Historisk brutalt politimord: Poul fandt dræbte betjente i blodbad

70-årige Poul Erik Uhlig blev et af politiets vigtigste vidner i sagen mod Palle Sørensen, da han en sen septembernat for 50 år siden fandt ligene af to dræbte betjente

Poul Erik Uhlig fortæller i dette klip om den skæbnesvangre. (Redigeret af Kristian Hansen)

Den 18. september 1965 står tilbage som en af de mest frygtelige dage i dansk kriminalhistorie.

Iskoldt likviderede 38-årige Palle Sørensen fire unge politibetjente, der jagtede ham, efter han havde været på en indbrudsturne med sin kammerat Norman Lee Bune. 

Dagen efter de bestialske drab meldte Palle Sørensen sig selv til politiet, og den 21. september erkendte politimorderen det firedobbelte drab i et grundlovsforhør.

Da dommen faldt 18. marts 1966 var der ingen nåde. Palle Sørensen fik lovens strengeste straf. Livstid.

Den 4. maj 1998, altså mere end 32 år efter drabene, blev den 71-årige drabsmand løsladt. Det betyder, at han er den livstidsfange, der har afsonet længst tid i et dansk fængsel.

Bag de koldblodige drab gemmer der sig et væld af skæbne. Vidner, kolleger og familie er alle blevet påvirket af sagen og hos dem, der stadig er i live, er der stadig sår som er umulige at heale fuldstændigt.

Da Palle Sørensen en mørk september-nat i 1965 likviderede fire unge betjente, tog han samtidig mændene fra fire koner og gjorde fire børn faderløse.(Foto: POLFOTO) 112 - 18. sep. 2015 - kl. 07:51 Firedobbelt politimord for 50 år siden: Det mest brutale i historien

(Foto: Jakob Jørgensen)
(Foto: Jakob Jørgensen)
 

Kunne have været mig
Her 50 år står den skæbnesvangre dag stadig krystalklart hos 70-årige Poul Erik Uhlig, der levende fortæller, hvordan han var sekunder for selv at komme i Palle Sørensens skudlinje.

- Da politiet kom, gik det op for mig, at hvis jeg havde kommet 30 sekunder før, så kunne det have været mig, der var blevet skudt, siger Poul Erik Uhlig, da Ekstra Bladet møder ham i hans lejlighed i Søborg.

Levende fortæller den 70-årige pensionist, om hvordan han i mørket kom kørende på sin scooter over Knippelsbro og hen mod Vermlandsgade halv tre natten til den 18. september 1965.  Pludselig hører han fire til seks knald, som han i første omgang tror, er kanonslag. Men kort efter kommer det første af mange chok den nat.

- Jeg kører videre og lige pludselig, er der et menneske, der toner op foran mig. Jeg når lige præcis at bremse og er få centimeter fra at ramme ham, siger Poul Erik Uhlig.

Han stiller sin knallert ud til siden og styrter hen mod manden, der ligger midt på vejen. Her finder han hurtigt ud af, at den er helt gal.

- Jeg kunne ikke se, at han havde politiuniform på i det kulsorte mørke. Jeg siger til ham: 'Er der noget, jeg kan hjælpe med'?. Han siger ikke en lyd og ryster og sitre i alle sine muskler. Jeg lægger ham over i Nato-stilling (aflåst sideleje, red), men lige pludselig bliver han helt slap i mine arme og vender det hvide ud af øjnene, og så går det op for mig. Han er død, fortæller øjenvidnet til Ekstra Bladet.

På daværende tidspunkt ved den 20-årige guldsmedelærling endnu ikke, at den dræbte er betjent, og at han er blevet skudt ned med koldt blod.

Tror det er et færdselsuheld
Poul Erik Uhlig ser en bil, der holder tæt ved den dræbte betjent.

- Først tænkte jeg, at det var et færdselsuheld. Men da jeg når bagsmækken, ser jeg seks patronhylstre og blå blink. Så begynder nakkehårene at rejse sig på mig, siger han og fortsætter:

- Jeg skynder mig om på den anden side. Der ligger den anden betjent med hans venstre fod oppe i kabinen. Jeg glemmer aldrig, hvordan blodet løb ned langs vejen og direkte ned i risten i vejkanten.

Den 70-årige pensionist er stadig dybt påvirket, når han fortæller, hvad der skete den gang. Såret bliver ribbet op, hver gang han skal genfortælle de uhyggelige begivenheder.

- Jeg åbner døren ind til politibilen og råber i deres radio. 'Mord', 'hjælp', 'politi', 'Skynd jer at komme'. Jeg var fuldstændig ude af den og siger bare et eller andet, genfortæller Poul Erik Uhlig.

Artiklen fortsættes under billedet:

Det firedobbelte drab er en af de største kriminalsager i Danmarks historie og stjal mediebilledet i efteråret 1965. (Foto: Ekstra Bladet)
Det firedobbelte drab er en af de største kriminalsager i Danmarks historie og stjal mediebilledet i efteråret 1965. (Foto: Ekstra Bladet)
 

Minutter føles som timer
Mellem tre til fire minutter er han alene i mareridtet, før det næste vidne kommer til stedet.

- Det er lang tid, når man er i den situation. Minutterne føles som timer, siger den 70-årige mand.

Lige pludselig er der politi over det hele. Poul Erik Uhlig bliver udspurgt adskillige gange, mens han befinder sig i en tilstand af chok.

- Jeg har aldrig set så mange betjente med maskinpistoler og skudsikre veste. Det var nærmest som om, at der var krig. Jeg var så chokeret, at det ikke gik op for mig, at det var på grund af de dræbte betjente, siger han.

Poul Erik Uhlig bliver kørt ind på politistationen til afhøring. Alt er kaos og betjente styrter rundt med maskingeværer.

- Jeg skulle fortælle det hele om og om igen. Jeg var ved at blive sindssyg og er i virkelig chok, fortæller han.

Artiklen fortsættes under billedet:

Poul Erik Uhlig glemmer aldrig, hvad der skete i 1965. (Foto: Jakob Jørgensen)
Poul Erik Uhlig glemmer aldrig, hvad der skete i 1965. (Foto: Jakob Jørgensen)

Stadig påvirket
Begivenhederne for 50 år siden er ikke noget som Poul Erik Uhlig tænker over til dagligt. Men når han genfortæller historien, er det med tårer, der presser sig på i øjenkrogen.

- Jeg ser filmen for mig igen og igen. Der kører den spole, hvor jeg ser den døde betjent ved bilen, hvor blodet strømmer ud af ham i en lang stribe, der løber ned i vejristen. Det er ret ubehageligt og noget, der tager hårdt på mig hver gang, siger han.