Fuld pilot på passagerfly får fængselsstraf

Besætning på et Air Baltic-fly festede aftenen før, de skulle flyve norske turister til Kreta

Tre besætningsmedlemmer på et Air Baltic fly er mandag blevet straffet med fængsel for at være berusede forud for en flyvning fra Oslo til Kreta.

Styrmanden er idømt den længste straf. Fængsel i seks måneder, lyder det i dommen fra Nedre Romerike byret ved Lillestrøm. To kabineansatte straffes med fængsel i henholdsvis 60 og 45 dage.

Den lettiske pilot havde en promille på 1,35, da der blev taget en blodprøve forrige lørdag morgen i lufthavnen i Oslo.

Det var kort inden, han og de øvrige besætningsmedlemmer skulle have bragt norske chartergæster til Kreta. Men flyvningen blev ikke til noget.

- Jeg troede bare, jeg var træt og havde sovet for lidt, har styrmanden sagt i retsmødet mandag.

Dagen før charterflyvningen fra Oslo havde besætningen haft tre flyvninger, og om aftenen besluttede besætningsmedlemmerne sig for at hygge sig med sprut. Blandt andet blev der på hotellet set video på styrmandens værelse.

- Jeg kan ikke sige nøjagtigt, hvor meget jeg drak, men det er muligt, at jeg drak mest af alle, har den 38-årige forklaret.

En række forhold taler for en skærpet straf, oplyser byretsdommeren. For eksempel at styrmanden udsatte et stort antal mennesker for fare.

Anklageren i sagen har fremlagt dokumentation for, at styrmanden lidt før klokken to om natten bestilte en øl i hotellets bar. Det beviser et overvågningskamera.

Blandt andet er styrmanden kendt skyldig i at have overtrådt forbuddet mod at indtage alkohol i otte timer før en flyvning.

- Vi mener, det er sandsynligt, at han fortsatte med at drikke ud på natten, siger anklageren i sagen, Camilla Ek Sørensen.

De tre besætningsmedlemmer har siddet varetægtsfængslet, siden de blev afsløret med for høje promiller.

Nu mangler kun sagen mod den 50-årige kaptajn. Hans promille var på 0,54, har politiet oplyst. Midt i september behandler retten denne sag.

Se også: Piloter taget med promille: Så stive var de

Se også: Piloter med promille varetægtsfængslet i to uger

Se også: Politiet stoppede charterfly: Piloter taget med promille