Her kan bandemedlemmer nægtes adgang

Dele af vidnepakken, som justitsministeren fremlagde i november 2017, krævede lovændring, som nu er på plads

LTf'ere bla fra Sverige ved Københavns Byret under en retssag mod LTF-lederen Shuaib Khan. Foto: Jakob Jørgensen
LTf'ere bla fra Sverige ved Københavns Byret under en retssag mod LTF-lederen Shuaib Khan. Foto: Jakob Jørgensen

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag vedtaget en række af initiativerne fra justitsminister Søren Pape Poulsens (K) vidnepakke.

Den sikrer ifølge Pape øget adgang til, at utrygge vidner kan afgive vidneforklaring via videolink, og at eksempelvis bandemedlemmer kan nægtes adgang til retssalen.

- En vigtig forudsætning for, at vi kan komme efter bandemedlemmerne, er, at vidner går til politiet og hjælper med at få banderne bag tremmer. Hverken frygt for repressalier eller trusler må nogensinde stå i vejen for, at vidner stiller sig i vidneskranken, lyder det fra Søren Pape i en pressemeddelelse, hvor han også siger:

- Derfor er jeg glad for, at et enigt Folketing i dag er med til at skabe bedre forhold for vidner, hvor vi blandt andet fjerner bandemedlemmer fra tilhørspladserne, styrker vidnernes muligheder for at fremstå anonymt i politirapporten og sikrer, at fængselsbetjentes fulde navn og adresse fremover ikke fremgår af politirapporter og i straffesager.

Tal fra Danmarks Statistik viser i en pressemeddelelse fra justitsministeriet en stigning i antallet af anmeldelser de seneste år om vold eller lignende mod vidner og deres nærmeste. Sidste år var der 715 anmeldelser mod 634 året før. I 2015 var der 605 anmeldelser.