Forsvarer i plejehjemssag: Dommen giver ingen mening

En tidligere plejehjemsleder er tirsdag dømt for noget, der ikke er regler for, mener hendes forsvarer

Tirsdagens dom mod en tidligere plejehjemsleder på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg hviler på et helt forkert grundlag.

Sådan lyder det kort tid efter offentliggørelsen af dommen fra en rasende og uforstående advokat Poul Gudberg, som er forsvarer for den tidligere plejehjemsleder.

Kvinden er idømt ti dagbøder á 500 kroner for at have forsømt sit arbejde groft. Uden at få tilladelse fra kommunen besluttede den nu dømte plejehjemsleder, at en 85-årig kvinde i oktober sidste år kunne spændes fast til sin seng med en stofsele.

Kvinden døde af sine kvæstelser, efter at hun en nat var rullet ud af sengen og hang i selen i flere timer.

- Dommen er forkert i henhold til sit eget indhold, siger Poul Gudberg til Ritzau.

Han forklarer, at dommer Gitte Kuhlwein i afgørelsen skriver, at det, at plejehjemslederen ikke fik en tilladelse af kommunen til at spænde den ældre kvinde fast, ikke alene udgjorde en grov forsømmelse.

Men fordi hun undlod at iværksætte et øget tilsyn med patienten, mens hun lå i selen, og ikke gav plejehjemspersonalet nærmere instrukser om, hvordan selen skulle bruges, bliver hun alligevel dømt for at forsømme sit arbejde.

- Og det er noget sludder. For der findes ikke nogen pligt vedrørende tilsyn overhovedet. Der er heller ikke nogen pligt til at give personalet nærmere instrukser. Hun kan ikke overtræde en pligt, som ikke er der, lyder det fra forsvarsadvokaten.

- Jeg kan bare konstatere, at dommeren ikke har forstået det, jeg har sagt, siger Poul Gudberg.

Han vil nu tale med sin klient om, hvorvidt hun vil søge om en ankebevilling.