Her lyttede politiet med på fangers mobil-snak

I flere kriminalsager kom det frem, at politiet aflyttede arrestanter, som sad varetægtsfængslet

I sagen om et drab på en Bandidosrocker i Københavns Lufthavn, lyttede politiet med og fik siden fældet flere rockere i den sag. (Foto: Gert Jensen)
I sagen om et drab på en Bandidosrocker i Københavns Lufthavn, lyttede politiet med og fik siden fældet flere rockere i den sag. (Foto: Gert Jensen)

Mens justitsminister Søren Pind (V) har bedt om en samlet redegørelse om, at arrestanter i drabssagen fra Krudttønden sidste år har haft mobiltelefoner i fængslet, har politiet i flere tilfælde været ganske bevidst om telefon-snak bag tremmer og har benyttet det i efterforskningen.

I går kom det frem, at nogle af de personer, som er fængslet i sagen, hvor Omar Hussain siden blev skudt og dræbt af politiet, har været i besiddelse af mobiltelefoner.

Justitsministeren har i et såkaldt talepapir efter et samråd udtalt følgende:

- Det er en uholdbar situation, at varetægtsfængslede i en terrorsag åbenbart har adgang til at kommunikere med omverdenen. På den baggrund har jeg anmodet direktøren for krimi-nalforsorgen og rigsadvokaten om en samlet redegørelse for forløbet.

Som skrevet i går er Ekstra Bladet blevet ringet op af en af de fængslede personer. Han gav i telefonen udtryk for vrede over den lange varetægtsfængsling af ham, fordi han sagde, at han var uskyldig. Han sagde blandt andet også, at han var sikker på, at politiet aflyttede den mobiltelefon, han ringede op fra, og som han havde i arresten.

Han hævdede faktisk at telefonen var blevet plantet hos ham med det formål. Manden hævdede også, at han har sagt det til dommeren under en af fristforlængelserne.

Ekstra Bladet har i dag været i kontakt med sagens anklager, Sidsel Jessen Klixbüll. På spørgsmålet om hvorvidt en af de sigtede har omtalt en mobiltelefon under et af sagens retsmøder henviser hun til de lukkede døre i sagen.

- Det kan jeg naturligvis ikek udtale mig om, siger hun.

PET har ikke ønsket at kommentere, den del og den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen understreger overfor Ekstra Bladet, at det kræver en dommerkendelse at plante en telefon i fængslet, og at han ikke kan forestille sig, at det skulle være sket

Men i tidligere store kriminalsager har politiet dog hvert brugt aflytning af fangers ellers ulovlige mobilsnak i efterforskningen.

Snakkede i mobil i hashsag

I en stor hashsag fra Aalbæk i Nordjylland lyttede politiet med, mens en varetægtsfængslet nordmand fra sin celle i arresten i Hjørring førte lange samtaler med sine bekendte.

Politiet greb ikke ind over for lovovertrædelsen, men aflyttede tværtimod snakken, som blev ført via den eller de indsmuglede telefoner, skrev Ritzau 6. januar 2014.

Samtalerne blev ifølge politiet ført med to andre nordmænd, som senere blev anholdt og fængslet i sagen. Emnet var især, hvad der skulle siges under afhøringer hos politiet og i retten.

Nogle af samtalerne blev afspillet i Retten i Hjørring, hvor den 37-årige sammen med fire landsmænd var tiltalt for smugleri af 260 kilo hash.

Hashen blev opsnappet af politiet under en dramatisk aktion i 2013. Konfrontationen førte til en skudveksling, som endte med, at føreren af en norsk speedbåd døde. En anden nordmand blev såret, og det samme blev en betjent fra PET's Aktionsstyrke.

Rocker snakkede bag tremmer

I en tidligere meget berømt sag fra rockerkrigen mellem Hells Angels og Bandidos fik en dømt rocker i 1997 smuglet en telefon ind i sin celle i Vestre Fængsel. Her fra drøftede han den sag, han var blevet dømt i - men hvor tre rockerbrødre var blevet frifundet i Østre Landsret.

På sidelinjen snurrede politiets båndoptagere i al hemmelighed og optog 100 samtaler - i alt 20 timer mellem den dømte rocker og kammerater udenfor murene.

Det førte til, at politiet gik til Den Særlige Klageret og fik genoptaget sagen mod de ellers frifundne rockere. De blev siden dømt i sagen, der handlede om drabet på en Bandidosrocker i Københavns Lufthavn i 1996.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere