Forskere var i tvivl: Her er sandheden bag tsunami-bølgen

Forskere tror ikke længere, at et jordskælv var skyld i tsunami-bølgen, da øjenvidner giver en anden forklaring

Forskere mener nu, at et fjeldskred var skyld i flodbølgen. Filmen er fra bygden Illorsuit, som ikke blev ramt lige så hårdt. Privatoptagelser

Lørdag aften skyllede en voldsom flodbølge ind over Grønlands vestkyst, hvor flere byer blev ramt.

Værst gik det ud over Nuugaatsiaq, hvor beboerne måtte løbe fra livet, imens vandet druknede flere huse.

Indtil nu har forskere fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - givet skylden på et jordskælv, men nu er der nye oplysninger, som får forskerne til at sige noget andet.

Dette er øjensynligt det allersidste John og Jackie Knill nåede at se, inden deres liv endte i de frådende vandmasser. Deres lig blev først fundet og identificeret mange dage senere. (Foto: AP) Foto Rystende galleri: Tsunami-ofre tog billeder af deres død

- Vi er ikke i tvivl om, at bølgen opstod på grund af et fjeldskred og altså ikke et jordskælv, siger Peter Voss, forsker ved GEUS.

- Vi har netop fået nogle øjenvidneberetninger om, at en fjeldside i går løsnede sig og faldt i vandet i samme fjord, som bølgen opstod, siger han.

Dermed skete skredet samtidig med, at målestationen i Nuugaatsiaq registrerede skælvene klokken 21:39.

To ens målinger
Tidligere troede forskerne, at bølgen kom på grund af et jordskælv, da signalerne på deres målestationer gav udslag, der mindede om det.

- Men signalerne fra jordskælv og jordskred ligner meget hinanden, og før vi får en øjenvidneberetning om et skred, kan vi kun tro, der er tale om et jordskælv, siger Peter Voss.

- Før beretningen var vi i tvivl, om det var et jordskælv eller jordkskred, der stod bag bølgen. Det er vi ikke længere, siger han.

Se også: Grønland ramt af tsunami og oversvømmelser: Flere meldes savnet

Det er sket før
På trods af den nye sikkerhed, er der stadig et sidste tvivlsspørgsmål tilbage blandt forskerne.

De ved ikke, om der faktisk var et jordskælv, som så skulle have udløst jordskredet.

- Har der været et jordskælv, som har fået fjeldet til at faldet i vandet, er det svært at se på vores målinger, da de to udslag vil have været så tæt på hinanden, at det er svært at skelne imellem dem, siger GEUS forsker.

Grønland har tidligere haft flodbølger, som er opstået fra et fjeldskred, men det sker meget sjædlent.

- Vi ser oftere jordskælv, men sjældent så store, at det udløser naturkatastrofer som denne, siger Peter Voss.

Hele byen blev evakueret, og beboerne måtte flygte op på fjældet, væk fra vandets ildevarslende bølger. /ritzau/Inunnguaq Hegelund. 112 - 18. jun. 2017 - kl. 19:07 Børnehjem søgte tilflugt på fjeldet: 'Vi måtte flygte midt om natten'