Helt hus røgskadet: Afrimede fryser med stearinlys

Ældre kvinde forårsagede røgskade i hele sit rækkehus ved at tænde et stearinlys i fryseren

En 87-årig kvinde fra Hjørring blev lørdag kørt til observation for røgforgiftning efter der udbrød brand i hendes køle-/fryseskab. Hun havde sat et brændende stearinlys derind for at speede afrimningen op. (Foto: René Schütze)
En 87-årig kvinde fra Hjørring blev lørdag kørt til observation for røgforgiftning efter der udbrød brand i hendes køle-/fryseskab. Hun havde sat et brændende stearinlys derind for at speede afrimningen op. (Foto: René Schütze)

Det er ikke en god idé at afrime sin fryser ved hjælp af et stearinlys. Det måtte en 87-årig kvinde fra Hjørring sande lørdag eftermiddag.

Kvinden havde kort før klokken 13.30 forsøgt at speede afrimningen lidt op ved at sætte et tændt stearinlys i sit køle-/fryseskab. I stedet endte stearinlyset med at sætte ild i køle-/fryseskabet, så sort røg bredte sig over hele rækkehuset. Det skriver TV2 Nord.

Tilfældigt forbipasserende slukkede branden med vand fra køkkenet, før brandvæsenet dukkede op. Det bekræfter Nordjyllands Politi overfor Ekstra Bladet.

- Der var meget sort røg fra branden og hele rækkehuset er røgskadet, fortalte Jan Mørch, indsatsleder ved Beredskabscenter Hjørring, til TV2 Nord.

Per Frank Paulsen, en af de forbipasserende, der hjalp med at slukke branden, sagde kvinden var 'helt sort i hovedet af røg.'

Hun blev kørt på hospitalet til observation for røgforgiftning. Nordjyllands Politi havde lørdag eftermiddag ingen opdaterede oplysninger om kvindens tilstand.

Sådan afrimer du hurtigst din fryser

Gamle husråd anbefaler, at man stiller et par skåle med kogende vand fra elkedlen i fryseren og lade døren eller låget stå på klem. Hvis man har en tørretumbler ved siden af fryseren, kan man bruge varmen derfra til at få isen til at smelte hurtigere.

Men faktisk er det endnu hurtigere at bruge en hårtørrer, skriver forfatterne bag hjemmesiden husmoderen.dk. Man skal bare passe på ikke at blæse for længe samme sted, fordi man så kan beskadige fryseren.

Når isen eller rimen er smeltet, er den hurtigste måde at få vandet suget op på at bruge en våd/tør støvsuger. Til sidst tørres fryseren over med en klud med rengøringsmiddel.

1 af 2 En 87-årig kvinde fra Hjørring blev lørdag kørt til observation for røgforgiftning efter der udbrød brand i hendes køle-/fryseskab. Hun havde sat et brændende stearinlys derind for at speede afrimningen op. (Foto: René Schütze)
2 af 2 En 87-årig kvinde fra Hjørring blev lørdag kørt til observation for røgforgiftning efter der udbrød brand i hendes køle-/fryseskab. Hun havde sat et brændende stearinlys derind for at speede afrimningen op. (Foto: René Schütze)