Her gætter politiets nye våben forkert næsten hver gang

Teknologi med ansigtsgenkendelse bliver i disse tider rullet udover flere dele af England. Det skal hjælpe politiet med at fange kriminelle. Indtil videre er ingen personer blevet anholdt

I Kina sættes kamera op for at holde øje med om folk smider skrald på gaden. Foto: Ng Han Guan / AP
I Kina sættes kamera op for at holde øje med om folk smider skrald på gaden. Foto: Ng Han Guan / AP

Som i Danmark er også politiet i England begyndt at benytte kameraer, der automatisk kan genkende ansigter og på den måde identificere kriminelle og eftersøgte personer.

Men systemet i England gætter forkert næsten hver eneste gang, det skal identificere en forbryder. 98 af de første 100 fotograferede personer, som systemet altså mente var kriminelle, viste sig at være uskyldige.

Det skriver flere medier heriblandt The Verge og Daily Mail.

Ansigtsgenkendelse er en omstridt funktion, som Facebook nu er sagsøgt for. Foto: Eric Risberg/AP Teknologi Scanner dine billeder: Denne funktion kan koste Facebook milliarder

Rammer næsten altid forkert
Systemet har altså kun ramt rigtigt to ud af 100 gange.

Den ene af personerne, som systemet har fanget, lå i en forældet database, så det match kunne politiet ikke bruge til noget, mens den anden tidligere havde været i politiets søgelys. Han var dog hverken dømt eller efterlyst for noget.

Dataen kommer fra non-profit organisationen Big Brother Watch, som har søgt aktindsigt hos de britiske myndigheder.

Fodgængere i den kinesiske by Daye bliver våde, hvis de forsøger at gå over fodgængerfeltet ved rødt lys. Foto: All Over Press Biler Her får du vand og dit ansigt på storskærm, hvis du går over for rødt

Vil blive ved
Selvom systemet ikke har ført til en eneste anholdelse, er politiet i London ikke overrasket over succesraten.

- Det er et værktøj. En taktik. Jeg forventer ikke, at det skal føre til en masse anholdelser, siger politikommisær hos Metropolitan Politi Cressida Dick ifølge Daily Mail.

Hun opfordrer samtidig til, at politiet skal blive ved med at bruge den nye teknologi.

Teknologien fungerer ved at scanne folks ansigter i større folkemængder eksempelvis ved fodboldkampe, hvorefter den forsøger at matche dem med billeder i forbryderalbummet.

Her tjekkes et af de mange kameraer, som de kinesiske myndigheder bruger til at overvåge borgernes færden så tæt, at man automatisk kan finde og straffe folk, der går over for rødt eller smider affald på gaden. Foto: Ng Han Guan/AP Teknologi Dansk politi har taget omstridt teknologi i brug

Bruges også i Danmark
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan det danske politi også er begyndt tage teknologien i brug.

Her er myndigheder dog langt fra lige så åbne om, hvordan de anvender den.

- Ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder, har Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, tidligere forklaret til Ekstra Bladet.

Teknologi Nu skal Pape forklare sig: Hvor går grænsen for politiets nye våben?