Forsvarer om dna-koks: Mistænkt vidste, han var uskyldig

Fejlagtig analyse i sag om groft hærværk mod jysk kvindecenter udløste krav om nye tjek af ældre dna-profiler i Danmark

Niels Christian Strauss, forsvarsadvokat for den østjyske mand, som var sigtet i den straffesag, der udløste et dna-koks og krav om en ny retsgenetisk praksis. Foto: Claus Bonnerup
Niels Christian Strauss, forsvarsadvokat for den østjyske mand, som var sigtet i den straffesag, der udløste et dna-koks og krav om en ny retsgenetisk praksis. Foto: Claus Bonnerup

En moden østjysk mand kunne i september i år ånde lettet op som en renset mand efter sommeren over at være stemplet af et 'overordentlig stærkt' dna-match og sigtet i en sag om groft hærværk. Ekstra Bladet erfarer, at det var rettet mod Kvindecentret Reden i Aarhus.

Manden vidste nemlig med sig selv, at han 'ikke kunne have noget med hærværket at gøre'.

Det fortæller mandens advokat Niels Christian Strauss, som bekræfter, at det er retsgenetiske fejl i forhold til hans klient, der nu har udløst Rigspolitiets og Rigsadvokatens krav om, at der ikke rejses sigtelser i verserende og kommende sager, før der er foretaget nye, mere sikre 16-strengs-analyser af dna-profiler indsamlet før 2012.

- Min klient vidste, at han var uskyldig, og at det ikke kunne passe, da han i maj blev afhørt og sigtet i sagen. Han havde aldrig været på det gerningssted, siger Niels Christian Strauss.

Det var derfor han bad om, at hans klient fik taget mundskrab til en ny 16-strengs-dna-analyse.

Meget tankevækkende
Forsvarsadvokaten betegner det som 'meget tankevækkende', at en dna-prøve med en sandsynlighed på 1 til 1.000.000 fra den gamle undersøgelse baseret på 10 strenge, kan udløse det fuldstændig modsatte resultat i den nye analyse.

- Det kunne jo ikke blive et stærkere match, og det her betyder, at uskyldige kan være dømt. I praksis skal der jo ikke så meget mere til, hvis der foreligger en stærk dna-profil i en straffesag. I den situation kan det i forbindelse med for eksempel et indbrud være nok, at en mistænkt person bor i den samme by, siger Niels Christian Strauss.

En retsgenetiker tjekker her blodigt tøj i forbindelse med en dna-analyse. Det var en jysk hærværkssag, der udløste de skærpede krav til dna-analyser i Danmark. Foto: Afdeling for Retsgenetik/Retsmedicinsk Institut
En retsgenetiker tjekker her blodigt tøj i forbindelse med en dna-analyse. Det var en jysk hærværkssag, der udløste de skærpede krav til dna-analyser i Danmark. Foto: Afdeling for Retsgenetik/Retsmedicinsk Institut
 

Han beskriver det som fint, at Rigspolitiet melder ud, at der ikke vil blive rejst sigtelse i verserende og nye sager med dna-analyser foretaget før 2012.

- Men problemet er, at der skal en sigtelse til, før man kan få udarbejdet en ny dna-profil. Men nu må vi så se, hvad der kommer ud af drøftelserne med dommerne og forsvarsadvokaterne, siger Niels Christian Strauss.

Lettet over ny udvikling
Sigtelsen er under alle omstændigheder frafaldet mod den østjyske mand, som ikke selv ønsker kontakt med medierne.

- Han er selvfølgelig lettet over at være ude af billedet. Men han har et godt job og har ikke lyst til at have den her proces siddende på sig, siger Niels Christian Strauss.

Foto: Olivia Loftlund Krimi Dna-spor: Morderens værste fjende

Mandens dna-profil befandt sig i politiets personregister, fordi han i sin ungdom var anholdt i en sag, advokaten betegner som 'småting'.

Ekstra Bladet erfarer, at den konkrete sag knytter sig til et omfattende hærværk begået nytårsaften mod kvindecentret Reden i Aarhus.

I den forbindelse ødelagde ukendte gerningsmænd en del interiør og efterlod lokalerne i et kaos af rod, og der var åbnet for en brandhane.

Dna-sporet mod den nu rensede mand blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger tørret af på brandhanen, som befandt sig i et skab på centret i Aarhus.

Lennart Rosenberg Glerup, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, oplyser til Ekstra Bladet, at der er flere sigtelser i hærværkssagen, og at den stadigvæk er under efterforskning.

Retsgenetikerne får travlt, når de nu skal foretage nye, grundigere analyser i verserende og kommende sager, som bygger på dna registreret før 2012. Foto: Afdeling for Retsgenetik 112 Risikerer dna-kaos: Domme skal måske prøves af igen

Foto: Jens Dresling 112 Forsvarer om dna-hovsa: Det svækker tilliden

Frederik Petersen, retsgenetiker på Retsmedicinsk Instutit, er begejstret for de skærpede dna-krav, selvom det påfører hans arbejde en større arbejdsbyrde. Foto: Olivia Loftlund 112 Retsgenetiker: Nye dna-krav kan forhindre skandale