Historisk stor eftersøgning af 20-årig kvinde

Teknikere har tilsyneladende fundet tegn på blodstænk i den røde bil, som politiet har beslaglagt i sagen om den forsvundne Birna Brjánsdóttur

To danske statsborgere fra Grønland sidder fortsat fængslet i isolation mistænkt for drabet på den 20-årige Birna Brjánsdóttur lørdag 14. januar.

Mens politiet arbejder på højtryk for at sikre spor i den formodede drabssag, arbejder over 600 frivillige denne weekend på at finde pigen i en storstilet eftersøgning, der af lokale medier bliver betegnet som en af de største i Islands historie. 

Med ATV'ere, helikoptere og hunde gennemsøgte politiet og de frivillige hele lørdag store områder i en radius op omkring 50 og 70 kilometer af hovedstaden Reykjavik.

Se også: To sigtet for drab: 500 leder efter forsvundne Birna

Tidligt i morges blev eftersøgningen genoptaget af redningsfolk fra hele landet, der ikke blot leder efter den unge kvinde selv, men også efter hendes ejendele, som politiet har frigivet flere detaljer om.

Iphone er vigtig brik
Ifølge det islanske medie RUV er det særligt den 20-åriges piges mobiltelefon, som er i politiets interesse. Den blev ifølge politiet slukket manuelt umiddelbart efter pigens forsvinden omkring klokken 5.00 om morgenen 14. januar.

Efterfølgende har dataudtræk konstateret, at telefonen bevægede sig fra centrum af Reykjavik, hvor Birna sidst er set i live, og sydpå mod Atlantsolía fiskehavn, hvor pigens sorte Dr. Martens sko blev fundet mandag.

Under lørdagens efterforskning fandt de frivillige flere iphones, men det er endnu ikke bekræftet om Birna Brjánsdóttursn er i blandt.

- Vi har fundet fem, og det siger noget om grundigheden i eftersøgningen, siger Ásgeir Þór Ásgeirsson fra politiet til RUV.

Ret tidligt i sagen kunne politiet melde ud, at en lejet Kia Rio i farven rød er central i sagen om den unge piges forsvinden. Det er politiets teori, at Birna satte sig ind i bilen kort tid før hun ifølge efterforskerne blev slået ihjel af de to danske statsborgere, som besøgte Island i forbindelse med deres arbejde på et grønlandsk og dansk registreret skib.

Bilen blev ifølge politiet lejet af en af de danske statsborgere og tekniske undersøgelser har ifølge det islandske medie Morgunbladid vist teg på blodstænk. Ifølge det grønlandske medie sermitsiaq får islandsk politi formentlig senere i dag svar på, om blodet tilhører Birna Brjánsdóttur.

Danmark assisterer
Det er politiets teori, at liget af den 20-årige kvinde formentlig er blevet skaffet af vejen i tidsrummet 07.00-11.30 lørdag 14. januar. Her er bilen og den førere på en flere timer lang køretur inden den bliver leveret tilbage til udlejere.

112 - 18. jan. 2017 - kl. 10:22 Birnas mystiske forsvinden ryster Island: Dansk forsvarsskib hjælper til

Det er derfor særligt i de området, hvor bilen har kørt i det tidsrum, som politiet og frivillige nu gennemsøger.

Torsdag blev tre danske statsborgere, som alle var besætningsmedlemmer på skibet Polar Nanoq, anholdt af de islandske myndigheder. Allerede samme dag blev den ene løsladt, mens de to andre nu sidder mistænkt for drab. Begge nægter sig skyldige og ville heller ikke under grundlovsforhøret udtale sig i sagen.

Både de danske myndigheder og det grønlandske selvstyre assisterer Islandsk politi i forbindelse med efterforskningen. Ifølge udenrigsministeriets borgerservice er de to danskere sikret konsulær bistand.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 2 Islandsk Politi har både haft dykkere og helikoptere inde over sagen, og tirsdag aften bad de også om hjælp fra den danske forsvarskommando. Foto:
2 af 2 
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere