Forsvundne børn: Nej, vi var ikke væk

En mand i bedstefar-alderen traf de to fire-årige forsvundne børn i et grønt område ved Blåbærstien i Vester Thorup

Se video fra eftersøgningen af de to børn, som heldigvis er blevet fundet

Kender du noget til sagen? Kender du børnenes familier eller pædagoger eller manden, der fandt dem? Tip os på 1224@eb.dk eller sms på 1224 (alm. takst)

I næsten tre timer gik to fire-årige børn rundt på må og få i området ved Thorup Strand, hvorfra de torsdag eftermiddag forlod den børnehave-gruppe fra Aalborg, som de var på udflugt med til en naturlegeplads i byen.

Og da de endelig blev fundet igen, anede de ikke, at myndighederne havde sat land og rige i bevægelse for at få dem fundet igen.

Det fortæller vagtchef Per Vagn Nielsen fra Nordjyllands Politi til Ekstra Bladet.

- De har slet ikke bemærket, at de var væk, siger han.

Det var klokken 14.20, at tre pædagoger og en naturvejleder besluttede sig for at slutte eftermiddagen i naturen med den gruppe på 14 børn, som de havde med sig fra Aalborg. Efter at have siddet og drukket saftevand skulle børnene om bord i bussen. Og det var her, at pædagogerne konstaterede, at en dreng og en pige var væk.

60-årig mand fandt børnene
Efter selv at have ledt efter børnene i en halv times tid vurderede pædagogerne, at der skulle ringes efter mere hjælp hos politiet. Vagtchef Per Vagn Nielsen rekvirerede både hjælp fra Søværnets varmesøgende helikopter, ligesom flere hundepatruljer blev sendt af sted.

Samtidig gik omkring 100 lokale borgere i gang med at søge i området, hvor der både er klitter og plantage, som strækker sig mange kilometer mod syd og vest.

De øvrige børn fra børnehaven blev kørt hjem til Aalborg, men en pædagog blev tilbage i Thorup Strand for at være der, hvis børnene blev fundet.

I næsten tre timer var eftersøgningen forgæves, indtil en mand i bedstefar-alderen opdagede to børn gå sammen i et grønt område tæt på bebyggelsen Blåbærstien i Vester Thorup.

Det er 800 meter fra naturlegepladsen.

- Han henvender sig så til børnene og siger til dem, at de da vist nok er væk, og at nogen leder efter dem. Men det mener de rigtignok ikke, at nogen gør, forklarer Per Vagn Nielsen.

Ventede på hjælp
Hurtigt efter bliver eftersøgningen afblæst. Det skete på et tidspunkt, hvor der ellers var ved at blive tilkaldt hjælp fra flere andre steder.

Både Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet var blevet bedt om at hjælpe. Beredskabsstyrelsen med lys til natten. Og Hjemmeværnet med gruppeførere til at koordinere eftersøgningen i forskellige områder.

- Og så havde jeg bedt hundeførere fra både Vestjylland og Århus om at komme og hjælpe vore egne hundepatruljer. De var faktisk på vej, siger vagtchefen.

Politiet var i færd med at planlægge en større indsats i aften. og nattetimerne. Heldigvis blev det ikke til noget (Foto: Ekstra Bladet)
Politiet var i færd med at planlægge en større indsats i aften. og nattetimerne. Heldigvis blev det ikke til noget (Foto: Ekstra Bladet)
 

Ingen sure miner
Børnene blev genforenet med deres forældre, som var ankommet til Thorup Strand fra Aalborg for at deltage i eftersøgningen. Per Vagn Nielsen har ikke fået nogen melding om, at der skulle være sure miner hos nogen.

- Og det bør der heller ikke være. Børn i den alder er lynhurtigt væk. Hvis de sidder og spiser i et område, og bussen kommer, som de skal med, så behøver de bare gå om på den anden side af bussen, så er de jo oppe i træerne med det samme. Er der et krat tæt ved, så er de væk, siger Per Vagn Nielsen og fortsætter:

- Somme tider må man være realistisk og sige, at politikerne har bestemt, at så og så mange skal der være til en gruppe børn. Og med sådan en beslutning må man acceptere, at de kan ske. Pædagogerne gør et kæmpe arbejde, og de fortjener ikke en skideballe for det her.

Ifølge Per Vagn Nielsen vil politiet heller ikke foretage sig yderligere i sagen.

I 2011 blev en tre-årig dreng væk blot 20 kilometer fra Thorup Strand. Det var drengen Holger. Han blev først fundet dagen efter, at han var forsvundet.

- Og der var endda fire voksne, som så efter ham. Alligevel kunne han forsvinde. Det var bare trylle-trylle, og så var han væk, siger Per Vagn Nielsen.

Om selve øjeblikket, hvor vagtcentralen fik melding om, at de to fire-åroge var fundet klokken cirka 18, siger Per Vagn Nielsen:

- Det var en glæde. Helt sikkert. Vi sad på centralen og håbede hver gang, at telefonen ringede, at det ville være deroppefra. Da vi så fik et opkald fra Fjerritslev-kanten, som vi kunne se, så var det en lettelse.

112 - 27. aug. 2015 - kl. 18:15 To fire-årige børn forsvundet: Fundet igen

1 af 2 Flere hudnepatruljer og omkring 100 civile borgere deltog i eftersøgningen af to fireårige børn. (Foto: Ekstra Bladet)
2 af 2 Det var en 60-årig mand, der fandt de to børn. (Foto: Ekstra Bladet)
86 kommentarer
Vis kommentarer