Her angriber sigtet asylansøger svensk minister

Den 25-årige mand, der er varetægtsfængslet for knivoverfaldet på en betjent i Center Sandholm, angreb i marts den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson

Her bliver den svenske minister overfaldet af manden, der er sigtet for at have stukket en dansk betjent ikke mindre end tre gange (Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet)
Her bliver den svenske minister overfaldet af manden, der er sigtet for at have stukket en dansk betjent ikke mindre end tre gange (Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet)

Det er ikke første gang, at den 25-årige asylansøger er sigtet for et overfald på et asylcenter.

I marts i år angreb manden den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson med en skumslukker.

Det bekræfter svenske Säpo over for Aftonbladet.

- Ja, det er den samme person, som er blevet anholdt i Danmark. Det kan jeg bekræfte, siger pressemedarbejder Frederik Milder til den svenske avis.

Overfaldet skete på det svenske asylcenter Brobysjukhuset i Östra Göinge, da den svenske minister var på besøg, men ifølge Säpo var ministeren slet ikke det egentlig mål for overfaldet.

Stor politiaktion ved Center Sandholm tirsdag, hvor en betjent blev stukket ned af en mand, der var trængt ind på centeret. (Foto: Mogens Flindt) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 15:48 Sigtet for drabsforsøg på betjent er kendt af PET

- Han var ikke målet for angrebet, men eftersom Johansson fik skum på sig fra skumslukkeren, så greb livvagterne naturligvis ind, siger Frederik Milder.

Skræmt minister
Efter overfaldet blev ministeren interviewet af Sveriges P4, og overfaldet skræmte ham, selv om han ikke for alvor blev ramt.

- Jeg blev naturligvis skræmt, og det er jo klart, at man bliver overrasket, men der skete jo ikke noget. Vi kan ikke tage for let på sådan noget her, for det er jo meget alvorligt, sagde Morgan Johansson efter overfaldet.

Vicepolitiinspektør Kim Bruun fra Nordsjællands Politi foran Retten i Hillerød, der en 25-årig mand onsdag blev fremstillet i grundlovsforhør. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 15:10 Sigtet for drabsforsøg på betjent: Rejste ind og ud af Danmark

Samtidig nævnte han, at der formentlig var tale om en engangsforestilling.

- Jeg tror, at det er en enlig hændelse, så jeg vil ikke drage forhastede konklusioner, sagde Morgan Johansson til Sveriges P4.

Kendt af PET
Tidligere på dagen har PET bekræftet, at manden allerede var kendt af efterretingstjenesten.

PET blev af andre danske myndigheder er blevet advaret om, at den 25-årige mand havde sympati for Islamisk Stat, samt at han var psykisk ustabil og muligvis havde ønske om at udrejse til Syrien eller Irak.

Derudover er han sigtet i en anden, mindre sag i Danmark.

- PET kan i øvrigt oplyse, at den mistænkte er sigtet i en tidligere sag om trusler mod en polititjenestemand, lyder det i pressemeddelesen.

(Foto: Kenneth Meyer) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 11:32 Fængslet for drabsforsøg: Fandt blod på 25-årigs værelse

Den 25-årige mand blev fængslet i Retten i Hillerød frem til 22. oktober, fordi dommeren mente, der var begrundet mistanke om, at han var gerningsmanden til det blodige knivstikkeri. Selv nægtede han sig skyldig.

Genkendt af offer
Blandt beviserne var, at den sårede betjent havde genkendt ham som gerningsmanden, ligesom den sigtede havde nogle skader - heriblandt et sår i ansigtet - som stemte overens med de skader, politimanden har forklaret, at han påførte gerningsmanden i et forsøg på at forsvare sig selv.

Den 25-årige boede ikke på Center Sandholm, men derimod på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor han ventede på at blive sendt ud af Danmark, efter han havde opgivet sin asylansøgning i foråret i år.

Der blev indledt en større menneskejagt, efter en politimand blev stukket ned på Center Sandholm. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 09:41 Betjent stukket i ryg og hals: 25-årig nægter sig skyldig

Politiet mener, han forcerede hegnet omkring politiets bygning i Sandholm og brød ind gennem et vindue ved gavlen, hvor ruden var smadret. Inde i bygningen overfaldt han - ifølge sigtelsen mod ham - en 56-årig betjent med mindst tre knivstik i halsen, ryggen og armen.

Han var efter overfaldet i livsfare, men er nu stabil.

Vicepolitiinspektør Kim Bruun, Nordsjællands Politi. Foto: Kenneth Meyer 112 - 29. sep. 2015 - kl. 12:26 25-årig anholdt for knivstikkeri: Flygtede over hegn

Hør mere om sagen, hvor mand stak en betjent ned i Sandholmlejren