Hjerteskærende video: Om lidt bliver otte bjergbestigere dræbt

En video fundet i et kamera, der lå begravet i en snedrive i Himalaya-bjergene, viser de sidste øjeblikke, før otte bjergbestigere bliver dræbt af en lavine

Grænsepolitiet mellem Indien og Tibet offentliggjorde i går på Twitter en hjerteskærende video, der afslører de sidste få sekunder i livet for otte bjergbestigere, før de blev ramt af en voldsom lavine og døde.

Videoen stammer fra en af bjergbestigernes GoPro-kamera, der blev fundet i en snedrive i 5790 meters højde på det østlige højdedrag af det 7816 meter høje bjerg Nanda Devi, der er Indiens næsthøjeste bjerg.

Ulykken fandt sted 26. maj i år. På videoen kan man se, hvordan de otte internationale bjergbestigere bundet sammen til hinanden med reb kæmper sig op mod bjergets top i den dybe sne, før de selv udløste lavinen, mens de gik på den stejle bjergside.

Det skriver flere medier heriblandt BBC og Insider  

Indiens anden højeste bjerg Nanda Devi, hvor de otte bjergbestigere mistede livet. (Foto: Ritzau Scanpix)
Indiens anden højeste bjerg Nanda Devi, hvor de otte bjergbestigere mistede livet. (Foto: Ritzau Scanpix)
 

Videoen fra GoPro-kameraet kom ifølge BBC for politiet til at virke som en slags sort boks kendt fra diverse flyulykker. Det udtaler viceinspektør Nambadia.

Talsmanden for grænsepolitiet Vivek Kumar Pandey udtaler følgende omkring første gang politiet selv så videoen:

'Det var fuldstændigt ufatteligt for os at se den video. Pludselig hørte vi en høj lyd. Og så blev videoen helt blank og stoppede', fortæller Vivek Kumar Pandey om video-materialet, der blev et konkret bevis på, hvornår de otte bjergbestigere nøjagtigt blev ramt af lavinen.

Gruppen af bjergbestigere bestod af fire fra Storbritannien, to fra USA, en fra Australien samt en fra Indien. Syv af ligene blev bjærget væk fra bjergsiden den 23. juni. Ligene blev i første omgang spottet af en helikopter, men bjergsiden var for stejl til at ligene kunne bjærges af helikopteren. Derfor sendte man et rednings-team afsted til fods.

En helikopter leder her efter ligene af de otte bjergbestigere. (Foto: Ritzau Scanpix)
En helikopter leder her efter ligene af de otte bjergbestigere. (Foto: Ritzau Scanpix)
 

Fire andre bjergbestigere, der var rejst med de otte bjergbestigere for at bestige Nanda Devi, overlevede, fordi de besluttede sig til ikke at bestige Nanda Devi på det tidspunkt, hvor de otte andre bjergbestigere begyndte deres opstigning.

Alene i år er mere end 24 bjergbestigere døde på bjergtoppe i Indien, Nepal og Pakistan. Dødstallene har især været høje på verdens højeste bjerg Mount Everest, hvor 11 mennesker ind til videre har mistet livet.

Billedet har medført stærke reaktioner på de sociale medier. Privatfoto Samfund - 27. maj. 2019 - kl. 19:38 Efter 11 dødsfald på Mount Everest: Foto vækker vrede

Her bæres en af de otte døde bjergbestigere væk af redningsarbejdere. (Foto: Ritzau Scanpix)
Her bæres en af de otte døde bjergbestigere væk af redningsarbejdere. (Foto: Ritzau Scanpix)
 

1 af 4 Indiens anden højeste bjerg Nanda Devi, hvor de otte bjergbestigere mistede livet. (Foto: Ritzau Scanpix)
2 af 4 En helikopter leder her efter ligene af de otte bjergbestigere. (Foto: Ritzau Scanpix)
3 af 4 Her bæres en af de otte døde bjergbestigere væk af redningsarbejdere. (Foto: Ritzau Scanpix)
4 af 4 Her ses de otte bjergbestigere i de sidste sekunder af deres liv. Politiet har offentliggjort videoen. (Foto: ITBP)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere