Fra guld til bunden af et klædeskab: Sådan endte bizar skandale i Danmark

En religiøs gruppe, korruption og mystiske betalinger til en fond fra store virksomheder er omdrejningspunktet i en sydkoreansk skandale, der nu trækker tråde til Danmark

Den seneste udvikling i sagen er, at en tidligere stabschef har fået sit hjem ransaget (Foto: AP)

Nedturen for den 20-årige Chung Yoo-ra har været lang og kompliceret.

For to år og seks måneder siden blev den unge sydkoreaner hyldet for sin optræden i Asian Games, hvor hun sammen med sit hold vandt guld i dressur.

Men meget er sket siden.

Mandag aften meldte Nordjyllands Politi ud, at de havde anholdt den 20-årige kvinde. Dansk politi var blevet tippet af en sydkoreansk journalist, og til sidst kunne de anholde hende, mens hun gemte sig på bunden af et klædeskab.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Geir Helgesen, direktør og senior researcher hos Nordic Institute of Asian Studies, og han fortæller om den dramatiske nedtur, som begyndte med den 20-årige sydkoreaners kontroversielle mor.

Hun hedder Choi Soon-sil og er beskyldt for at have udnyttet sit venskab med præsident Park Geun-hye til egen personlig vinding.

Artiklen fortsætter under billedet

Kvinden fra den kontroversielle familie befinder sig lige nu i arresten i Aalborg (Foto: Rene Schütze)
Kvinden fra den kontroversielle familie befinder sig lige nu i arresten i Aalborg (Foto: Rene Schütze)
 

- Sagens omdrejningspunkt er den anholdte kvindes mor. Hun er nær veninde med Sydkoreas præsident, og har derigennem misbrugt sit forhold ved at henvende sig til store virksomheder, som har betalt rigtig mange penge til den skandaleramte kvindes fond.

- Det har de selvfølgelig gjort, fordi hun eksempelvis har givet dem lovning på, at hvis de betaler penge til fonden, så skulle hun via sit venskab med præsidenten nok sørge for, at den næste ansøgning om en udvidelse af virksomheden gik igennem eller nogle skattefordele ville gå i deres retning, siger Geir Helgesen til Ekstra Bladet.

Korruption og religiøs gruppe
I kølvandet på afsløringerne blev den 60-årige kvinde arresteret, og det fik ifølge Geir Helgesen pressen til at grave dybere i familiens aktiviteter.

Ifølge Sydkorea-eksperten er det ikke noget særligt i Sydkorea, hvis en højtstående og magtfuld person hjælper sin familie til at få særbehandling.

Men når det gælder præsidenten og så store skandaler, så er historien en anden.

- At hjælpe sin familie er en temmelig indarbejdet del af kulturen i Sydkorea. Det er det, som vi kalder korruption og nepotisme i vores dele af verden, men det gør man ikke nødvendigvis i Sydkorea. Men hvis det er en person meget tæt på præsidenten, der nærmest har fungeret som en rådgiver, så begynder retssamfundet i Sydkorea at spørge, hvad i alverden der foregår.

Som et kuriosum til sagen kan nævnes, at den sydkoreanske præsident desuden beskyldes for at have købt 60 viagra-piller til sig selv på statens regning.

Artiklen fortsætter under billedet

Choi Soon-sils retssag er stadig i gang (Foto: AP)
Choi Soon-sils retssag er stadig i gang (Foto: AP)
 

- Pressen har fundet frem til, at Choi Soon-sils far og morfaren til den 20-årige, der er anholdt i Danmark, har fungeret som en slags åndelig rådgiver for præsidenten. Han var leder af en religiøs gruppe og har muligvis haft en stor indflydelse på hendes politiske virke igennem hans arbejde som stabschef for præsidenten, fortæller Geir Helgesen.

Den religiøse gruppe er blevet betegnet som kult-lignende og præget af shaman-ritualer.

Frataget eksamensbevis
Chung Yoo-ra blev involveret i sagen, da det kom frem, at hun kom ind på landets bedste universitet, selv om hun ikke har haft de nødvendige karakterer. Derudover fik hun som elev på det prestigefyldte Ewha Universitet høje karakterer, selv om hendes indsats var mangelfuld og præget af fravær.

En anden beskyldning handler om, at lærerne på den elitære uddannelsesinstitution for kvinder holdt hånden over hende, da hun udeblev fra undervisningen otte gange uden at udfylde de krævede formularer, som skulle forklare fraværet.

- Det er en sag, der bliver blæst meget op i et land som Sydkorea, fordi det er et samfund, hvor man stiger i graderne, hvis man er flittig i skolen og i forbindelse med sin uddannelse. Hvis du kommer ind på de rigtige universiteter, så er din fremtid sikret. Ikke mindst fordi du får en relation til de rigtige mennesker i samfundet. Men når man snyder sig ind, så bliver folk temmelig rasende, siger Geir Helgesen.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstranterne er ikke i tvivl. Den anholdte kvinde skal i fængsel (Foto: AP)
Demonstranterne er ikke i tvivl. Den anholdte kvinde skal i fængsel (Foto: AP)
 

Ifølge eksperten er der derfor stadig hundredtusindvis af mennesker på gaderne hver lørdag, hvor de kræver præsident Park Geun-hyes afgang

- Der er mange, der er rasende over sagen, siger Geir Helgesen.

Tysk forbindelse
Ifølge Geir Helgesen er det kun Nordjyllands Politi, der ved, hvordan den 20-årige kvinde er endt i Danmark.

Men der er en tysk forbindelse, som kan være årsagen.

- Familien har fire ejendomme og et hestestutteri i Tyskland, så meget tyder på, at de har brugt mange af fondens penge på sig selv. Det tyder på, at alle disse ting er kommet til dem med hjælp fra midler, som de har fremskaffet via korrupte handlinger, og det gør folk endnu mere rasende.

- De utilfredse sydkoreanere forbinder det med præsidenten, som de mener burde have stoppet det. De stiller spørgsmålet om, hvad hun har haft gang i. Hun har sandsynligvis ikke været direkte involveret i sagen med de store virksomheder, men hun burde jo vide, at når veninden kaster om sig med penge, så er det for meget, siger Geir Helgesen.

Artiklen fortsætter under billedet

Tusindvis af mennesker på gaden i Seoul (Foto: AP)
Tusindvis af mennesker på gaden i Seoul (Foto: AP)
 

Ifølge Geir Helgesen har Chung Yoo-ra efterfølgende lejet et hus i Nordjylland, hvor hun bor sammen med sin søn på 19 måneder og en ældre barnepige.

- Jeg har forstået, at hun har købt en eller to heste på et stutteri udenfor Aalborg, og nu er hun i gang med at træne dem, siger Geir Helgesen.

Vil have hende hjem
Den nu anholdte dressur-rytter har angiveligt flere gange, mens hun har opholdt sig i blandt andet Tyskland og Danmark i 2016, undladt at reagere på de sydkoreanske myndigheders anmodning om, at hun skulle komme hjem og lade sig afhøre om skandalen, hvor hendes mor er varetægtsfængslet.

- Jeg rejste ikke hjem for at lade mig afhøre, fordi jeg var bekymret for min lille søn, sagde en grædende Chung Yoo-ra i retten i Aalborg i mandags.

Artiklen fortsætter under billedet

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Chung Yoo-ra havde ved anholdelsen søndag aften opholdt sig i det lejede hus i Aalborg siden slutningen af september. Hun er varetægtsfængslet frem til 30. januar.

- Chung Yoo-ra har sagt, at hun er villig til at vende tilbage til Sydkorea om tre dage, hvis hun kan blive sat på fri fod, når hun kommer ind i landet. Det har regeringen afvist, skriver den sydkoreanske anklager i en erklæring tirsdag.

I mellemtiden har de sydkoreanske myndigheder ifølge Reuters annulleret Chung Yoo-ras pas, så det ikke virker efter 10. januar. Det sker for at forhindre, at ridestjernen rejser et andet sted hen og skjuler sig.

Flere sydkoreanske og internationale medier har skrevet om den opsigtsvækkende anholdelse i Nordjylland. Hjemme i Sydkorea har skandalen medført, at en rigsretssag mod præsidenten er på vej.

1 af 2 20-årige Yoora Chung, der drømmer om at deltage i dressur ved OL i Tokyo i 2020, har angiveligt fået særbehandling både under sin uddannelse og i sin dressur-karriere, fordi hendes mor i mange år har været nær ven med Sydkoreas nu suspenderede præsident Park Geun Hye. I aftes blev Yoora Chung anholdt i Nordjylland og hun forventes udleveret til sit hjemland i løbet af kort tid.
2 af 2 Yoora Chung foran arresten i Aalborg (Foto: René Schütze)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere