Heftige kampe: Demonstrant skudt af politiet

Ifølge South China Morning Post er en mand blevet skudt af politiet i forbindelse med tirsdagens demonstrationer i Hongkong

Der har været vilde optøjer i Hongkong i flere måneder. Forstå konflikten på 30 sekunder. Video/redigering: Reuters/Kristian Hansen

På 70-årsdagen for oprettelsen af Folkerepublikken Kina er det udbrudt voldsomme gadekampe mellem demonstranter og politi i Hongkong.

En mand er tirsdag blevet skudt af politiet i Hongkong.

Det skriver South China Morning Post.

I første omgang blev oplysningerne ikke bekræftet af myndighederne, men mediet havde med flere kilder, der bekræftede hændelsen, ligesom de bragte et billede af den skudsårede mand.

Efterfølgende har politiet også bekræftet, at de har skudt en mand i brystet.

Han skulle efter sigende være bevidstløs og blevet hentet af en ambulance.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

I forbindelse med fejringen af kommunismen i Kinas 70 års fødselsdag er tusindvis af mennesker gået på gade i Hongkong. De har døbt dagen 'Day of Grief', og er gået på gaden for at vise deres utilfredshed med Kina.

Det har medført flere sammenstød med politiet, der bruger tåregas og har trukket deres pistoler flere steder.

Demonstranterne har svaret igen ved at kaste med brosten mod regeringens bygninger.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Også atten til mandag brugte politiet særdeles hårdhændede metoder for at opløse en massedemonstration arrangeret af gruppen Civil Human Rights Front, som styret i Hongkong har dømt ulovlig.

Voldsomme billeder viser efterfølgende folk ligge forslåede på jorden efter brutale indgreb fra politiet.


Top-aktivister anholdt
Samtidig er flere højtstående medlemmer af demonstranterne i nattens mulm og mørke blevet anholdt i weekenden.

Til gengæld havde Hongkongs indbyggere på gaden lovet at samle sig og i kor udtrykke deres vrede mod Kina under endnu en massedemonstration tirsdag.

Det skiver flere internationale medier, herunder The Guardian og CNN.

Mandag morgen lokal tid er aktivisten Ventus Lau og den systemkritiske skuespiller Gregory Wong blevet anholdt for at vandalisere regeringsbygningen tidligere på året.

'De er anholdt for at konspirere for at begå kriminelle handlinger og trænge ind og besætte det lovgivende råds lokaler', lyder begrundelsen, som det prodemokratiske parti Demosisto har fået fra regeringen ifølge The Guardian.

I et tweet viser partiet et brutalt overfald begået af mindst fire betjente søndag.


Ledere flyver til Beijing
Situationen eskalerer i disse dage i det centrale Hongkong, mens Kina fejrer 70-året for folkerepublikkens fødsel. Demonstranterne kaster med molotovcocktails og mursten mod politiet, som svarer med tåregas, gummikugler og knipler. 

Hundredvis har fået voldsomme skader som følge af nærkontakt med politiet. Senest en 39-årig journalist fra Indonesien, som ifølge South China Morning Post pådrog sig en seriøs øjenskade. 

Imens er Hongkongs udskældte leder, Carrie Lam, rejst med en delegation på 240 pro-kinesiske politikere og embedsmænd til Beijing, hvor de skal mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, og vise deres respekt til landets tidligere leder Mao Zedong, der netop disse dage hædres som folkerepublikkens fader.

Det meste er planlagt ned til mindste detalje, når Kina tirsdag fejrer 70-årsdagen for oprettelsen af den kommunistiske folkerepublik.

På programmet står både fredsduer og en militær magtdemonstration med deltagelse af 15.000 soldater. I Hongkong advarer myndighederne om, at det vil 'være meget, meget farligt' at demonstrere på den kinesiske nationaldag.

I weekenden er mindst 100 demonstranter søndag blevet anholdt i Hongkong, hvor metrostationer fortsat mandag er lukket ned, melder South China Morning Post.

 

 

En 13-årig pige blev lørdag anholdt for afbrænding af et kinesisk flag under en demonstration i Hongkong. Søndag blev flere flag brændt af under protesterne. Foto: Ritzau Scanpix Politik Nye demonstrationer i Hongkong: To 13-årige arresteret

Uroen i Hongkong har varet i 100 dage. Foto. Ritzau Scanpix / JORGE SILVA Samfund Frygter recession efter voldsomme uroligheder

Carrie Lam er hårdt presset i Hongkong, hvor demonstranter kræver hendes afgang. Foto: Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix Politik Advarer USA efter voldsomme protester

Samfund Hongkongs myndigheder anholder politikere

En demonstrant har fået sprøjtet tåregas i øjnene af politiet under uroligheder i Hongkong. Foto: Ritzau Scanpix Politik Hongkong trækker omdiskuteret lovforslag tilbage