Gennembrud i 40 år gammelt mord-mysterium: Halshugget lig kan være dansk prostitueret

Et halshugget lig, som blev fundet for 40 år siden i det østlige England, kan være en dansk prostitueret, viser nye efterforskningsresultater fra lokalpolitiet i den britiske by Norfolk

Den halshuggede kvinde var kun iklædt denne lyserøde kjole fra Mark & Spencer. (Foto: Norfolk Politi)
Den halshuggede kvinde var kun iklædt denne lyserøde kjole fra Mark & Spencer. (Foto: Norfolk Politi)

For 40 år siden blev liget af en kvinde fundet på en hede tæt ved den lille by Cockley Cley ved Swaffham i det østlige England. Kvinden var bundet, overdækket med plastik og halshugget.

Ingen har nogensinde fundet ud af, hvem kvinden var, og drabet er aldrig blevet opklaret. Hendes hoved blev aldrig fundet.

Men nu oplyser lokalpolitiet i Norfolk, som genoptog sagen i 2007, at man har fået et gennembrud.

- På baggrund af den videnskabelige og teknologiske udvikling i løbet af de seneste år, er vi nu i stand til at se på sagen i mikroskopiske detaljer, og som en konsekvens af den hidtidige efterforskning er det lykkedes os at skabe en fuld dna-profil, oplyser politiinspektør og teamleder af efterforskningsholdet i sagen, Andy Guy, i en pressemeddelelse fra Norfolk Politi.

Specielle spor
Politiet estimerer, at kvinden var mellem 23 og 35 år, da hun blev dræbt. Hun blev fundet udelukkende klædt i en lyserød kjole fra det britiske stormagasin Mark & Spencer, og hendes lig var delvist pakket ind i et stykke plastik mærket 'NCR', som normalt bruges til at overdække et af datidens kasseapparater. Hun var desuden bundet med et stykke reb af en ret speciel karakter.

Det har herudover været muligt at slå fast, at kvinden har født et barn.

- Et andet ligsyn har konstateret, at hendes bækkenring var udvidet, hvilket er en kropslig ændring, man ser hos vordende mødre, lyder det fra Andy Guy.

- Andre undersøgelser har vist, at den overdækning, som blev brugt, var mærket 'NCR'. Dette er et logo, som 'National Cash Registers' benytter sig af, og vi fandt senere ud af, at det er meget sjældent, siger han.

- Desuden er det reb, som blev brugt til at binde ofret, usædvanligt, fordi det er spundet på en særlig måde til en særlig anvendelse. Yderligere undersøgelser har vist, at typen af reb typisk bliver brugt af landbrugsvirksomheder, siger han.

Denne type reb bruges typisk af landbrugsvirksomheder. (Foto: Norfolk Politi)
Denne type reb bruges typisk af landbrugsvirksomheder. (Foto: Norfolk Politi)
 

Liste med 580 kvinder
Lokalpolitiet forsøgte intensivt at opklare mordet i årene 1974 og 1975. Ifølge politiet talte man med 15.000 mennesker og nedfældende 700 vidneudsagn, og til sidst sendte man spørgeskemaer ud til 6.750 husstande i håb om, at nogen kunne give politiet et spor i forsøget på at få opklaret drabet. Men det gav ingen resultater.

Først i 2007 valgte politiet at genåbne sagen. Man gravede hendes lig op og foretog nye undersøgelser assisteret af moderne efterforskningsmetoder. Tre år senere, i 2011, endte man med en liste på over 580 kvinder, som man mente, kunne være den dræbte.

Det lykkedes efterfølgende politiet at identificere mere end 540 af kvinderne på listen, hvor af 263 blev fundet i live, 52 blev konstateret afdøde og 41 kvinder blev elimineret fra listen ved hjælp af dna-profilering.

Tilbage står en liste på omkring 40 kvinder.

Der er  kun blevet produceret seks eksemplarer af den 'NCR'-mærkede plastik-overdækning. (Foto: Norfolk Politi)
Der er kun blevet produceret seks eksemplarer af den 'NCR'-mærkede plastik-overdækning. (Foto: Norfolk Politi)
 

Sejlede fra Esbjerg
I løbet af den nye efterforskning er der dog dukket nye detaljer op, som peger på, at det halshuggede kvindelig kan være en dansk prostitueret.

- Vi har, som et led i vores undersøgelse, ansat to forskere, som undersøger isotoper i ofret. Dette har resulteret i, at begge forskere mener, at offeret har tilbragt tid i et afgrænset område i det centrale Europa, hvilket omfatter Danmark, Tyskland, Østrig og Norditalien.

- Et andet interessant aspekt er, at hendes diæt overvejende bestod af fisk og skaldyr. Dette ledte os på sporet af en sag, der omhandler en kvinde kendt som 'hertuginden', som boede og arbejdede i området omkring Yarmouth havn, og som man mente, var fra Danmark, siger politiinspektøren.

Det har dog vist sig at være en kæmpe udfordring at sammensætte detaljer omkring 'hertuginden's liv, der som prostitueret levede på kanten af samfundet.

Det er tilsyneladende havnearbejdere, som gav hende kælenavnet 'hertuginden', og man mener, at hun ankom til England med en færge fra Esbjerg i enten 1973 eller 1974. Her boede hun i havnen i Yarmouth i fire til fem måneder, skriver lokalmediet Great Yarmouth Mercury, og tog ofte ture med lastbilchauffører frem og tilbage mellem Esbjerg og Yarmouth.

Efterforskere har talt med adskillige vidner, som kan huske kvinden. De beskriver hendes accent som enten tysk eller dansk, mens alle fortæller, at hun talte flydende engelsk.

'Hertuginden' forsvandt pludselig et sted mellem 1973 og 1974 og efterlod alle sine ejendele i havnen.

Politiinspektør, Andy Guy, fra Norfolk Politi. (Foto: Norfolk Politi/Screendump: Youtube
Politiinspektør, Andy Guy, fra Norfolk Politi. (Foto: Norfolk Politi/Screendump: Youtube
 

Forsvandt pludseligt
Målet for politiet er nu at få identificeret 'hertuginden' og finde ud af, om hun stadig er i live, så man kan få hende streget fra listen, hvis der er tale om et dødt spor.

- Undersøgelsen er ikke begrænset til England, og vi ser også på kvinder, som forsvandt fra andre europæiske lande, siger Andy Guy.

- Jeg er meget ivrig efter at tale med nogen, som kan have viden omkring mordet, specielt personer, som dengang var ven eller i familie med en kvinde på mellem 23 og 35 år, som var 1,58 høj, og som forsvandt i sommeren i 1974. Kvinden har haft venner, naboer og måske kolleger, som bemærkede, at hun forsvandt, siger han.

- Jeg vil gerne bede alle om at være opmærksomme på en historie, der ikke lød troværdig på daværende tidspunkt, som eksempelvis en nabo eller ven, som for gik hjemmefra, forsvandt med en anden mand eller som måske flyttede hjem til sin mor.

- Du følte måske, at det lød for underligt, dengang du hørte historien, så du sagde aldrig noget. Hvis det er tilfældet, hører vi meget gerne fra dig, siger efterforskningsholdets teamleder, Andy Guy.

Har du viden om sagen? Tror du, at du har mødt 'hertuginden', som sejlede mellem Esbjerg og Yarmouth? Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

1 af 4 Denne type reb bruges typisk af landbrugsvirksomheder. (Foto: Norfolk Politi)
2 af 4 Der er kun blevet produceret seks eksemplarer af den 'NCR'-mærkede plastik-overdækning. (Foto: Norfolk Politi)
3 af 4 Politiinspektør, Andy Guy, fra Norfolk Politi. (Foto: Norfolk Politi/Screendump: Youtube
4 af 4 Den halshuggede kvinde var kun iklædt denne lyserøde kjole fra Mark & Spencer. (Foto: Norfolk Politi)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere