Han skød Michael Brown - nu går han fri

Opgøret i Ferguson: Mens politimand Darren Wilson slipper for tiltale - afslører rapport racistisk politi  

Darren Wilson bliver ikke tiltalt for drabet på Michael Brown. 
(Foto: AP)
Darren Wilson bliver ikke tiltalt for drabet på Michael Brown. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det som alle længe har vidst, er nu en juridisk realitet: Politimanden Darren Wilson, der i august skød og dræbte den 18-årige teenager Michael Brown i Ferguson, St. Louis, slipper nemlig for tiltale.

Han er dermed pure renset for' overdreven brug af dødelig magt' har Justitsministeret i USA netop offentliggjort.

Drabet på Michael Brown, der ubevæbnet blev skudt på åben gade, medførte nationale masseprotester og voldsomme uroligheder i Ferguson mellem politi og demonstranter under overskriften 'Black Lives Matter'.

I konklusionen står bl.a., 'at Wilsons handlemåde ikke danner grundlag for en retsforfølgelse' og at der i undersøgelsen 'ikke er fundet beviser, der modsiger politimandens vidneudsagn om, at han frygtede for sit liv og handlede i selvforsvar', da den 18-årige Brown angiveligt gik til angreb mod ham igennem det åbne bilvindue.

Tæt på Hvem var Michael Brown?

Våbenhandlere Steven King har fået travlt. Siden 5. november er salget steget med 300 procent. 
(Foto: Jonas Vandall) Samfund - 24. nov. 2014 - kl. 04:45 Våbenhandler i Ferguson: - Vi ser frygten i folks øjne...

Systematisk racisme
Dagens afgørelse falder blot dagen efter, at Justitsministeriet offentliggjorde en 100 siders rapport, der samtidig slår fast, at politiet i Ferguson (der hovedsageligt består af en en hvid politistyrke) netop gjorde brug af systematisk racediskrimination og var racistiske i deres fremfærd - ikke mindst under anholdelserne, hvor 93 % heraf var sorte.

Demonstranter landet over - og særligt i Ferguson, hvor Ekstra Bladet også talte med adskillige sorte indbyggere - kritiserede den overvejende hvide politistyrke for decideret chikane bl.a. ved uretmæssige kontrolstop i trafikken.

Undersøgelsen afslører, at Ferguson Politi har overtrådt flere forfatningsmæssige rettigheder under overskrifterne ytringsfrihed, racediskrimination og lige retsbeskyttelse, samt privatlivets fred/uretmæssige anholdelser. 

Plus De største racesammenstød i USA's historie

Obama kaldt 'chimpanse'
I rapporten, der skal danne grundlag for en gennemgående omskoling af Fergusons politistyrke, afsløres netop det faktum, at politistyrken og retten brugte småovertrædelser i trafikken til ligefrem at tjene penge ind til byen - men primært ved at gå efter de sorte indbyggere.

Problematikken er også kommet til syne i politiets brug af racistiske emails, der er blevet sendt rundt. Blandt andet blev præsident Barack Obama i en mail omtalt som 'chimpanse'.

I en anden mail fra 2008 står der: 'at præsident Obama ikke vil være præsident ret længe, fordi sorte ikke kan holde et job i længere end fire år'. Andre mails udtrykte også racistiske bemærkninger om muslimer.

Se også: Flere end 400 anholdt i USA efter Brown-demonstrationer

Politiet i St. Louis skød tirsdag en mand, da han angiveligt havde stjålet en sodavand og en chokoladebar. Samfund - 21. aug. 2014 - kl. 21:53 Video fra Ferguson: Skudt 12 gange af politiet - og lægges så i håndjern

Sad i parkeret bil uden sele - og fik bøde
Af eksempler på overdreven og racistisk magtbrug nævnes bl.a. hvordan en afro-amerikansk mand sad i sin parkerede bil og svedte af efter en basketkamp, da en betjent blokerede ham og anklagede ham for at være pædofil pga. børnene på sportspladsen.

En anden mand fik en bøde for ikke at bruge sele, da han sad i sin... parkerede bil. I et tredje tilfælde var en patruljevogn kaldt til en anholdelse af en person i en lejlighed. Foran ejendommen skred de uden videre til anholdelse af en mand i en bil. Manden blev lagt i håndjern og sat ind i bilen. Først herefter fandt de ud af, at han rent faktisk var den vicevært, der skulle hjælpe dem ind i den pågældende arrestants lejlighed.

Justitsministeriets rapport er nået frem til i alt 26 anvisninger, der skal danne grundlag for ændringer af praksis for Ferguson Politi.

1 af 5 Den 18-årige Brown blev dræbt af seks skud den 9. august. (Foto: AP)
2 af 5 I flere timer lå Michael Browns lig udækket på gaden. (Foto: AP)
3 af 5 Black Lives Matter! var mottoet under de massive nationale protester i Ferguson og resten af landet. (Foto: AP)
4 af 5 Ferguson i brand i november, da The Grand Jury i første omgang ikke valgte at tiltale Darren Wilson. (Foto: Jonas Vandall)
5 af 5 Darren Wilson bliver ikke tiltalt for drabet på Michael Brown. (Foto: AP)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere