Historisk tiltale: Svinede naturen med tusindvis af ton affald

Fire tiltalt i det hidtil værste miljøsvineri, hvor byggeaffald blev dumpet rundt om på Sjælland

Mindst 2574 tons affald og indholdet af mindst 54 containere blev dumpet tilfældige steder. (Foto: Kasper Nymann)
Mindst 2574 tons affald og indholdet af mindst 54 containere blev dumpet tilfældige steder. (Foto: Kasper Nymann)

Har du fået dumpet byggeaffald på din grund? Kontakt os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Enorme mængder af byggeaffald fra nedrevne huse blev dumpet i naturen, og fire mænd er nu for første gang herhjemme tiltalt for organiseret miljø-kriminalitet, hvor de risikerer op til seks års fængsel.

Retten i Glostrup starter på sagen den 12. august, og der er afsat 20 dage til at gennemgå beviserne mod de fire mænd, der nægter sig skyldige. Dommen ventes den 30. september.

De fire tiltalte på 40, 32, 42 og 32 år er alle af anden etnisk herkomst, og de havde - ifølge tiltalen - udtænkt en 'forretningsmodel', hvor de tilbød nedrivning af huse, men skaffede sig af med affaldet ved ulovligt at dumpe det tilfældige steder i naturen, på private grunde og på en lejet grund, hvor de oprettede en privat, ulovlig losseplads.

Så meget blev der dumpet
Der er mange penge i den form for miljø-kriminalitet, fordi det beløb, som husejerne betaler for at få bygge-affaldet miljø-behandlet og bortskaffet lovligt, i stedet ryger direkte i lommerne på miljø-svinene.

Ifølge anklageskriftet har de fire tiltalte dumpet mindst 2574 tons byggeaffald samt indholdet af mindst  54 store affaldscontainere.

De to formodede hovedmænd i sagen, 40 og 32 år, sidder varetægtsfængslet, og det har de gjort siden politiet slog til mod miljø-banden den 2. oktober sidste år.

Dengang var mændene mistænkt for at have bortskaffet cirka 100 tons byggeaffald, men efterforskningen har fået sagen til at eksplodere.

Det er første gang, at anklagemyndigheden har taget straffelovens § 196 i brug, som giver op til seks års fængsel til den som i strid med miljølovgivningen og under skærpende omstændigheder systematisk og organiseret bortskaffer affald.

Selskaber solgte nedrivning
Ifølge tiltalen oprettede de to hovedmænd en række selskaber, der tilbød nedrivning af huse.

De instruerede så to chauffører om at bortskaffe affaldet ulovligt, så de ikke skulle betale for at få miljøbehandlet affaldet, der bestod af jord, murbrokker, asfalt, fliser og lignende. Anklageskriftet beskriver 29 episoder, hvor tonsvis af affald blev dumpet rundt om på Sjælland. Det er sket i perioden fra starten af 2014 og frem til anholdelserne 2. oktober sidste år.

For eksempel blev 10-15 tons byggeaffald dumpet på en rasteplads på Cementvej i Solrød, 60 tons på Ejby Industrivej i Glostrup, 397 tons på et areal ved Sjællandsbroen i København, 107 tons på Abildgårdsvej i Roskilde og 1500 tons på en lejet grund på Salbjergvej i Havdrup.

Ifølge en kontrakt om nedrivning, der blev indgået med en husejer i Roskilde, fremgik det, at 'alt affald bortkøres til kommunale godkendte modtagestationer'.

Men i stedet blev alt affaldet blot gravet ned på grunden.

Fandt bjerge af affald
En række private grundejere oplevede, at der pludseligt lå bjerge af byggeaffald på deres grunde. Derfor er mændene også tiltalt for organiseret hærværk, fordi grundene blev forurenede og beskadigede.

Men hovedmændene nøjedes ikke med at snyde de berørte husejere. De skaffede sig, ifølge tiltalen, også containere til transport af affaldet ved systematisk at snyde udlejere til at levere containere uden at de havde til hensigt at betale.

De brugte falske navne og firmaer til at bestille containerne, og lejede også maskiner, værktøj og materiel for over en halv million kr. uden at betale.

Politiet har endnu ikke opgjort profitten ved miljø-svineriet, men tager forbehold for at kræve konfiskation an en række værdigenstande og formuer samt udbyttet ved kriminaliteten.

Anklager Rune Sorvad Rydik, Københavns Vestegns politi,  siger til Ekstra Bladet, at fordi det er første gang, at der er rejst tiltale i en miljøsag efter straffelovens § 196, så har anklagemyndigheden ingen retspraksis at støtte sig til.

- Men to af de tiltalte har siddet varetægtsfængslet i snart et år, så det siger sig selv, at det er en sag, der ses med stor alvor på, siger anklageren, der ikke kan løfte sløret for, hvad anklagemyndigheden vil kræve af straf, hvis de tiltalte kendes skyldige.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere