Frifundet for drab på søn efter 23 år på dødsgangen

Politiløgn sendte Debra Milke på dødsgangen i USA. Efter årtiers juridisk kamp er hun nu renset og løsladt

23 år på dødsgangen: Debra Milke blev dømt på en politiløgn, og efter årtiers kamp for at blive frifundet er den nu 51-årige kvinde blevet løsladt. (Foto: AP)
23 år på dødsgangen: Debra Milke blev dømt på en politiløgn, og efter årtiers kamp for at blive frifundet er den nu 51-årige kvinde blevet løsladt. (Foto: AP)

Debra Milke har tilbragt 23 år på dødsgangen i Arizona, USA, efter at hun blev kendt skyldig i at have fået sin søn dræbt for at score forsikringspenge.

Men efter årtiet juridisk kamp erklærede en domstol mandag, at Debra Milke er uskyldig, og alle anklager mod kvinden er nu ophævet.

Den 51-årige kvinde snøftede højlydt, da hun fik fjernet sine fodlænker i domhuset i Phoenix og efterfølgende kunne forlade retten som en fri kvinde, skriver Associated Press.

Dermed er Debra Milke den 151. dødsdømte amerikaner, som senere er blevet frifundet for alle anklager. Hun er dog den kun anden kvinde, der har haft held til at forlade dødsgangen i live.

Sagen begyndte i Arizona i december 1989, da fireårige Christopher Milke blev fundet dræbt i en kløft uden for byen.

Det var lige før jul, og drengen havde bedt om at komme i indkøbscenteret for at se julemanden. I stedet for blev han kørt uden for byen og skudt tre gange i hovedet.

Se også: Nu vil USA henrette sine fanger med gas

Anklageren hævdede under retssagen, at Debra Milke havde lejet to mænd til at begå drabet, så hun kunne slippe af med sønnen og indkassere en forsikringssum på 5000 dollar.

To venner af Milke, James Styers og Roger Scott, sidder stadig på dødsgangen og afventer henrettelse for deres rolle i sagen.

Anklagerens hovedvidne mod Debra Milke var en politimand, Armando Saldate, der tidligere var afsløret i at lyve under ed og opføre sig uetisk i sit arbejde.

Saldate fortalte under retssagen, at Milke havde tilstået sin delagtighed i drabet over for ham. Der var dog ingen, der kunne bakke hans oplysninger op, og der eksisterede ingen båndoptagelser af den påståede tilståelse.

Se også: USA: Henrettede mand med hul i hovedet

Alligevel valgte juryen at tro på Armando Saldate frem for Debra Milke, der havde nægtet sig skyldig under hele sagen.

Men juryen havde muligvis valgt at tro på Milkes ord, hvis de havde vidst, at Saldate havde mange sorte pletter i sine tjenestepapirer.

Blandt andet var Saldate tidligere suspenderet i fem dage, fordi han havde været seksuelt nærgående over for en kvindelig trafikant – en opførsel, som han efterfølgende løj om over for sine overordnede.

I andre sager er fire tilståelser blevet annulleret, fordi Saldate have løjet fra vidneskranken eller havde krænket de sigtedes rettigheder.

Disse væsentlige oplysning om politimanden blev holdt skjult for juryen under retssagen, og det betød, at Debra Milke ikke fik en retfærdig retssag.

I 2013 - efter mere end 20 år på dødsgangen - frikendte en appeldomstol Milke.

- Alle tiltalte har krav på en fair rettergang. Det skete ikke for Milke, sagde dommer Alex Kozinsk og pegede på Armando Saldates blakkede ry, der blev hemmeligholdt under retssagen.

Anklagermyndigheden ankede afgørelsen til højesteret i Arizona, men da højesteret mandag afviste at behandle sagen, var Milke omsider en fri kvinde.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere