Frants' chef dømt for at læse sms'er: 'Jeg er glad'

Kranfører Frants Rasmussen, der blev afskediget, efter Aarhus Havn læste hans private sms'er, er overordnet tilfreds med, at hans tidligere chef blev dømt

Se interview med Frants og anklager i sagen her (Video: Claus Bonnerup)

- Har du husket at fortælle dem om din penisring!

Humøret var i top, da en håndfuld havnearbejdere, advokater og journalister fredag kl. 13 skulle gennem metaldetektoren ved Retten i Aarhus.

Retten skulle afgøre, om det var brud på straffeloven, da Aarhus Havn tilbage i 2012 læste sms'erne i kranfører og sikkerhedsrepræsentant Frants Rasmussens arbejdsmobil, efter han havde fået byttet den til en ny. Frants og to af hans kranfører-kollegaer blev efterfølgende afskediget på grund af indholdet i sms'erne.

Og humøret var også intakt foran retsbygningen, efter dommen blev afsagt.

Aarhus Havn, den tidligere direktør Bjarne Mathiesen og en tidligere driftsleder blev nemlig kendt skyldig i at have begået brud på brevhemmeligheden. 

Skyldsspørgsmålet var det vigtigste for de tre afskedigede kranførere, der var til stede, men de havde dog gerne set, at de tiltalte, der 'blot' blev dømt til at betale halvdelen af sagens omkostninger, havde fået en bødestraf.

- Det er da lidt kedeligt, at de ikke får nogen straf, synes jeg. Men det, at de er dømt, synes jeg, er en god ting, for nu er det bevist, at det, de foretog sig, var ulovligt, siger Frants Rasmussen til Ekstra Bladet.

Kai Villadsen, Frants Rasmussen og Keld Sørensen, de tre afskedigede kranførere, var tilstede ved retten. (Foto: Claus Bonnerup) 112 - 18. sep. 2015 - kl. 13:22 Principiel SMS-dom: Chefer må IKKE lure i ansattes mobiler

De tre afskedigede kranførere, Kai Villadsen, Frants Rasmussen og Keld Sørensen, var overordnet tilfredse med dommen. (Foto: Claus Bonnerup)
De tre afskedigede kranførere, Kai Villadsen, Frants Rasmussen og Keld Sørensen, var overordnet tilfredse med dommen. (Foto: Claus Bonnerup)
 

Principiel dom
Dommer Anne Segato mente, at det faktum, at Aarhus Havn havde fået dårlig rådgivning fra Aarhus Kommunes juridiske afdeling i forbindelse med SMS-læsningen, var en formildende omstændighed, og derfor skulle de tiltalte ikke have en bødestraf.

En holdning, kranføreren i sagens natur ikke delte.

- Jeg havde helst set, at de havde fået en bøde, for ellers er det, som om man kan gøre det gratis, selv om det er ulovligt. Det havde været rarere, at de havde fået en straf, det er helt sikkert, fortæller Frants Rasmussen, der dog overordnet set var ganske tilfreds med dagens dom.

- Dommen er så principiel, så jeg synes, det er rigtig godt. Jeg er glad - ikke kun på vores vegne, men også på de 75 procent af Danmarks befolkning, der har en arbejdebetalt telefon, siger Frants Rasmussen, der henviser til en Djøf-opgørelse, der viser, at 75 procent af privatansatte danskere har en mobiltelefon betalt af arbejdsgiveren.

Se også: 'Han skal mobbes til at sige op': Chef læste medarbejders sms'er - nu falder dommen

'Vi har vundet'
Hans tidligere kollega Keld Sørensen, der også blev afskediget som følge af sms'erne, så også gerne, at de tiltalte havde fået en bødestraf.

- Vi fik jo ret i, at det var ulovligt. Jeg ville nok gerne have det anderledes, i forhold til at de slipper for straf, men et eller andet sted blev de jo rådgivet dårligt (af Aarhus Kommune, red.). Jeg føler, vi har vundet, fordi de har fået besked på, at de ikke må læse ansattes sms'er, men jeg havde gerne set et andet udfald, siger Keld Sørensen.

De tre afskedigede kranførere vil nu overveje at føre en erstatningssag, skriver de i en pressemeddelelse:

'Vi vil nu stærkt overveje en erstatningssag mod Aarhus Havn, da vi har lidt et kæmpe tab i forbindelse med vores afskedigelse'

Sagens anklager, vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen, vil nu nærlæse dommen, før han tager stilling til, om der skal ankes. Det tyder dog på, at anklagemyndigheden er tilfreds med sagens udfald.

- Det vigtigste for os var, at der blev dømt efter tiltale, og det gjorde der, konkluderer Jakob Berger Nielsen.