Han blev serie-pyroman efter prøveløsladelse for taxamord

Landsretten ophæver anonymitet for dømt seriepyroman og rovmorder

Jon Hansen under anholdelsen for taxamordet i 2004. (Foto: Gert Jensen)
Jon Hansen under anholdelsen for taxamordet i 2004. (Foto: Gert Jensen)

Kun tre måneder efter prøveløsladelsen fra 14 års fængsel for rovmordet på en taxachauffør, begyndte den 44-årige Jon Hansen en ny kriminel karriere som serie-pyroman.

I løbet af fire måneder påsatte Jon Hansen 13 brande i København, seks af dem sammen med sin 38-årige kæreste, og parret var skyld i skader for samlet 10 millioner kr.

Hør om sagen her.

Københavns Byret idømte den 8. oktober Jon Hansen forvaring på ubestemt tid, fordi der er høj risiko for, at han vil fortsætte med at begå ny farlig kriminalitet. Forvaring er nødvendig for at forebygge denne risiko, mente retten.

Men først i dag kan det afsløres, at den dømte serie-pyroman er identisk med den prøveløsladte taxamorder Jon Hansen, som den 17. oktober 2004 skar halsen over på på den 35-årige taxachauffør Poul Otto Hansen for at skaffe penge til øl.

Landsretten ophæver navneforbud
Efter dommen udstrakte Københavns Byret nemlig navneforbuddet på den prøveløsladte drabsmand og seriepyroman, fordi Jon Hansen straks ankede til Østre Landsret med krav om frifindelse.

Men i dag har Østre Landsret ophævet navneforbuddet på Jon Hansen:

'Under hensyn til grovheden og den samfundsmæssige betydning af den kriminalitet, som Jon Hansen er tiltalt for, finder landsretten, at betingelserne for navneforbud under ankesagen ikke er opfyldt,' siger Østre Landsret.

Landsretten lægger vægt på, at der er tale om 13 brandstiftelser som er begået få måneder efter, at Jon Hansen blev prøveløsladt fra dommen for drab og røveri.

Der skete skader for flere millioner kroner, da en række turistbusser blev sat i brand på Amager sidste sommer. (Foto: Jesper Centervall) 112 - 8. okt. 2015 - kl. 15:06 Drabsmand blev seriepyroman: Her er hans dom

Jon Hansens forsvarer, advokat Stefan Reinel, forlangte at navneforbuddet blev opretholdt under ankesagen, fordi Jon Hansen har anket til frifindelse, og at offentligheden ikke har nogen 'saglig' interesse i at få kendskab til den dømtes identitet.

Hans 38-årige kæreste, som Jon Hansen har et lille barn med, fik ved dommen i byretten et år og tre måneders betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste for sin rolle i brandstiftelserne.

artiklen fortsætter under billedet

En række biler udbrændte i sommeren 2014 på Amager. Mistanken rettede sig mod den 44-årige løsladte drabsmand og hans kæreste. (privatfoto)
En række biler udbrændte i sommeren 2014 på Amager. Mistanken rettede sig mod den 44-årige løsladte drabsmand og hans kæreste. (privatfoto)
 

Taxamorderen blev prøveløsladt den 7. februar 2014 med 1703 dage i reststraf.

Allerede den 4. maj ved 06-tiden begik han, ifølge dommen i Københavns Byret, sin første brandstiftelse, da han stak ild på en Audi 80, der holdt parkeret på Prags Boulevard på Amager.

Fire busser udbrændte
Siden fulgte en række brande frem til den 28. august. Den største brand ramte fire turistbusser og en personbil på en p-plads Ved Amagerbanen. Busserne og bilen udbrændte, tre andre busser blev brandskadede og skaderne løb op i 8,5 millioner kr.

Jon Hansen har nægtet ethvert kendskab til brandene, men blev dømt på blandt andet dna-spor og telefonaflytninger af kæresteparret, hvor Jon Hansen f.eks. ringede og sagde: - Jeg har været ude at futte af.

Se også: Tiltale: Løsladt morder og hans kæreste står bag 15 brande

Jon Hansen blev første gang mentalundersøgt efter taxamordet i 2004, og allerede dengang anbefalede Retslægerådet en dom til forvaring.

Retslægerådet sagde, at han var selvoptaget, følelseskold og en person, der risikerede at bryde ud i raseri ved selv de mindste udfordringer. Der var høj risiko for, at han kunne dræbe igen, mente retslægerne.

 

En dom til forvaring blev da også resultatet ved dommen i retten i Næstved, men i februar 2006 ændrede Østre Landsret forvaringsdommen til 14 års fængsel.

Taxadrabet skete, da Jon Hansen var på druk med en 37-årig kammerat. De bestilte en taxa til Fakse på Sydsjælland, og taxachauffør Poul Otto Hansen kørte de to fulde mænd mod Køge.

Skar halsen over på chaufføren
I Strandskoven, to kilometer før Køge, trak Jon Hansen en 25 cm. lang savtakket kniv:

- Med venstre hånd tog jeg ham under hagen og trak hovedet tilbage. Med højre hånd stak jeg kniven ind i halsen på ham ved pulsåren, hvorefter jeg skar udad, tilstod Jon Hansen.

Jon Hansen og kammeraten efterlod den dræbte taxachauffør i vejkanten og stak af i taxaen mod København, hvor bilen blev kørt i havnen ved Sluseholmen. Udbyttet ved rovmordet var cirka 1500 kr.

Jon Hansens kammerat blev frikendt for at have medvirket ved drabet.

Dagen efter drabet begik de to mænd et røveri mod DSB-kiosken i Rødovre, hvor Jon Hansen truede med at skære struben over på ekspedienten med den samme kniv, som han havde brugt til taxamordet. Han satte kniven for struebn af den 66-årige kvinde og fik 2500 kr.

I retten i Næstved tilstod Jon Hansen det hele. Han forklarede, at han havde siddet og sludret med taxachaufføren, men kammeraten ved siden af:

- Men alt gik i sort. Det var rent had. Derfor stak jeg kniven i halsen på ham. Jeg kan ikke forklare hvorfor. Det er noget med mig og alkohol. Jeg bliver vred og destruktiv. Desværre gik det altså ud over chaufføren. Bagefter sad jeg med en død mand. Jeg hev ham ud af vognen og vækkede S. Så var det bare af sted til København, sagde han i retten.

1 af 4 Poul Otto Hansen blev dræbt og efterladt i vejkanten, mens drabsmanden flygtede med hans taxa. (privatfoto)
2 af 4 Taxaen blev kørt i havnen ved Sluseholmen efter drabet. (Foto: Gert Jensen)
3 af 4 Der skete skader for over otte millioner kroner, da fire turistbusser blev sat i brand på Amager sidste sommer. (Foto: Jesper Centervall)
4 af 4 Jon Hansen under anholdelsen for taxamordet i 2004. (Foto: Gert Jensen)