Forsvarer kræver en million til Syrien-kriger: Der går rutine i fængslinger

Tidligere Syrien-kriger står til en million-erstatning efter at hans rolle i 'Kundby-sagen' er smuldret

Den tidligere Syrien-kriger har siddet 13 måneder i varetægt på terror-mistanke. Sagen mod ham er nu smuldret. Foto: AP
Den tidligere Syrien-kriger har siddet 13 måneder i varetægt på terror-mistanke. Sagen mod ham er nu smuldret. Foto: AP

Efter 13 måneders varetægtsfængsling har statsadvokaten i København opgivet sigtelsen mod en 25-årig tidligere Syrien-kriger for terror-planer mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Hans 16-årige veninde bliver tiltalt for bombe-planerne, fordi hun ifølge tiltalen var langt fremme med at forberede bomberne, der skulle sprænge skolerne i luften.

Men der er ingen beviser mod den 25-årige, som har siddet varetægtsfængslet siden 15. januar 2016.

- Jeg ringede som det første til min klient og overbragte ham nyheden om, at han bliver løsladt og at sigtelsen frafaldes. Han blev naturligvis glad, siger advokat Michael Juul Eriksen til Ekstra Bladet.

En million kr. i erstatning
Den 25-årige har siddet varetægtsfængslet i 390 dage, og dét bliver dyrt for skatteborgerne.

Den uberettigede varetægtsfængsling kommer til at koste statskassen tæt på en million kr. i erstatning, som er skattefri.

Østre Landsret har i en tidligere dom slået fast, at erstatninger for varetægtsfængsling i terror-sager udløser en tredobbelt erstatning på 2400 kr. pr. dag foruden 6500 kr. for den første dags fængsling.

Den normale takst for uberettiget varetægtsfængsling er 800 kr. pr. dag.

- Jeg har aldrig troet på, at der ville blive rejst tiltale mod min klient, og det har jeg sagt til ham. Det er rart, at systemet fungerer, når først sagen bliver endeligt vurderet hos anklagemyndigheden, siger Michael Juul Eriksen.

Se også: Syrienskriger anholdt i Kundby-sag

Han er stærkt kritisk mod systemet med varetægtsfængslinger, der rutinemæssigt bliver forlænget måned efter måned.

Rutine i fængslinger
- Der går meget rutine i det. Der skal ikke særligt meget til at blive varetægtsfængslet, og når det er sket første gang, så forlænges fristerne rutinemæssigt på det samme grundlag. Jo alvorlige sigtelsen er, jo lettere er det at blive varetægtsfængslet, siger Michael Juul Eriksen.

artiklen fortsætter under billedet

Den 25-årige tidligere Syrien-kriger kan nu se frem til næsten en million kr. i erstatning. Privatfoto.
Den 25-årige tidligere Syrien-kriger kan nu se frem til næsten en million kr. i erstatning. Privatfoto.
 

Han må ikke udtale sig om, hvorfor den 25-årige har siddet varetægtsfængslet i 13 måneder eller på hvilket grundlag, fordi sagen efter mere end et år også stadig kører for lukkede døre. Michael Juul Eriksen må heller ikke kommentere, om det var spillet en rolle, at den 25-årige er tidligere Syrien-kriger.

Ifølge sigtelsen mod den 25-årige skulle han have ydet opbakning til den 16-årige venindes bombeplaner. Politiet har blandt andet indhentet elektroniske oplysninger fra udlandet og 'afsøgt alle hjørner af den meget alvorlige mistanke mod ham,' siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

- Det er derfor først nu, at vi har fået et samlet billede af hans rolle, og den rolle giver ikke grundlag for, at vi tiltaler ham, siger statsadvokaten.

Advokat Michael Juul Eriksen er også forsvarer for den ene af de fire mænd, der blev frifundet for at have bistået terroristen Omar El-Hussein med det ene af hans to terrorangreb, nemlig angrebet ved Synagogen den 15. februar 2015.

I den sag kræver Michael Juul Eriksen også en million-erstatning, fordi hans klient sad uberettiget varetægtsfængslet i cirka et år.

Bryggede selv TATP
Retssagen mod den 16-årige pige starter ved retten i Holbæk den 7. april, som nævningeting. Det vil sige, at anklagemyndigheden kræver en straf på mere end fire års fængsel.

Ifølge tiltalen for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114 har den 16-årige i familiens hjem i Kundby selv forsøgt at fremstille det hjemmelavede og ustabile sprængstof TATP, kendt som 'Satans Mor'. Det er sket med hjælp af indkøbte kemikalier og bombemanualer.

Pigen blev anholdt af politiet den 13. januar 2016, og hendes 25-årige ven dagen efter. Det var anholdelsen af den 16-årige, som forpurrede de fremskredne terror-anslag, mener statsadvokaten.

Pigens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, siger, at det er en lettelse for hendes klient, at anklageskriftet endelig er kommet:

- Vi har rykket for det i månedsvis, men nu ved vi, hvad vi har at forholde os til, selvom det er chokerende for min klient og hendes familie at se så alvorlig en tiltale på papiret, siger advokaten.

Retten i Holbæk har afsat 13 dage til retssagen, hvor dommen ventes til juni, men da den 25-årige mand ikke er blevet tiltalt, forudser advokat Mette Grith Stage, at sagen måske bliver knapt så langvarig.

Forsvareren vil ikke sige, hvordan den 16-årige forholder sig til tiltalen.

- Det må komme frem, når retssagen starter, siger hun.

1 af 2 Politiet ved Carolineskolen på Østerbro i København, som var den ene af to skoler, som den 16-årige pige (indsat) ifølge tiltalen ville bombe. Foto: Linda Johansen og privat
2 af 2 Den tidligere Syrien-kriger har siddet 13 måneder i varetægt på terror-mistanke. Sagen mod ham er nu smuldret. Foto: AP

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere