Heltemodig 65-årig stoppede angreb i norsk moské

Det var 65-årige Mohamed Rafiq, der overmandede den nu terrorsigtede 21-årige Philip Manshaus, da han lørdag forsøgte at angribe en moské nær Olso

Manshaus var fysisk hårdt medtaget at se på i retten mandag. Video: VG

En ældre mand tænkte hurtigt, da han eftermiddag overmandede den nu terrorsigtede 21-årige Philip Manshaus, der ville angribe en moské i den norske kommune Bærum lørdag. Det skriver flere norske medier.

Ingen kom alvorligt til skade i skudepisoden, og det kan måske være Mohamed Rafiqs fortjeneste.

- Jeg er glad for den støtte og hjælp, jeg har fået. Jeg er fortsat mærket (af situationen, red.), siger Rafiq via en tolk ifølge Aftenposten.

Den 65-årige Mohamed Rafiq bliver ifølge det norske medie VG ofte kaldt 'bedstefar' af de andre i menigheden i moskéen, der ligger i et område tæt på hovedstaden Oslo.

Øjenvidner fra moskéen har forklaret, at den 65-årige havde et godt tag i Manshaus, der ikke kunne vriste sig fri.

Philip Manshaus smilede, da han satte sig til rette i Oslo Tingrett i samme retssal, hvor retssagen mod Anders Behring Breivik kørte. Foto: NTB Scanpix 112 - 12. aug. 2019 - kl. 13:24 Sigtet for terror og drab: Her er han i retten

Inde i moskéen blev der fundet to våben lørdag. Det er endnu ikke klart, hvilke våben, der er tale om. Politiet har dog senere bekræftet, at der blev affyret skud.

- Han (Mohamed Rafiq, red.) er en helt. Der er ingen tvivl om, at han er en helt. Havde han ikke stoppet denne terrorist, så havde han været død, siger Rafiqs bistandsadvokat, Abdul Satar Ali, til VG.

Philip Manshaus selv blev fremstillet i grundlovsforhør klokken 13 mandag. Her fremstod han med tydelige skader. Han var blå under begge øjne og havde flere mærker rundt om i ansigtet og på halsen.

Skaderne formodes at være kommet i forbindelse med overmandingen i moskéen.

Efter episoden gav Mohamed Rafiq ifølge sin bistandsadvokat en kort forklaring til politiet.

- Han handlede hurtigt. Så snart, han kom ind, var han hurtig og fik fat i personen, fortæller bistandsadvokaten til VG.

Det varede ifølge advokaten 'noget tid', inden han fik hjælp af andre, der var til stede i moskéen, før politiet ankom til destinationen.