Halloween-morder i blodrus: Dræbte kræftsyge Lone med 40 knivstik

I dag er det et år siden Lone Søndergaard, 71, blev dræbt - og politiet står stadig uden spor i Halloween-mordet

Lone Søndergaard blev stukket ihjel i sin entre med over 40 knivstik i dag for et år siden. Halloween-mordet er uopklaret. (Foto: Kenneth Meyer)
Lone Søndergaard blev stukket ihjel i sin entre med over 40 knivstik i dag for et år siden. Halloween-mordet er uopklaret. (Foto: Kenneth Meyer)

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Hvorfor skulle den 71-årige Lone Søndergaard dø så brutalt på Halloween aften i dag for ét år siden?

Den tidligere bibliotekar var dødeligt syg af kræft. Hun vejede 41 kilo, og havde muligvis kun få måneder at leve i.

Kort før klokken 19.47 fredag den 31. oktober sidste år ringede det på døren til hendes lejlighed på Boulevarden 6 i Lyngby, og da Lone Søndergaard åbnede, blev hun straks stukket ned af en vanvittig, ukendt morder.

Hun forsøgte at værge for sig med hænder og arme og nåede at trykke på sin faldalarm til kommunen, der fik alarmen klokken 19.47. Men morderen stak og stak, og da Lone Søndergaard kort efter lå død på gulvet i sin entre, var hun dræbt med over 40 knivstik i brystet og halsen.

Det var som en blodrus
Kommunens vagtcentral ringede efter alarmen til Lone Søndergaard, og da hun ikke svarede telefonen, blev der sendt en hjemmehjælper. Hun fandt den 71-årige død lidt efter klokken 20.

Se også: Lone dræbt på halloween: Morder flygtede indsmurt i blod

- Drabet var meget, meget voldsomt. Det var nærmest en blodrus. Prøv selv at svinge din arm over 40 gange og bemærk, hvor lang tid, det tager, siger efterforskningsleder Erik Madsby, Nordsjællands politi, til Ekstra Bladet.

I et år har politiet ledt efter Lone Søndergaards morder, men Halloween-mordet er fyldt med mystik.

Der er intet motiv, ingen spor og ingen vidner har set morderen komme til Boulevarden 6 eller flygte derfra. Politiet ved ikke engang, om det er en mand eller en kvinde. Hverken den hurtige alarm eller det præcise gerningstidspunkt har kunnet hjælpe politiet.

Morderen forsvandt sporløst i Halloween-mørket.

Oversprøjtet med offerets blod
Morderen blev oversprøjtet med Lone Søndergaards blod, og blodet dryppede fra gerningsmanden på trappen, da han eller hun flygtede. Der var en del mennesker på gaderne i Lyngby Halloween-aften, men netop fordi mange var klædt ud i skræk-kostumer, lagde ingen mærke til den flygtende morder med blod på tøjet.

Politiet har brugt uendelige timer på at kigge video-overvågning, blandt andet fra Lyngby Station, igennem, men uden resultat.

- Vi har jo intet signalement at arbejde ud fra, så vi har kigget efter personer med en mærkelig adfærd eller blod på tøjet, men vi har ingen fundet, siger Erik Madsby.

Se også: Halloween-mordet: Lone kæmpede for sit liv

Endnu mere mærkeligt er det, at morderen ikke har efterladt sig et eneste teknisk spor.

Undersøger stadig hendes tøj
Kriminalteknikerne plejer at sige, at ingen kan begå et drab uden at efterlade sig spor – politiet skal bare finde dem – men i Halloween-mordet har kriminalteknikerne ikke fundet nogen spor fra gerningsmanden, hverken dna, fingeraftryk eller sålaftryk.

Drabets voldsomhed gjorde, at morderen måske kunne have skadet sig selv og blødt. Derfor er hver eneste bloddråbe i lejligheden og fra opgangen blevet dna-undersøgt i håbet om, at finde gerningsmandens dna, men alle blodspor har været fra Lone Søndergaard.

På Retsmedicinsk Institut ligger stadig hendes cardigan og hendes bukser, som retsgenetikerne stadig arbejder med i håbet om at finde et mikroskopisk dna-spor fra gerningsmanden.

Tøjet bliver klippet i bittesmå stykker og analyseret for dna, og eksperterne bliver ved indtil der ikke er mere stof at arbejde med. Men hidtil har alle dna-undersøgelser været forgæves.

Lige nu er de fortsatte dna-undersøgelser politiets eneste spinkle håb om en opklaring af Halloween-mordet.

- Ellers skal vi have det rigtige tip om personen. Nogen kan sidde inde med en mistanke om, hvem det er. Måske har gerningsmanden fortalt om det. Hvor længe kan man sidde ind med sådan en hemmelighed?, siger efterforskningsleder Erik Madsby, der indrømmer, at mordet på Lone Søndergaard er en sag, der giver politiet ’grå hår’.

Intet motiv til mordet
Det helt store mysterium i Halloween-drabet er nemlig motivet. Politiet kan kun gætte på, hvorfor Lone Søndergaard skulle slås ihjel. Politiet har undersøgt alle mulige motiver, men politiet har intet svar.

Den 71-årige havde arbejdet på Lyngby Bibliotek. Hun var ugift, havde ingen børn, og nærmeste familie var en søster. Hun havde kun en lille omgangskreds, og der er intet i hendes privatliv, der kunne pege på et motiv. Alt er endevendt af politiet og et familie-motiv er udelukket.

Om eftermiddagen havde Lone Søndergaard handlet i Irma på Lyngby Hovedgade, og politiet har kigget butikkens videoovervågning igennem for at se, om nogen kunne have udset hende som offer i butikken og være fulgt efter hende. Men det var ikke tilfældet.

Se også: Politiet: Tre spor i halloween-mordet

Motivet kunne være et tricktyveri eller et hjemmerøveri, der løb af sporet. Men morderen gik aldrig længere ind i lejligheden end entreen, og der var intet stjålet fra lejligheden, hvor værdier lå frit fremme.

Var det et lystmord?
Efterhånden hælder politiet mest til en teori om, at drabsmanden var en galning, en psykisk syg, at mordet nærmest var et lystmord.

At dræbe den spinkle, forsvarsløse kvinde med over 40 knivstik tyder på ’overkill’, at morderen var i en tilstand, hvor han eller hun slet ikke kunne styre sig. Derfor har politiet også efterforsket en række psykisk syge personer uden at komme en opklaring af mordet nærmere.

Men selvom gerningsmanden måske er psykisk syg, bærer mordet alligevel præg af en vis planlægning. Morderen sørgede nemlig for, at naboen til Lone Søndergaard ikke kunne kigge ud af sin dørspion. En hvid ’post-it’ seddel på 7,5 gange 7,5 centimeter blev sat over dørspionen straks inden drabet, og den hang på naboens dør, da den første politipatrulje nåede frem kort efter klokken 20.

Naboen havde været ude af døren kort før drabet på Lone Søndergaard og på det tidspunkt hang ’post it’ sedlen ikke på døren.

Men også ’post it’ sporet er endt blindt. Sedlen kunne være en taktik, som drabsmanden havde brugt i forbindelse med tricktyverier eller indbrud andre steder, men politiet fik ingen henvendelser, som kunne forbinde ’post it’ sedlen med andre forbrydelser.

Åbnede selv døren for morderen
Lone Søndergaard åbnede selv døren for morderen, måske i den tro, at det var børn på Halloween, som ringede på. Opgangen var ikke låst og havde ingen dørtelefon, så enhver kunne gå ind i opgangen på Boulevarden 6.

Lone Søndergaard havde en elektronisk lås på døren fra hjemmeplejen, som registrerer, når døren bliver åbnet og lukket. Derfor har politiet kunne fastlægge hendes færden nøje, og hun havde kun været ude om eftermiddagen for at handle i Irma.

Trods det voldsomme drab hørte ingen af de øvrige beboere i opgangen skrig eller tumult. Politiet tror, at drabsmanden lukkede entredøren bag sig, mens Lone Søndergaard blev stukket ihjel.

Politiet har heller ikke fundet kniven. Skraldespande i området blev undersøgt og dykkere trawlede en nærliggende kanal igennem for at lede efter mordvåbnet.

Se også: Teori: Halloween-mordet var planlagt

Nordsjællands politi modtager gerne tips om det uopklarede drab på 1-1-4.

Her kan du se video fra gerningsstedet (video: Kenneth Meyer)

1 af 2 Politiet har ikke fundet et eneste teknisk spor efter drabsmanden. Der er lavet talrige dna-analyser. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 Lone Søndergaard blev stukket ihjel i sin entre med over 40 knivstik i dag for et år siden. Halloween-mordet er uopklaret. (Foto: Kenneth Meyer)