forklaringer (Grafik/video: Mikkel Lund/Cramon)

Ved du noget om ubådssagen eller Peter Madsen? Tip os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Efter knap fire måneders intensivt arbejde er det lykkedes at finde samtlige af Kim Walls kropsdele, der blev parteret af Peter Madsen og smidt over bord fra UC3 Nautilus i Køge Bugt i august i år. Alle kropsdelene var tynget ned med metalstykker.

Og selv om det er Peter Madsen, der er årsag til den triste jagt på kropsdelene, så er det formentlig også takket være en fejl fra hans side, at alle ligdelene er fundet.

Det mener Bo Gustafsson, der er forsker ved Östersjöcentrum på Stockholms universitet. Han er ekspert i strømforhold i Østersøen, men kender kun ubådssagen fra mediedækningen.

- Sandsynligheden er større for, at delene var blevet spredt over et større område, hvis han ikke havde tynget dem ned, siger Bo Gustafsson, der også har talt med svenske Expressen.

Han tilføjer, at han ikke kender de præcise detaljer om, hvor i Køge Bugt delene er fundet, hvordan bunden ser ud, og om der er store sten, hvor noget kan sidde fast.

Det fremgår af sigtelsen mod Peter Madsen, at han, efter politiets opfattelse, satte et bælte påsat rør på torsoen med henblik på, at den skulle forblive på havbunden. Han erkender partering, men nægter at have dræbt Kim Wall.

Kraftig strøm
Torsoen blev fundet i vandkanten på Amager en uge efter, at Kim Wall forsvandt, mens de øvrige kropsdele og hovedet blev fundet med en kilometers afstand på tolv meters dybde i Køge Bugt i nærheden af den rute, ubåden har sejlet, efter den var dykket ned.

Her ses Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus, da den blev hejst op af vandet ved Laventkaj. Foto: Kenneth Meyer
Her ses Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus, da den blev hejst op af vandet ved Laventkaj. Foto: Kenneth Meyer
 

Flere eksperter sagde, at strømmene i Øresund var den største udfordring i forhold til at finde ligdelene. Men her har metallet formentlig hjulpet.

Bo Gustafsson siger, at hvis genstande ligger løst i de kraftige strømme, kan det transporteres nogle kilometer i timen både syd og nord.

- At kropsdelene var tynget ned har sikkert betydet, at de er blevet samme sted, siger han.

- Så hvis han ikke ønskede, at kropsdelene skulle findes, så begik han en fejl?

- Det mener jeg. Hvis kropsdelene flød frit, kunne de både ende midt i Østersøen, men de kunne selvfølgelig også skylle i land afhængigt af vinden, siger han og tilføjer, at det ikke nødvendigvis er dumt at tynge ting ned, hvis man gerne vil have dem til at forsvinde helt.

- Men så skal man være på større dybder, eksempelvis i midten af Øresund, hvor der er tæt på 50 meter dybt. Så ville de aldrig være blevet fundet, fordi det er meget svært at dykke på disse dybder, siger han og tilføjer, at det også ville være ekstra svært for lighundene at få fært på stor dybde, fordi det lave saltindhold i overfladen og høje saltindhold ved bunden, forhindrer udskillelse af fært vertikalt.

Peter Madsen er varetægtsfængslet frem til 13. december. Anklagemyndigheden venter at tage stilling til tiltalespørgsmålet i denne måned.

Sagen er forhåndsberammet til at køre over otte retsmøder i marts og april.

Peter Madsen har erkendt, at han har parteret Kim Wall, men han nægter drab og anden kønslig omgang end samleje. Privatfoto Krimi Raket-Madsens ven: Alle har tabt

Krimi Peter Madsen skifter forklaring: Løgn på løgn på løgn