God tur hjem - men udviste Levakovic'er kan vende tilbage

Politiet tager dagligt kriminelle i at trodse et indrejseforbud

Højesteret stadfæstede for nylig landsrettens dom, der siger, at Django Levakovic skal udvises af Danmark. Han og andre kan dog vende tilbage.

Fire medlemmer af den vanekriminelle Levakovic-familie sidder lige nu i fængsel og venter på at blive udvist til Kroatien, men det er ingen garanti for, at de ikke igen skal hærge med ny kriminalitet i Danmark.

Erfaringen viser nemlig, at udviste kriminelle fra EU-lande uden problemer kan rejse tilbage til Danmark eller slå sig ned i Malmø, hvor de er få kilometer fra deres gamle jagtmarker.

Multikriminelle

Politiet tager dagligt kriminelle i at trodse et indrejseforbud, og hos Nationalt Efterforskningscenter (NEC) kender man problematikken alt for godt.

– Vi har at gøre med multikriminelle mennesker. De lever af at begå kriminalitet. Når de ikke indretter sig efter vores lovgivning i første omgang, så er der heller ikke særlig stor chance for, at de vil indrette sig efter en udvisning, har vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra NEC tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

Da Højesteret tirsdag udviste de to brødre Django og Stefano Levakovic, var det første gang landets højeste retsinstans har taget stilling til familiens kriminalitet og udmålt en passende straf. Højesteret stadfæstede udvisningen fra Østre Landsret, og dommerne fandt, at det var ’bydende nødvendigt’ at få de kriminelle brødre sendt ud af landet, fordi de udgør en fare for især ældre borgere, som Levakovic-familien har det med at udse som ofre for røverier og tricktyverier.

Kroatien tavs

I lighed med Jura Levakovic og Alpacino Petrovic, der tidligere er idømt udvisning, har Django og Stefano kroatisk pas og nyder som EU-borgere godt af den fri bevægelighed inden for EU’s grænser. Dermed er der fri passage over den danske grænse, og myndighederne kan ikke gøre meget andet end at udvise kriminelle, der trodser deres indrejseforbud, igen og igen.

Kroatien blev fuldgyldigt medlem af EU 1. juli 2013.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den kroatiske ambassade i Danmark for at en reaktion på de nyeste udvisningsdomme i Levakovic-familien, men her lyder beskeden, at man ikke er blevet kontaktet af de pågældende personer eller af danske myndigheder om sagen, hvorfor ambassaden ikke ønsker at kommentere sagen.

Den første, der står til at blive sendt ti Kroatien, er 27-årige Jura Levakovic, der snart er færdig med at afsone en lang fængselsdom for bank- og hjemmerøveri.

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen