Har fået frataget sit pas: Frygter for sin sikkerhed

En kurdisk kvinde skal afgive forklaring for lukkede døre i sag om fratagelse af sit pas

Den kurdiske kvinde Joanna Palani fik i oktober konfiskeret sit pas. (Foto: All Over)
Den kurdiske kvinde Joanna Palani fik i oktober konfiskeret sit pas. (Foto: All Over)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Skal man have frataget sit pas, når man har i sinde at rejse til Syrien og Irak for at kæmpe imod Islamisk Stat?

Det skal Københavns Byret tage stilling til i sagen om den kurdiske kvinde Joanna Palani, som i oktober fik konfiskeret sit pas af Københavns Politi med den begrundelse, at hun kunne udgøre en fare for Danmarks eller andre staters sikkerhed.

Konfiskeringen medførte dog en klage fra kvinden og hendes advokat, og derfor skal retten nu tage stilling til, om politiet var i deres gode ret til at fratage hende passet og samtidig udstede et udrejseforbud på ét år.

I forbindelse med dagens retssag, indledte Joanna Palanis advokat, Thorkild Høyer, sagen med at kræve, at sagen skulle foregå for lukkede døre, med den begrundelse, at der kunne forekomme oplysninger, som var til fare for kvindens sikkerhed.

Forespørgslen mødte store protester fra den fremmødte presse, men efter at have behandlet anmodningen for lukkede døre, besluttede retten at Joanna Palanis forklaring samt et andet vidnes forklaring skal foregå for lukkede døre, mens resten af sagen er åbent for offentligheden.

Det betyder, at også Københavns Politis fremlæggelse af sagen er åbent, og her begrunder politiets repræsentant beslutningen om at fratage passet fra Joanna Palani.

Her er det kommet frem, at det blandt andet er Joanna Palanis udtalelser i pressen over for Politiken, Berlingske og BT, der har medført, at politiet har vurderet, at hun kan komme til at udgøre en fare for Danmarks sikkerhed på grund af hendes ophold i Syrien og Irak.

Ifølge Palanis egne forklaringer, har hun udelukkende kæmpet for de officielle kurdiske styrker i Irak, Peshmerga. Anklageren har dog fremlagt, hvordan Joanna Palani over for Politiken har givet udtryk for, at hun i højere grad deler holdninger med PKK frem for Peshmerka.

PKK er på flere internationale terrorlister, og blandt andet mistanken om samarbejde med dem er begrundelsen for, at politiet har frataget hende hendes pas. Derudover mener politiet, at der er en grund til at tro, at hun kan blive til fare for Danmarks eller andre landes sikkerhed, fordi hun ifølge dem er blevet trænet til kamp hos gruppen YPG.

Joanna Palani selv har i tidligere interviews fastholdt, at hun udelukkende har kæmpet for Peshmerga, som blandt andet er blevet trænet af danske soldater, og at hun derfor har ret til at få sit pas tilbage og atter tage til Syrien og Irak for at kæmpe.

I et interview med Information sidste år, har hun dog fortalt, at hun har deltaget i den kvindelige del af YPG, YGJ, som er relateret til PKK, lægger Københavns Politi vægt på. Det har hun dog siden via sin advokat afvist.

Hendes nærmere begrundelser og baggrund for hendes kamp i Irak, og hendes forbindelser til YPG, PKK og Peshmerga får offentligheden dog altså ikke indblik i, da dørene af hensyn til hendes sikkerhed er lukket under hendes forklaring.

Retssagen fortsætter torsdag.

Ekstra Bladet følger sagen...

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere