Hæveautomater angribes af gaseksplosioner: 'Det er fuldstændig vanvittigt'

Politiet betegner den seneste tids gaseksplosioner i banker og hæveautomater som det rene vanvid

Så vildt så det ud efter den kraftige eksplosion i Havdrup.. (Video: Kenneth Meyer)

Tidligt fredag morgen forsøgte ukendte gerningsmænd at sprænge sig adgang til indholdet af en hæveautomat i den lille sjællandske by Havdrup.

Eksplosionen er den seneste i en række eksplosioner, der de sidste år har ramt automater landet over.

For få uger siden gik det ud over en hæveautomat i den lille by Osted, hvor eksplosionen bragte enorme ødelæggelser med sig. Banken blev total skadet, ligesom en nyåbnet cafe ved siden af brændte ned.

(Foto: Kenneth Meyer) 112 Politiet jagter professionelle bag voldsom bank-eksplosion

Sprængningerne er enormt voldsomme, men til alt held er ingen endnu kommet tilskade i forbindelse med kriminaliteten.

- Det er fuldstændigt vanvittigt at forsøge at sprænge dem op. Det giver enorme ødelæggelser og ofte bliver pengene også ødelagt, siger Tormod Christensen, vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskingscenter (NEC) til Ekstra Bladet.

Ny type sprængning
Han fortæller, at man tidligere brugte mere konventionelt sprængstof, men det har ændret sig.

- I øjeblikket ser vi, at bagmændene bruger gas til at sprænge boksene. Ødelæggelserne taget i betragtning, er det tydeligt, at der ikke bliver tænkt meget på sikkerheden i forbindelse med sprængningerne, lyder det fra vicepolitiinspektøreren.

Ofte kommer indbrudsforsøgene i bølger, og politiet mistænker derfor, at der kan stå udenlandske bagmænd bag flere af tilfældene.

- Det er desværre ikke voldsomt mange af disse forbrydelser, vi får opklaret, men vi har flere konkrete efterforskninger i gang, siger Tormod Christensen.

Han oplyser samtidigt, at tyvene ofte må gå forgæves, da hæveautomaterne enten overlever sprængningen eller pengene i dem smadres.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 2 (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 (Foto: Kenneth Meyer)