Hun skal sikre Malthe millioner

Forsvarer om kravet på 49 mio. kr.: Der er kun en måde at fikse fejl på i USA, og det er med penge – og den her sag har lugtet dårligt meget længe

Jane Fisher-Byrialsen har som forsvarer konsekvent stået den 23-årige pædagogstuderende Malthe Thomsen bi i New York, som her umiddelbart efter frifindelsen. Nu skal hun sikre sin klient millionerstatning.

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Der er ingen, der forventer, det bliver let. Men selv om strategien er enkel, så ligger den helt fast:

– Never ever give up! Det er, hvad jeg kan sige om det. Vi kæmper bare for det, vi synes er det rigtige, lyder det fra Jane Fisher-Byrialsen – kvinden der som forsvarer konsekvent har stået den 23-årige pædagogstuderende Malthe Thomsen bi i New York.

Efter fem måneders mareridt, hvor danskeren uretmæssigt blev hængt ud, fængslet og anklaget for at gramse på en masse børnehavebørn, kunne han endelig i november forlade USA som en renset mand. Nu starter imidlertid næste og for ham mindst lige så vigtige etape: Kampen for retfærdighed og de mange erstatnings-millioner.

Vil have ændret loven
Syv mio. dollars lyder erstatningskravet på i det 45 sider lange søgsmål, der stævner både byen New York, anklagerteamet, de to betjente, der afhørte Malthe Thomsen, samt den kvinde, der fik sagen til at rulle – hans tidligere kollega i børnehaven. Men Jane Fisher-Byrialsen har samtidig stillet krav om en lovændring: At politiet skal afhøre deres mistænkte ved brug af videokamera fra starten.

Malthe Thomsen føler sig uretfærdigt behandlet og kræver nu erstatning. Foto: John Minchillo
Malthe Thomsen føler sig uretfærdigt behandlet og kræver nu erstatning. Foto: John Minchillo
 

– Det har enorm stor betydning for både Malthe og mig. Sagen kunne have set helt anderledes ud, hvis de havde filmet afhøringen fra start, og nogen er nødt til at sørge for at ændre det. Det er ikke tit, man forsøger at ændre loven, men man bliver nødt til at prøve, hvis man vil ændre verden, forklarer hun.

Falsk tilståelse
Det er faktisk kun anden gang i hendes karriere, at hun går efter en lovændring. Men det er anden gang, at Jane Fisher-Byrialsen repræsenterer en klient i en stor sag, hvor en tvungen falsk tilståelse har været grundlaget for hele sagen. Sidste år skaffede hun 41 mio. dollars i erstatning til fem mænd, der har siddet uretmæssigt fængslet og dømt for en grov voldtægt i Central Park i 1989. Det er en af de største erstatningssummer i New Yorks historie.

Den pædagogstuderende Malthe Thomsen sagsøger nu staten New York for 48 millioner kroner. (Foto: Thea Pedersen/Ekstra Bladet) 112 - 5. apr. 2015 - kl. 15:15 Malthe Thomsen sagsøger New York for 48 millioner

– Malthes sag viser jo bare, at selv om der er gået 25 år, så er der ikke sket fremgang i retssystemet. Det er ikke pengene, der er det primære her. Men Malthe vil få det bedre psykisk, hvis han forsikres om, at det her faktisk stopper og ikke vil gå ud over andre uskyldige mennesker. Denne her sag har lugtet så dårligt på rigtig mange områder, så vi skal vinde på at bringe alle deres fejl frem i lyset. Vores stærkeste kort er vel, at vi har ’truth on our side’, siger hun.

Fikser med penge
Beløbet på de syv mio. dollars

– eller svimlende 49 mio. kroner – er baseret på Malthe Thomsens 13 uretmæssige dage i en af New Yorks hårdeste fængsler Rikers Island, for hans manglende indtægt, da han mistede sit job, for advokatregninger (p.t. over 100.000 dollars), kautionsbeløb, psykolog og lægeregninger samt skyhøj husleje i New York, hvor han var tvunget til at bo. På det psykiske plan er det svært at gøre op for svie og smerte, trusler i fængslet, angst-reaktioner, en fodlænke og for injurier og ydmygelser i pressen.

Malthe Thomsen vender nu næsen hjem mod Danmark i næste uge - uden anklager og zoneforbud på skuldrene. I baggrunden en af de legepladser, han ikke måtte nærme sig, da han gik rundt med fodlænke på. 
(Foto: Thea Pedersen) Krimi - 15. nov. 2014 - kl. 05:37 Malthe Thomsen: Jeg nægtede at lægge mig i fosterstilling

– Jeg ved, der er folk, som har klandret Malthe for at søge en økonomisk erstatning. Men man skal ikke dømme, før man har gået i andre folks sko. Eller før man selv har prøvet at sidde fængslet på Rikers Island sigtet for pædofili. Der er kun en måde at kontrollere systemet på her, og i USA straffer og fikser man fejl med penge. Der er ingen anden udvej. Ellers får det ingen konsekvenser.

Jane-Fisher Byrialsen, der ikke selv får nogen penge, hvis hun taber erstatningssagen, afventer nu anklagemyndighedens respons på søgsmålet. Herefter vil den videre proces vise, om der kan indgås et forlig mellem parterne, eller om sagen ender i retten.

Se alle anklagerne mod Malthe blive frafaldet herunder:

Her frafaldes sigtelsen mod Malthe Thomsen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere