Huawei-ansatte udvist af Danmark: Havde rod i arbejdstilladelsen

Kinesisk telegigant er løbet ind i problemer i Danmark - og det er ikke første gang, der har været fokus på firmaet herhjemme

Huawei er igen løbet ind i en dansk sag om manglende styr på arbejds- og opholdstilladelser. Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix
Huawei er igen løbet ind i en dansk sag om manglende styr på arbejds- og opholdstilladelser. Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til sagen? Send dit tip til tech@eb.dk

Efter et rutinebesøg torsdag i sidste uge er to ansatte hos den kinesiske telegigant Huawei blevet udvist af Danmark, skriver flere internationale medier.

Presseafdelingen hos Københavns Politi bekræfter oplysningerne over for Ekstra Bladet. Ifølge politiet blev i første omgang fire ansatte sigtet for at mangle de korrekte arbejds- og opholdstilladelser.

Efter at have undersøgt sagen nærmere blev to af de fire dog renset for mistanken, mens de resterende to nu er udvist af landet.

Københavns Politi understreger, at sagen intet med spionage har at gøre, men alene handler om rod i papirerne hos de ansatte og Huawei.

I Danmark er Huawei bedst kendt for sine mobiltelefoner, men firmaet har en kæmpe forretning på at levere og styre alt det udstyr, der får mobilnettet til at virke. Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix Teknologi Huawei kæmper for sin tabte tillid

Afsløret i 2015
Problemet med illegale ansatte er imidlertid ikke nyt for Huawei. I 2015 afslørede Danmarks Radio således, hvordan det haltede med arbejdstilladelserne i firmaet.

De ansatte blev dengang brugt til at bygge og drive TDC's mobilnetværk. Angiveligt vidste ledelsen i Huawei godt, at de ansatte ingen arbejdstilladelse havde.

Sagen blev senere forklaret som 'fejl' og 'at organisationen var ny', hvilket Huawei i dag ikke længere kan forsvare sig med.

Ekstra Bladet har bedt Huawei om en kommentar til den aktuelle sag. Firmaet bekræfter via sit pr-bureau forløbet, og at man arbejder sammen med myndighederne, men ønsker ikke at svare på de konkrete spørgsmål, Ekstra Bladet har bedt om svar på.

Hos TDC, der er Huaweis største danske kunde, har man indtil videre ingen planer om at gøre noget, da man endnu ikke har flere oplysninger end dem, politiet har delt med pressen.

Du kan læse mere om sagen her.

TIP OS: Kender du mere til sagen? Send dit tip til tech@eb.dk

Teknologi Norsk advarsel mod Kina og Huawei